Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН

Той направи това заради изявление на Шарл Мишел
Обновена: 7 юни 2022 11:13 | 7 юни 2022 08:45, Елка Василева
109
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Още по темата
Преди това Небензя "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах го лично, когато показа учебник украински по история. В него пишеше, че галите произхождат от Галичина в Украйна. Обърна се към френския си колега и му каза, не знаех, че произхождат от Украйна.
49
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 това дето го описа е фен на американската култура пич. Повечето русофили са маниаци на тема книги и четене. Владеят и по няколко езика. Харесват историята и класиката като цяло. Явно живееш в някое мега задръстено село щом имаш такива наблюдения. Ела в големия град и виж каква е разликата между феновете на американската култура и тия на руската класика. Друго ще ти бъде мнението.
48
18
 
6
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Русофилията се предава на маса, в кръчмите. Тя лази от една празна глава към друга празна глава. Човек, който чете - знае и презира това, което е Русия от 100 години насам.
47
4
 
13
 
! Отговори
До Стоко преди 1 година
Злобата, ще те разкъса. По-кротко го давай, кой колко е чел, каква музика слуша си е негова работа.
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, Мишел се е олял. Да, има хуманитарна криза. Но тя започна заради затварянето на границите поради измисления им ковид и манията да набодат света. Сега някой иска да прехвърли отговорността за това абсурдно икономическо решение върху Русия. А що се отнася до сексуарните посегателства, само ще припомня Гуантанамо и нека мъдрите решат кой какво и кога. И не Русия е виновна за това, че Европа затвори гражданите си и им лепна фашистки паспорт като сертификатите за произход на Хитлер.
45
14
 
7
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Русифилите се радват и се хвалят дори когато направят нещо тарикатско. Познавам двама такива, които преди години си крадяха винетните стикери от стъклата един на друг. Сега лепят плочки в Дания.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква сигурност дава Съвета за сигурност на ООН?
43
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилче да се разбира - младо момче, фен на Русия, с анална податливост към Нато.
42
20
 
8
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
100% от русофилите, които познавам нямат елементарна представа от собствената си история. Те се кефят на чалга и единствената книга, която са си купили е кулинарна или за това как да станеш богат.
41
14
 
8
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 1 година
Русофилията е болест като ковида и се лекува с хапчета! Може и с шамари.
40
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво плещят разни русофоби, не ми е ясно. В Америка падат митата за соларни панели, ще има ограничения на тока. Какво се силите на Русия, тука горивото ще удари 4лв,ние по руснаците хулим. Кой ни уреди със санкции, едни умни глави от ЕС.
39
17
 
7
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
До 47Вие русофилите сте цинични и примитивни същества. Искате все на готово и все някой друг ви е виновен. Празни духом, мръсни, неуки и вонящи на руски гной. Непотребна ***.
38
5
 
17
 
! Отговори
новината преди 1 година
"Бай Дън и той вини Русия, че е виновна за високите цени на горивата в САЩ" ______ Президентът байДжо тази нощ въведе извънреден режим, поради заплахата от недостиг на електрически мощности. Проблемът в Пиндостан не са само горивата.
37
15
 
7
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Запада върви към пълния фалит на РФ по модела на Космическата надпревара, започнало е надбягване в ресурси и военно производство. Всички ще излезем по-бедни от това, но руснаците ще са и гладни.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28Айде дрънкай глупости до откат. Руските военни части са на учение на изток с китайските. В Украйна са пуснали С отбор да натрие носовете на хохолите и краварите. Русия без да влиза в Украйна за 3 дни я затрива само с конвенционално оръжие. Краварите искат да изтощят военно и икономически руснаците, но просто няма да им се получи.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Найстина ли си мислят, че Русия ще изнася а те ще я санкционират и няма да им плащат??!?
34
10
 
3
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Какъв е тоя , звучи ми като абезяна ...
33
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобията ще затрие светът!!
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72949 ... Сравняваш Крим и следва зануляване на Земята. От къде се пръквате такива бре, от краварските задничасти ли се раждате?
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите на евроге йовете като тоя с женското име Мишел, изстреляха цените в Космоса. Защото Европа няма никакви суровини. Всичките идват от Русия. Затова е войната