Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк

След ударите вчера са загинали над 150 военни
13 юни 2022 07:10, Александър Попов
164
Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цивилните, според копещниците, украйнците държат собствения си народ, бащи, майки, за заложници-жив щит. Това само мега пълна с гаввна ушшанка може да го измисли.
113
21
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Рашистите обявиха че са го превзели преди две седмици. Нещо ме съмнява тази новина. Но колкото повече рашистки канибали измрат, толкова по-добре за човечеството.
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азот да не стане като Азов...
111
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ве тези цивилни си умират да се приютят при азовците.
110
25
 
12
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Свалих 989 украйнски самолет от 300 налични. Унищожиха1222 украински танка от 333 налични. Те това са героичните рашисти. Унищожават и невидимата украйнска техника. 225
109
17
 
8
 
! Отговори
Агент 009 преди 1 година
До: Агент 008 Аз не искам да ловя бас, който знам че ще загубя. Русия загуби тази война още във фазата си на планиране, преди да я беше започнала, защото ЦРУ разкри всичките им планове.Хващам бас, че Русия ще се разпадне обаче, само не знам за колко време.Сигурно няма да стане бързо, но ще стане.
108
2
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
А пък Украйна свалила един руски самолет. Не видях да пише точно какъв. А да, и три руски дрона също. И осем руски танка. И три руски артилерийски системи. И пет автомобилни цистерни с ГСМ.
107
9
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Заради Сащ, Европа остана без оръжие,сега е момента Русия да я освободи от сащ.
106
25
 
9
 
! Отговори
Агент 008 преди 1 година
Русия ще загуби тази война.Искате ли да ловим бас?
105
3
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Това са въпросните наши самолети предадени на Украйна, супер а?И после защо стар двумоторен самолет си лети без наказана у нас,нямаме самолети всичко е в Украйна....
104
19
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи не знам, ама знам, че те мариопол 3 месеца го превземаха па да видим сега как ше е! Не за друго ми сега вече украйнците ще имат и по-добри ракетки, че и едни далеч по-добри артилерииски урудия! Па да видим да видим! :) Бре рашките загубиха таз война! Сега просто трябва да помислят за оттеглянето и какво ще правят след това! Щото то се видя, че танковете им гърмят като пиратки, малко по-силно де ;) Самолетите им през таз война нещо не се показаха! Армията им стана за смях! Та така!
103
3
 
23
 
! Отговори
Язе преди 1 година
днес.бг вчера писа, че само един завод там е под украински контрол и както винаги - там са наблъскали и цивилни да са като щит за войниците им. Сега пък - боеве за всеки метър. А уточнете си стратегията и пропагандата :)))
102
4
 
28
 
! Отговори
Цивилните преди 1 година
не са се приютили. Държани са там като заложници.
101
7
 
32
 
! Отговори
Колхозник преди 1 година
Днес бг, до преди няколко дни пишехте, че украинците са пред Москва, сражават се геройски, контраатакуват, ЕВАКУИРАТ се само в краен случай...пък тя каква стана...
100
10
 
22
 
! Отговори
4444 преди 1 година
БРАВО НА РУСИЯ.
99
2
 
11
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Къде е СЕМр дето забранява излъчването на руски телевизии? Тука Днес говорят за свалени украински самолети? СЕМ да се самосезира /ако трябва да ги сезират отнякъде/, и да спират Днес. Едно време Свободна Европа слушахме тайничко???
98
4
 
17
 
! Отговори
Това е нищо, преди 1 година
онзи ден ВСУ сами си свалиха самолет. Естествено, твърди се, че са свалили вражески, но на снимките друго се вижда.
97
12
 
29
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
Гледам укрофилските тролчета яко беснеят. Ревете още, не ви чувам! Хайде, по-силноооо! Хихихииихихих!
96
10
 
27
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
"...приютили стотици цивилни." - ХАХАААХАГАААХАХА!!! Приютили??? Ама вие сериозно ли? Баси "приюта"! На живия щит така ли му казваме вече? Май пак ще има "евакуация" към затворите в ДНР. Ама спрете се малко с тези "евакуации", че руснаците хранят вече 8000 гърла в затворите.
95
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са обречени