От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада

Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград
7 юни 2022 10:00, Елка Василева
296
От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за "Росийская газета" Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Още по темата
Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник.

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише "Известия".

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но "крайно пестеливо", тъй като "огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания".

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва "да се заповяда" да разминира водните пътища в Черно море, посочва "Независимая газета".

"Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море - и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите", обяснил Лавров, цитиран в "Аргументи и факти".

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който трябваше да замине на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора. "Независимая газета" нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание "Блиц" изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието "Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия", пише "Комерсант".

"Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград", заявил за "Блиц" бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на "Комерсант" в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия "не е особено заинтересована" от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва "Газета".

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание "Икономиката днес".

"Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?" – помества сайтът изявление на Джабаров.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Масква все някой им е виновен , или пък си терсят повод за какво ли не , .....но най-вече за нападение на съседи по всякакъв начин! Добре че нямаме обща граница!
214
4
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Религиите бяха сътворени да контролират различен Кекс .... С-Е-К-С Хората върху планетата Земя. Само ЧоВекът ... Чо...Енергия, Век Вечна ...ЧоВекът с Вечна Енергия в Душата използува Ентропията , сутрин Рано, когато Загрея(Слънцето) ИзГрее на ХорИзОнта. изкачвайки се високо по Върховете на Планините и смеейки се с Еволюцитя и Религията и е Богът на Земята.....
213
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От ВселенатаАко си учил биология, без слънцето , няма да има природа, слънцето е източника не само на светлина, енергия за проиодство на хлорофил и фотосинтеза, но без слънцето, съществата няма да имат и кости, от слънцето получваш и витамин Д, защото само мляко, без слънце, не става
212
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Калта е видимото.... Прахът е създаденото отвън... Сенките са създадени отвътре.... Мрежата е изкушението, ..Вихърт е Грехът, Отраженията са дормите на долните области... А Сърцето да стой над всички Области....
211
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Веднъж попитаха Господаря на Смокиновото дърво: "Как се постига различаване?" "С взиране" - отговори той. "Взира се онзи, който има чисти Очи. И тъй, братя, пазете чистотата на Очите си. Пазете очите си на Сърцето от Кал, Прах и Сенки. Пазете ги от Мрежа, Вихър и Отражения,"
210
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато виждам в какви зомбита са превърнали младите украинци с лъжлива пропаганда, че са стигнали до там да величаят собствените си убийци като Бандера и други подобни нацисти, убивали предците им, изтръпвам от страх , какво зомбиране очаква България и света! Спрете лъжливата пропаганда!
209
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Всяка сутрин Червеният дракон (червеното слънце при изгрев) излиза из под земята - а-д-а (хоризонта) изкачва се на небето, бълва огън (п-е-ч-е) през деня и накрая се прибира пак под земята (залез).
208
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Земята се тре-се от м-а-м-а-т-а си трака с двата к-ра-ка! Напред, назад, напред назад! На ляво и на дясно м-а-м-а-т-а си тра-ка и с двата к-ра-ка. Нагоре кра-ка-та, надолу ръцете викнаха м-ъ-д-е-т-е. Стой викнаха уст-ата и лап-на-ха пещерата! Пещерата се надигна и се у-риг-на. Стой надалеч от мен, че ще станеш заб-ре-ме-нен! Пор-талът се отвори и проговори: Няма друг кат мен, аз съм бой-ни-ят о-вен!
207
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Земята се тре-се от ***-***-та си трака с двата к-ра-ка! Напред, назад, напред назад! На ляво и на дясно ***-***-та си тра-ка и с двата к-ра-ка. Нагоре кра-ка-та, надолу ръцете викнаха м-ъ-д-е-т-е. Стой викнаха уст-ата и лап-на-ха пещерата! Пещерата се надигна и се у-риг-на. Стой надалеч от мен, че ще станеш заб-ре-ме-нен! Пор-талът се отвори и проговори: Няма друг кат мен, аз съм бой-ни-ят о-вен!
206
5
 
12
 
! Отговори
Кирчева преди 1 година
Господа комунисти,пропускате факта,че нито една западна държава не е нападали нито една славянска държава,макар да няма с нея обща култура,близък език,култура,исто рия,икономически връзки...Това го сторихте вие,политиците около Путин славянска Путинова Русия .Именно славянска Русия,претендираща да има общ език, обичаи,култу ра и връзки с Украйна арогантно нападна братска Украйна,разрушава всичко, което под лежи на рушене,избива мирното население на Украйна,анексира части от нея?!Пфу! От врат сте
205
4
 
12
 
! Отговори
Малчев преди 1 година
А бре,ей,руски фашисти,разберете най-сетне НИКОЙ НОКОГО Е ПРИНУЖДАВАЛ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ЗАПАДНИЯ БЛОК -това го направихте вие с вашия непрекъснат диктат към други държави и вашата амбиция да ви се подчиняват във всичко ?! За това и всички страни -ваши бивши сателити избягаха от вас и сега сме много по-добре!!!Ако Западът е искал да ви напада,досега да го е сторил 100 пъти-ставате смешни с тая ва ша плоча.която пускате вече повече от 50 години?!Всички там явно страдате от вид... шизофрения?1
204
11
 
9
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Сега се пуйчат, а когато сняг забръзка след няколко месеца вие ще ro дyxaтe като ви спрат газта..
203
6
 
8
 
! Отговори
Точно така е преди 1 година
Опитайте си марионетния акъл.
202
9
 
10
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Владол.ф ПлъХин освен върху чуждата земя , въздушно пространство, вода , зърно , има претенции и върху дух, култура и т.н. Голяма мъка да представи тероризма и завоюването на територия нещо супер нормално. Може и да е нормално, но за ниски , комплексари с шизоидно разстройство. Убийствата и танковете не са на мода от времето на другия нисък комплексар с мустак. И е чудна изненадата им , че никой не е толерантен към " военната им операция. " .
201
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мит е, че Русия не е губила война и е непобедима. Всъщност тя е губила много войни. Ние също сме ги млатили - през Първата световна. Русия печели, когато тя е нападната. А колкото до ВСВ, Западът тук има огромна вина, че остави съветската пропаганда необезпокоявано да сее деинформация, че едва ли не Москва е победила Хитлер и е спасила Европа. Че и на крака им ходеха на 9 май. Иначе е хубаво, че нашето поколение ще види ликвидацията на "империята на злото". Слава на героите.
200
7
 
20
 
! Отговори
тъжния кон преди 1 година
ТръгнАл съм начи на кафана в Београда. Плескавици, дюлова, да цункам дългуча по джуките. А неблагодарните болгари викат пали бегай, щото. И греда. Сега ще им спра газа, много ме нервят. Уф, ние вече го спряхме. Е значи ще поцвиля малко да ми мине, то к'во друго.
199
20
 
19
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Не си мислете, че русия е голяма военна сила, не не е и не е била. Русия е побеждавала срещу много по слаби противници, зле въоръжени малки и слаби страни и ги е асимилирала в себе си. Процеса е завършил и сега тече разпад на това което е останало. при войната с Наполеон, Русия няма спечелена битка но печели просто защото Наполен е принуден да се върне в Париж, защото британската агентура и опозицията са му подготвяли преврат. Повечето войни Русия печели с чужда помощ.
198
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Агне, защо ми мътиш водата". Тия глупости ги говорят отдавна. Не десет пъти (както ги учи другарят Гьобелс) да ги повторят, и сто пъти - все тая. Светът поумня и различава бяло от черно и убиец от жертва. Но за вътрешна употреба все още стават.
197
14
 
19
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Русия "- Кой ми *** в гащите?". САЩ, ЕС и НАТО ми сраха в гащите, те са виновни, сега те да оправят кашата. Няма такива наглеци като руснаците. Колкото по далеч от блатная толкова по добре.
196
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКРИХА РУСКИТЕ ТВ И МИНИСТРИ И ГОВОРИТЕЛИ ПОБЕСНЯХА С ОПОРКИ