Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк

След ударите вчера са загинали над 150 военни
13 юни 2022 07:10, Александър Попов
164
Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 "Международната общност да разбере, че това ескалиране трябва за спре." Руския нацист в Кремъл трябва да вземе хапчето и след това някой нормален да поеме управлението на тая страна. Ако има останали такива там, де.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коректното е: ВСУ са задържали цивилни като заложници. Иначе браво за двустранното позоваване на фактите. Така трябваше да е от началото на войната
12
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно трябва да си клинично луд за да подкрепяш Путин.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 или някой праща самолети на украинците зад гърба на народите си. Не е зле всяка държава да си преброи самолетите, че току виж списъка не съвпадне с действителността. А никой не знае следващото самолетче на 60 години какво ще носи на борда си.
10
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 "Представяте ли си какво би следвало?" Червения площад ще се прекръсти на Кафявия площад?
9
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 Тъкмо руснаците ще имат по-голям шанс срещу НАТО. Сега като им опукат и антиките МиГ 21 (впрочем, защо ги разконсервираха, свършиха ли свръхбезаналоговите МиГ-29 и Су-34?) ще извадят от музеите направо Еъркобрите. Верно, че те малко американски, но те рускнаците са свикнали да ползват американска техника за военни цели.
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера кукумицините от Полша са поискали да се даде атомното оръжие на украинците. Представяте ли си какво би следвало? Украинците ще го ползват запращайки го в Русия, а Русия ще отвърне запращайки нейните в сърцето на Европа. Кой печели от това? Със сигурност не е Европа, още по-малко пък Украйна. Международната общност да разбере, че това ескалиране трябва за спре. Живота на цял континент хора е по-важен от това чии са Донецк и Луганск. А при ядрена зима ще ви е все тая чии са.
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а 7 държави от НАТО вкл и нас и един обикновен витлов не може да засекат, камо ли свалят
6
8
 
31
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Украйна се рязпада.Това е заложено на картата и.Зеленски ще бъде съден от народен трибунал за предателство.Това са астралните знаци на 2023 та.Русия завзема териториите до Днепър и Черно море.Полша заграбва западните провинции.Но това е резултата когато се водиш по акъла на янкино...
5
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече спрях да броя колко пъти същия Конашенков обяви, че изцяло са унищожили украинските ВВС. Май вече около 30 станаха. Или украинците произвеждат самолети всеки ден, или руския престъпник лъже като римлянка на Женския пазар.
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма напредък с брой убити ли ще се хвалим вече?
3
3
 
39
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Ей, тия руснаци много панически бягат бе. Ще вземат чак до Лвов да избвгат.
2
3
 
30
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Киро да им дава наште Фъ-16 дето ги плати Тиквата
1
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А