Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света

Раздухването на китайска заплаха било безполезно
Обновена: 30 юни 2022 14:25 | 30 юни 2022 14:25, Анисия Иванова
165
Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света
Снимка: БГНЕС

Пекин упрекна НАТО за "напълно безполезно" предупреждение, в което групата за първи път в ръководен план заяви, че мощта на Китай е предизвикателство за военния съюз.

Отговорът дойде, след като в стратегическата концепция на НАТО, публикувана на срещата на върха в Мадрид, се казва, че заявените амбиции и принудителната политика на Пекин предизвикват неговите интереси, сигурност и ценности. НАТО също така заяви, че по-близките връзки на Китай с Русия противоречат на интересите на Запада, което предизвика остър отговор от страна на Пекин.

"Така нареченият нов стратегически концептуален документ на НАТО пренебрегва фактите, смесва черното с бялото и очерня външната политика на Китай", заяви говорителят на външното министерство Чжао Лидзян

Той добави, че Китай "твърдо се противопоставя на това".

Още по темата

"Бихме искали да предупредим НАТО, че раздухването на т.нар. китайска заплаха е напълно безполезно", каза Чжао пред репортери.

Водещата сила в НАТО - САЩ, настоява алиансът да обърне по-голямо внимание на Китай, въпреки нежеланието на някои съюзници да измести вниманието си от Европа.

Пекин отказа да осъди своя съюзник Русия заради инвазията в Украйна, а двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията "без граници".

Този месец китайският президент Си Дзинпин увери колегата си Владимир Путин в подкрепата на Китай по отношение на руския "суверенитет и сигурност".

Пекин също така е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Русия, като критикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В знак на нарастваща загриженост за Китай лидерите на регионалните партньори Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също присъстваха на срещата на върха на НАТО за първи път.

"Китай значително увеличава военните си сили, включително ядрените си оръжия, тормози съседите си и заплашва Тайван", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Китай не е наш противник. Но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които той представлява.", каза той.

НАТО, чийто ръководен документ беше актуализиран за първи път от 2010 г. насам, също така обвини Китай, че насочва към своите членове "злонамерени хибридни и кибернетични операции и конфронтационната си реторика".

Но Чжао отвърна на удара, като заяви, че Китай не представлява "описаното системно предизвикателство".

Той добави, че забележките относно "нормалното военно развитие" и националната отбранителна политика на Китай са неуместни.

Вместо това, каза той, именно НАТО е "системно предизвикателство за световния мир и стабилност" и неговите "ръце са изцапани с кръвта на хората по света".

Още преди представянето на новата стратегия на НАТО Пекин се нахвърли срещу алианса, че засилва вниманието си към Азия. Действията, които подкопават стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Чжао, са "обречени на провал"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно некои на запад са на лоша дрога... Не им стигат усложненията с Русия ами решиха и Китай да набутат ей така в кюпа... Ще се трепе ОТАН не само с Русия ами и с Китай и то едновременно ... Да си сменяте дрогата че ще трябва да уча и китайски ...
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро трета може да има, ако Китай нападне буржоазен Китай, отколкото козметични санкции срещу Русия.
84
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако направим една сметка, колко са жертвите на НАТО за всички години и колко на Русия, само от войната в Украйна, Китай ще се окаже слаб математик.А от неговия вътрешен терор срещу уйгури и хималайци нямат изброяване..
83
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Китай не му е нужен вече Русия. Взеха цялото й космическо ноу-хау. Имат повече учени от САЩ. 300 милиона китайци живеят с доходите на средностатистическия немец. Бедността е преодоляна.
82
4
 
19
 
! Отговори
Боб преди 1 година
На ВRICS държавите ( Русия, Индия, Китай, Бразилия, Иран, Южна Африка, Аржентина) им дойде до гуша долара да доминира света, създоват си своя резервно валута да не може САЩ да им налага санкции и ги разрушава икономически всеки път като искат да се наложат над суверенни държави..
81
1
 
6
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
До Анонимен 85Разбира се, че ние сме си виновни за ситуацията тук. Не показахме, че умеем нещо различно от вакханалия с обществения ресурс и производството на инфантилни политически субекти и изхранването на външни проксита. Стратегически единственият въпрос, който трябва да решим за да ни има въобще е демографския колапс. Другото към този момент не зависи от нас.
80
26
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Китай и Русия са избили най-много хора в света.Факт.
79
5
 
21
 
! Отговори
Боб преди 1 година
САЩ вече нищо не произвеждат, само принтират хартийки и трупат 20 трилиона дълг ( който държат до голяма степен китайците..) От както е Бай Дън спряха и петрол да произвеждат и за храна и петрол са зависими!
78
0
 
5
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Всеки успешен обществено-политически строй се е крепял от някаква форма на насилие. В случая с англосаксите става дума за измукване на човешки ресурс и блага от периферията към центъра. Рано или късно този процес спира и се раздават картите наново, само че периферията не участва в това раздаване. Китай върви по стъпките на ранните англосакси и инвестира в човешкия капитал на Африка, за сега само в човешкия защото Запада продължава да смуче блага и ресурси.
77
3
 
12
 
! Отговори
Вица преди 1 година
Някой беше казал, че светът ще свърши, когато китайците разберат, че оризът е само гарнитура. Изглежда това се случва в момента
76
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те заводите и нивите ги продадоха, унищожиха и съсипаха, децата и внуците на активните борци и партийни секретари... Англосаксите ли ти разбиха пътищата? Англосаксите ли ти откраднаха парите от магистралите? Англосаксите ли застроиха и засипаха с бетон черноморието? Англосаксите ли източват болници и здравната каса? Англосаксите ли ти продават бензин по 4 лева?
75
4
 
20
 
! Отговори
Гнусна работа преди 1 година
Никога няма да купя англосаксонски продукт.Всичко вкъщи е китайска марка ама само китайска .Телефона ми е i Huawei смених го в момента когато американците наложиха санкции на тази фирма.
74
5
 
28
 
! Отговори
Нато престъпници преди 1 година
Как няма да бягат хорат след като англосаксонските престъпници унищожиха всичко тук . Цялата индустрия, селско стопанство, спорт,култура бяха унищожеи от тези колонизатори.Вън от България англосаксонската чума.
73
16
 
4
 
! Отговори
д преди 1 година
Аз не съм съгласен с Китай, ние сме част от НАТО и на никой нищо зло не сме направили
72
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска да отива в Русия, Китай, Куба, Северна Корея да живее, а не тука за копейки само да говори, пък ако може долари и евра да има в банката. Шушу-мушу или куку руку, вафла чудна...
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са, но това важи и за тях. Нека не се правят на света вода ненапита, знаем за концлагерите
70
4
 
15
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
Да децата станаха принудителни еничари защото точно англоскасите и техните западни ***-и унищожиха всичко в България . Децата родени тук трябва да се развиват тук а не да стават англосаксонски еничари
69
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте колко е БВП на България от 2007 на сам :)Това показва всичко. Мерси. България върви напред . За това много са бесни :))
68
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият проблем за света са англосаксонците, които гледат на останалия свят като на своя колония и с икономически и военни средства, държат света в подчинение.
67
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, дойде демокрацията и децата избягаха от България. Избягаха от "добрите" демократи в България. Преди 1989 година имаше доста югославски гастарбайтери в Западна Европа, но не бягаха от социализма. Бягат от капитализма в бедните държави.