От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада

Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград
7 юни 2022 10:00, Елка Василева
296
От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за "Росийская газета" Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Още по темата
Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник.

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише "Известия".

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но "крайно пестеливо", тъй като "огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания".

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва "да се заповяда" да разминира водните пътища в Черно море, посочва "Независимая газета".

"Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море - и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите", обяснил Лавров, цитиран в "Аргументи и факти".

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който трябваше да замине на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора. "Независимая газета" нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание "Блиц" изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието "Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия", пише "Комерсант".

"Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград", заявил за "Блиц" бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на "Комерсант" в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия "не е особено заинтересована" от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва "Газета".

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание "Икономиката днес".

"Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?" – помества сайтът изявление на Джабаров.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяхме "страхливци", сега Захарова ни нарича "себични, които мислят, че светът се върти около тях".
194
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От самото си основаване Русия носи на покорените и подтиснати народи, бедност, безправие и войни. Империя на злото Русия, която запали войната в Украйна, е заплаха за мира в света.
193
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл се постарая да насади омраза на Балканите сред страни близки по култура, религия и език. Особено силна бе руската атлнтибългарска пропаганда в Северна Македония, която се дирижиране от Москва и Белград. Сега и руснаците да видят, кокво е, когато братски народ се настройва срещу своя най-близък народ.
192
14
 
24
 
! Отговори
Пак лъже Лавров преди 1 година
Идващият от Русия газ не бил токсичен, а прелитането на Лавров е токсично - само че товаришч Лавров е забравил, че Русия сама спря газта за България и значи само Той вече е токсичен за нас !
191
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам: Какво търсят САЩ до границите на Русия - на 10 000 км от Вашингтон?
190
19
 
12
 
! Отговори
Малч0 преди 1 година
Добре, все пак че я има майчица Русия. Аз ден и нощ само за нея мисля. Искам като порасна да ида там да уча, да работя и да благоденствам. С радост и удоволствие ще воювам за нея и ще дам всичко за да я има , да е велика и просперираща сила каквато е сега! Руснаците са наши братя-славяни и ги обичам повече от мама и тате. Добре ли ме разбрахте/ Накрая - искам си копейките и рублите веднаага, за поста си, че вече не остана нищо за дрога и цигари, да не говорим за путк1!?
189
7
 
13
 
! Отговори
Anatoli преди 1 година
Ако цял свят ти казва че нищо не става от теб има шанс да си все пак пълен нещастни!
188
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе вие и запад се интересувате всяка крачка на россия защо толкова я намразихте.че ви освободила че ви даде възможност да се наричате българин че имате държава и говорим език бг че ви строи живота да се наричате съвремени а сега россия не нужна обърнахте се към запад без россия бг ще съществува а не да живей 30 г не разбрахте и нема да разберете вие сте продажни
187
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо им виновен Запада щом те самите казаха,че са вложили в Украйна най-много от съвъкупния запад изразен в НАТО преди Майдана 2014г. сметнато общо САЩ и ЕС 5000+15000=20000 долари и евро,а те Русия-35000 долара наверно щот повечето в долари работят за обмен,но това тъй казано е само за тях трите сили иначе и още други страни са заложили средства в икономиката й с кредитирането й и с участие,а Запада си продължиха курса на икономически търговски обмен и връзки с Украйна,как независима от 1992г.
186
0
 
9
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Анонимен 214Да така е но едва ли всичко това е излязло само от Казанлък.България би трябвало да не си знаем парите и нямаше да имаме нужда от когото и да е-САЩ,СССР и т.н.
185
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тони ------ В България също се произвежда Калашников.
184
7
 
13
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Русия винаги е невинна???Абе гледаме новини от всички горещи точки-някой да е видял някъде талибани,сунити,Ислямска държава,африкански ,,борци за свобода,, въоръжени с нещо друго освен Калашников.Всичкото това оръжие от небето ли пада.
183
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А западът защо плаща всеки ден почти по 1 милиард долара на Русия за енергоносители? Защо не минат на некакви нови зелени възобновяеми енергии?
182
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руся не бърза в Украйна. Рафтовете на руските магазини са препълнени с храна, а цялата пета колона от Русия се изнесе на запад и вече няма да пречи на Русия да разговаря с целия "цивилизован" свят на неговия западен "цивилизован" език.
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20,1% Естония, 18,5% Литва, 16,4% Латвия, 11,8% Словакия, 10,7% Гърцуя, 10,2% Нидерландия
180
10
 
6
 
! Отговори
До 200 преди 1 година
Ей бах го ама как пък малко от малко не земете да помислите бре!? Добре де като се плаща на *** няма ли некъв ценз за леко мислене! ?Малко то мало поне!! Та не став върос за вярване бре!!! Става върпос за факти и реалност! Няма вярване! Всичкото което съм написал са факти! пр това от близкото минало! само допреди 10г! Ама то вие путлеристите и толкоз но можете да помните ей! Вярване!!?? Бах го малко от малко да можехте да мислите та да се завърже некъв смислен коментар тука бре!!!
179
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
203- ТАКА Е В ГЕРМАНИЯ ВЪВЕЛИ КАРТИ ЗА 9 ЕВРО ЗА ЦЕЛИЯТ АВТО И ВЛАКОВ ТРАНСПОРТ ЗА МЕСЕЦ- МИЗЕРИЯ, МИЗЕРИЯ- ОТ 1 АПРИЛ УВЕЛИЧИЛИ МИЗЕРНАТА МИН ЗАПЛАТА ОТ 15800ЕВРО, НА 1680 ЕВРО, А ОТ 1 ОКТ МИН ЗАПЛАТА МИНАВА 2000 ЕВРО И СЕГА ВИЖ КАКВО ЗНАЧИ МИЗЕРИЯ- KAUFLAND.DE- ТАМ ЦЕНИТЕ КАТО НАШИТЕ - КАКВА МИЗЕРИЯ, А СЕГА ПОГЛЕДНИ ЦЕНИ В АНГЛИЯ ЗА МАЙ 2022Г ПАК КАТО НАШИТЕ И ТАМ ЗАПЛАЩАНЕТО 8/9 ПАУНДА НА ЧАС- ПАК МИЗЕРИЯ Я СРАВНИ СЕГА МИН ЗАПЛАТА В РАША- 13800 РУБЛИ- ЕТО ТАМ Е БЛАГОДЕНСТВИЕТО.
178
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюят Запада, но му ползват благинките - карат западни автомобили, пият кола, гледат телевизия на Panasonic и Philips, а на олигарсите имотите им в Запада, самолетите им западни, яхтите им тоже, децата им учат във Харвард, Йейл...
177
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия все повече намалява икономическата си зависимост от запада.
176
7
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам лидерите да се съберат некъде и да приемат пропозал за решение постепенно да отрежат руския нефт и Русия да фалира.