Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк

След ударите вчера са загинали над 150 военни
13 юни 2022 07:10, Александър Попов
164
Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
15
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Да проследим изказванията: Хенри Кисинджър "Русия печели и Киев трябва да отстъпи територии", министърът на външните работи на Литва "Шансовете на Русия да победи се увеличават", чешки икономист "Русия се радва на високите цени на нефта, предизвикани от европейското ембарго", Столтенберг допусна, че Украйна ще бъде принудена да направи териториални отстъпки, представител на администрацията на Запорожска област: "Украинските спецслужби преминаха към терористични актове".
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78 те САЩ са давали и милиарди на русия да се бие с Хитлер. А не свършиха.... инсега няма да свършат.
72
2
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Великият български политик Лена Бориславова е лидерът на българския поход към атлантическите ценности и при необходимост - върховен помощник на върховния главнокомандващ Киро Канадеца особено нощем.
71
10
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Сериозна е войната в Украйна - всеки ден по 5-6 човека загиват ! Спомняме си , че до скоро ,в България , само от Ковид умираха стотици всеки ден ! Без да има война ! Но пък руските пиздолизци -журналисти и пишман политици не могат да спрат да се пенявят по телевизиите. Еееех, *** български !
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист както Русия до 2006 година връщаше "помощта" от САЩ през Втората световна война. По-нагла лъжа не съм чел н близкото време. А ти си доста нагъл и лъжлев рускоробски прислужник. И плащат много малко от предоставените 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 13 000 танка. САЩ изпраща помощ на стойност близо 50 млрд. долара (равняващи се на 608 млрд. долара към 2020 г - 10 годишни военни бюджета на путин.)
69
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще се бият с Русия до последния украинец, а когато вече няма да има украинци, САЩ с много милиони долари ще спретнат преврат в Беларус и САЩ пак ще се бият с Русия, но до последния беларусин.
68
12
 
11
 
! Отговори
Авиатор преди 1 година
Русия свалила 3 украински самолета и веднага ги направили на казани за варене на самогон. Само с много самогон на калпак руските войници се "хвърлят героично" в смъртна акция из украинските квартали. Така е било и по време на Втората свтовна война.
67
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не пишете как украински Су-25 си е разбомбил собствена артилерийска позиция и унищожил 3 гаиубици и 30 души разчет.
66
8
 
19
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Украинците като "свършат" да се готвят българите и румънците да защитават с оръжие в ръка и да умират за американските интереси в Източна Европа. Ама не Ленчето Поптодорова, Монката Паси и Надето с Гаража, а диванните специалисти.
65
8
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
САЩ дават милиарди на Зеленски, за да се бие с Русия, но тези милиарди трябва да се връщат, както Русия до 2006 година връщаше "помощта" от САЩ през Втората световна война. Вероятно като приключи специалната военна операция Украйна ще я има само в Лвовска област и Лвовска област като Украйна ще трябва да връща милиардите на САЩ.
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 "Но не може да казваш" Сергей, мога да казвам всичко, което опровергава руските опорки.
63
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските нацисти отново ли използват цивилни за жив щит? Никой нормален човек няма да отиде доброволно "да се крие" в такива заводи.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
73 Джон ли си Кейт ли си не знам. Но не може да казваш, че няма нагла представителка на украинците дето ръсеше глупости по телевизионните програми за стандарта на украинците, при условие че целия народ я видя в национален ефир. Сега какво се опитваш да ни кажеш, че бг журналистите са излъгали че дамата е представителка на украинската общност у нас, или че българския народ е бил във всеобща халюцинация, която странно как е записана? Я обясни
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 "Все пак не беше толкова отдавна, а точно когато ги местехаа от 5 звездните хотели." Сергей, и такова жУтно няма, но как да стане да говориш нещо смислено, като са ти дали листче?
60
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65 гледай и малко БГ телевизия, не се излагай само със западна пропаганда. Има такова нещо. Гледа го целия народ по национален ефир, как украинската представителка се изтипоса, че украинците тук били с много по-голям стандарт на живот от половината българи в държавата и било нормално да искат същия и тук. Виж го, има го в архивите. А и предизвика доста полемики в обществото. Все пак не беше толкова отдавна, а точно когато ги местехаа от 5 звездните хотели. Провери какво защитаваш, после говори
59
4
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ехеееее, а какви войни имаше навремето. По десетки хиляди на ден умираха. А сега при ожесточени боеве само 150 човека :)))) Джендърска работа :))))
58
12
 
7
 
! Отговори
Цирк Масква преди 1 година
Конашенков е забравил да спомене и че са потопили и един украински самолетоносач.
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я виж, почнаха да показват и другата страна... Подготвят зомбираните да не са чак толко шокирани като Украйна загуби след като 3 месеца Русия губеше по 1000 танка и 5000 войника на ден.
56
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 Ще дойде време Лавров да пълзи по руските държавни канали и да пищи как европейците и Украйна не искат преговори. Тогава ще знаеш, че пРосия е започнала да усеща какво се задава.
55
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 "Как го каза представителката на украинците у нас?" Сергей, няма такова жУотно у нас, руските мегафони постоянно ставате за смях с небивалиците, които се налага да измисляте, за да браните руските си господари.