Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света

Раздухването на китайска заплаха било безполезно
Обновена: 30 юни 2022 14:25 | 30 юни 2022 14:25, Анисия Иванова
165
Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света
Снимка: БГНЕС

Пекин упрекна НАТО за "напълно безполезно" предупреждение, в което групата за първи път в ръководен план заяви, че мощта на Китай е предизвикателство за военния съюз.

Отговорът дойде, след като в стратегическата концепция на НАТО, публикувана на срещата на върха в Мадрид, се казва, че заявените амбиции и принудителната политика на Пекин предизвикват неговите интереси, сигурност и ценности. НАТО също така заяви, че по-близките връзки на Китай с Русия противоречат на интересите на Запада, което предизвика остър отговор от страна на Пекин.

"Така нареченият нов стратегически концептуален документ на НАТО пренебрегва фактите, смесва черното с бялото и очерня външната политика на Китай", заяви говорителят на външното министерство Чжао Лидзян

Той добави, че Китай "твърдо се противопоставя на това".

Още по темата

"Бихме искали да предупредим НАТО, че раздухването на т.нар. китайска заплаха е напълно безполезно", каза Чжао пред репортери.

Водещата сила в НАТО - САЩ, настоява алиансът да обърне по-голямо внимание на Китай, въпреки нежеланието на някои съюзници да измести вниманието си от Европа.

Пекин отказа да осъди своя съюзник Русия заради инвазията в Украйна, а двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията "без граници".

Този месец китайският президент Си Дзинпин увери колегата си Владимир Путин в подкрепата на Китай по отношение на руския "суверенитет и сигурност".

Пекин също така е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Русия, като критикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В знак на нарастваща загриженост за Китай лидерите на регионалните партньори Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също присъстваха на срещата на върха на НАТО за първи път.

"Китай значително увеличава военните си сили, включително ядрените си оръжия, тормози съседите си и заплашва Тайван", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Китай не е наш противник. Но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които той представлява.", каза той.

НАТО, чийто ръководен документ беше актуализиран за първи път от 2010 г. насам, също така обвини Китай, че насочва към своите членове "злонамерени хибридни и кибернетични операции и конфронтационната си реторика".

Но Чжао отвърна на удара, като заяви, че Китай не представлява "описаното системно предизвикателство".

Той добави, че забележките относно "нормалното военно развитие" и националната отбранителна политика на Китай са неуместни.

Вместо това, каза той, именно НАТО е "системно предизвикателство за световния мир и стабилност" и неговите "ръце са изцапани с кръвта на хората по света".

Още преди представянето на новата стратегия на НАТО Пекин се нахвърли срещу алианса, че засилва вниманието си към Азия. Действията, които подкопават стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Чжао, са "обречени на провал"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
8
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
До БобиАбсолютни лъжи по руски.Изброил съм само в Европа ,да не почна да изброявам в Африка ,Латинска Америка и близкия изток.
105
2
 
4
 
! Отговори
до Боби преди 1 година
Бобко, остави тия акрихвни полуистини гледайй в момента какво се случва брато.
104
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам чии ръце са изцапани с кръвт... и то на собствения си народ, но политически и като цяло лагери има само в страни от рода на Китай, Русия, Серверна Корея и др. Незнам тия колко нягли трябва да са, за да го заявят това, при положение, че свят го знае.Давайте да се задумкваме НАТО срещу другите ватенки, диктатори и други и да се приключва. Дано да има оцелели сле СВ 3, от която сме на крачка и то заради ***, които решиха да си вземат една държава ей тъй да си имат буфер от НАТО.
103
15
 
3
 
! Отговори
а пък преди 1 година
а те китайците са света вода ненапита-разчитат на късата памет на някои ***
102
8
 
2
 
! Отговори
До 105 Вярно ли бе преди 1 година
До АнонименАми ти ,какво чакаш, ей го де Истанбул и от там право в Руският рай.
101
25
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
Полша,Финландия,Унгария,Чехословакия пак Полша,Грузия,Молдова,Украйна .Това са страните който рашистите са нападнали без никаква резолюция на ООН само в Европа.И то през последните 60 години.Може да сметнете жертвите.Спокойно може включим и България за нападната и окопирана от руснаците.По тяхна воля само в България са избити над 10 000 хиляди души.
100
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много интересно, на китай чисти ли са му ръцете например от кръвта на тайванци, на русия чисти ли са и ръцете от Украйна, Чечня, Грузия и т.н. Тези, които нападат суверенни държави тръгнали да държат сметка на останалите, че вижте се, кой води война в момента... шизофренията е пълна
99
9
 
43
 
! Отговори
Банда преди 1 година
Всички трезво мислещи знаят че нато е причината за войната в Украйна,те прекрачиха червената линия.
98
5
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Само конфликти,провокации и войни за това съществува нато, нито дума за мир,преговори,разбирателство?!
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само ръцете, ами и други части на тялото.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кажи на какви наркотици си, защото искам същите
95
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички които четат Западната пропаганда и вярват, че всички отивали на Запад мога да кажа, че на Запад идват само араби и мюсюлмани от близкия изток и Африка (макар че голям % от тях се преориентират към КИтай но заради езика и визите е трудно). Второ, Китай е много по-развит от Запада ако посетите някой китайски град и да видите за кво става въпрос. Трето, ако отидете в Русия в хранителните магазини и в същото време плащате сметки за ток, парно и други ще видите колко по-евтино и нормално е
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма защо да го казват от Пекин!Когато си живял над 75 години съзнателно на този свят, знаеш коя е кървавата "демократизация" и чия е!
93
7
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Истина е,НАТО е до шията в кръвта на милиони избити хора.
92
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те точно тук, Нато удари на камък.Утре ще чакам новини от сорта - Китай е събрал армия за нахлуване в Тайван,След няколко месеца.новинаКитай краде зърно от Тайван..след опустошителното си нахлуване
91
9
 
9
 
! Отговори
zdj преди 1 година
А жълт.ите, китайски кунки са оцапани с много гадни, руски ***-които се лепят по тях след дълго ровене в руските зад.ници!!!
90
14
 
9
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
Китайците и те кво се правят на ударени, вкарват си американски долари венозно направо, правят все още някви умопомрачителни локдауни и мъчат собственото си население, мешат се навсякъде. Присмял се хърбел на щърбел дет се вика
89
15
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
А по ръцете на Путин има само цветен прашец и остатъци от тоалетна хартия.
88
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сблъсъкът между интересите на НАТО и БРИКС се изостря и е само въпрос на време да се стигне до пряк конфликт. Победителят ще преразпределе благата и ще пренареди света, а също така ще има честта да пренапише историята, независимо кой ще е той. И в двата случая ще ни кажат, че е победило "доброто"! Чакат ни "интересни" времена!
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби, а пък Русия не може да праща свои ракети до станцията заради географското си разположение. Дали от благодарност на Китай? Скафандрите са изкопани, станции, ракети, двигатели. Китай пратиха марсоход и отидоха на обратната страна на Луната. Русия не може да се конкурира с Китай.