Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк

След ударите вчера са загинали над 150 военни
13 юни 2022 07:10, Александър Попов
164
Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
23
 
8
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
До 113Точно така пyтинoпитеко, дано ви се върне всяка мизерия сътворена на този Свят от вас!
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
110 такъв добър и човеколюбив човечец си, как човек да не ти пожелае всичко дето го мислиш на хората да ти се върне?
92
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99 Бай Геро, използваш думата шундра, което ми говори че си някъде от северозапад. Я да те питам, как е потопа при вас? Добре ли се чувстваш като знаеш, че за поредна година заради непочистени корита и канали планинските райони на страната са в ролята на морета, а къщите го играят подводници? Грее ли те Украйна, като гледаш калта в дворовете. Че мен ми писна от Украйна, а всичко останало на самотек. В прекия и преносен смисъл на думата! Та да го у шундрата на всеки поставил Украйна над България
91
31
 
9
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Слава Украiнi !!! Вurn Mother Russia, ВURN !!!
90
23
 
6
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Tpoлчетa на ЛилиПутин, всичките парички да дадете за свещички!!!
89
4
 
18
 
! Отговори
demolitor преди 1 година
¨украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.¨.... Да се чете -Взели в плен , като жив щит стотици руско говорящи цивилни
88
20
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Как да вярваме на руснаците при положение, че ако съберем всичките им сводки от 24.02. досега, тези Су-25 ги свалят вече сигурно за пети път. Сигурно 20 пъти в 20 различни дни докладват, че ВВС на Украйна е унищожено, че всички летища са унищожени, а самолетите вече не знам кой път по кръг ги броим.
87
19
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Слава Украiнi !!! Вurn Mother Russia, ВURN !!!
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеса, дащо махнахте новината за филма Игра на калмари? Нещо притеснява ли ви в тоя филм? Да не би публиката да се усети какво става в световен план ли? Да не направи алюзия с играта на калмари и играта в която сме сложени всички ли? Да не се видим в ролята на отбор на полето на войната ли? Какво точно ви притесни?
85
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенция. Съшата агенция преди месец пишеше същото за Мариуполь. Съшата агенция след месец ще пише същото за Славинск. И така до Лвов.
84
7
 
18
 
! Отговори
По същество преди 1 година
За говорещите, че Полша щяла да заграби Западна Украйна - да, ама на куково лято. Русия е казала - ако има намеса на НАТО го вижда като провокация. САЩ няколко пъти спряха Полша от различни действия за да няма директен сблъсък на НАТО и Русия в трета страна. Полша ще остане с няколко милиона украинци и пръст в д.у.п.е.
83
3
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тва са тези сглобените от българските пенсионирани и бракувани су25
82
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистан, как лъже 24 часа :) все си продава някаква странна важност и експертност във войната..... а реално са пълни мамулии. Над 10 генерала загубиха за 3 месеца ....... това е нечувано . Ако не им бяха ракетите с далечен обсег ,не знам какво щяха да правят : )
81
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ковчеев Е те вначалото русназите казваха, че Украйна имат около 200 танка и ПВО.то го унищожиха в първите 3 дни. Но руските самолети не смеят да навлезнат навътре. Те и руските танкове Т72 свършват и извадиха от нафталина консервите Т62. Превзеха Киев за три дни и стигнаха до Одеса. Дори си засекретиха данните за убитите руснаци, защото имат около 2-3000 души.
80
11
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Ало Днес.бг , поспрете тази руска пропаганда! Невероятно е как, всички рушки тролини, са се закачили на вашия сайт. Като мухи на л***о....
79
12
 
4
 
! Отговори
zsdg преди 1 година
Конашенков става само за две неща- да порка водка в големи количества и да ближе пълния памперс на Жужин- старецът с Паркинсон и вечно пълен с аки памперс!!! Дано Бог скоро си го прибере!!
78
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петров Стига ки повтарял като латерна едни и същи глупости. Червените активирахте и Слави за да дестабилизарате ибългария. Червените винаги сте гонтови да направите мръсотия и да предаете страната си. От русия нищо хубаво не сме видели. Искат ни като колониа и роби. Такава е руската дружба навсякъде по света.
77
7
 
8
 
! Отговори
Ковчеев преди 1 година
Е да неизбежно е и украинците да имат загуби, обаче нали украинските ВВС бяха унищожени още в началото специалката? За руските вече е ясно 200+ самалета свалени и сега разконсервират 200 стари от съветско време и набират пилоти от резерва за тях.
76
2
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Асенката и Кирето са символите на великия български възход за увеличение на заплатите с по два лева за сметка на държавен заем, получен при изгодни условия. Демокрация, свобода, Америка.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са сигурно български Су-25. Протестна нота и санкции няма ли внесем?