Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Светът Срещу РУсия .!!! Ние също сме го гледали но повярвай ми тоя път мача ще е друг.. ;) Няма как да сравняваш Русия преди 20 години и Русия сега ! Дерзай
162
8
 
16
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
161
2
 
10
 
! Отговори
Смешно преди 1 година
Лавров казва,че ще отговорят реципрочно. Явно този термин е сложен за Лавров...реципрочност при 12 дипломата български и още 43 освен изгонените 70 руски дипломата. Играта на руснаците,като обявяват шпиони, като шофьори,фризьори, градинари...е елементарна и важи само за плиткоумници.
160
3
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 167: "Значи казваш чичо Вова ни е хванал за топките и няма мърдане"? Това ти го казваш, не аз. А иначе всичко може, когато е за сметка на българският народ, а не за сметка на заплатата на Киро или някой друг като него. Това (да правиш русофобство за сметка на избирателите си) се оказа най-важната евроатлантическа ценност.
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пак по опорката? Само едно мал;ко уточнение - САЩ ни е съюзник в НАТО, така че паралела с русия е крайно неуместен. А между другото след като ина руски културно-некултурен център, защо няма Американски културно-информационен център, Британски, Германски и т.н.?
158
3
 
11
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 1 година
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с "а и уран доколкото знам има до края на годината за АЕЦа в Козлодуй.. ." Очевидно е, че нищо не знаеш. :)))) Или нарочно лъжеш, като повечето русофили. :))))
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва "Тогава?" Какво "тогава"? :)))) Нали ги видехме с газа. Плашиха, че без него "нямало как", а се оказа, че няма нищо такова. И с другите неща ще стане същото. Затова няма да си затворят посолството - щото само ще загубят контрола върху агентурата си в България.
155
10
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Еми ще се затварят посолствата и тук у нас и там в Москва...наигра се и наш Петко-Кирчо барбар с мъжета за сметка на българския народ.. . Ако някой не схваща...то газ няма да има,нефт няма да има...а и уран доколкото знам има до края на годината за АЕЦа в Козлодуй.. .Така че ,както загубихме Южен поток и АЕЦ Белене ,така можем и да загубим и АЕЦ -Козлодуй..това няма да стане утре или другият месец... .Жалко че народа ще плаща заради Кирчо с неговите натягания към Вашингтон..
154
4
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен "Отговора е ясен на всички"? Отговора е ясен само на п'литкоумниците като теб. Освен посолство РФ имаше консулства в Русе и Варна и културно-информационен център. *** преброй персонала в посолството на САЩ и тогава си помисли пак.
153
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва Значи казваш чичо Вова ни е хванал за топките и няма мърдане. Само да те светна, че петрол има и на други места освен във "великата държава". А и АЕЦ и оборудване, гориво и поддъъжка предлагат и други държави. Или "Кат русия няма втора, тъй велика на света "
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К.в.и глупости дрънкаш б.е! 40 души тук са ти малко ли? Е, на нас са ни много. В раша нашите как се справят като са само 14 човека??? И лигитмността идва от нашите служби за национална сигурност! По-добрре поправи грешките на мутрофанова каато я изпратиш на обучение!!!
151
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изгонят и те 70 български дипломата. Ама те само 12. Въпроса е, защо на руснаците са им нужни 150 човека тук? Отговора е ясен на всички. И да, дипломатите им реално сигурно и на тях са 15тина човека. Останалите са или чекисти от КГБ или ГРУ.
150
3
 
13
 
! Отговори
:) преди 1 година
Е аре бе, нали щеше да се затваря "безотлагателно" посолството? Казана дума - хвърлен камък, съжалявам. Аре го затваряйте по-бързо, че да не ви го затворим ние!
149
9
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 155: "133, и като скъсат дипломатически отношения с България, какво ще стане? Нещо лошо ли? Само по-хубаво ще стане". И какво хубаво ще стане? Щем не щем, ще трябва да договаряме доставки на нефт, на гориво за АЕЦ, а ще дойде време да се удължава и срока на експлоатацията на двата реактора. Тогава? Глупаците не трябва да се поливат, те сами си растат.
148
0
 
7
 
! Отговори
Шиби Риби преди 1 година
Реципрочно не може да отговори , защото ние нямаме 70 човека в Русия, така , че вероятно нещата отиват на изгонване на всичкият ни персонал от там.
147
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците дърпат България назад.Инвеститорите бягат от България както от Русия.Не ни трябват!!!!
146
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика. И за какво казваш трябва да ходят наши политици в масква? Заради газа - ми че те чебурашките ни го спряха. Или заради приятелските отношения - същитъе тези чебурашки ни обявиха за вражеска държава. Или не помниш?
145
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си закриват посолството и да се махат от България!Тоя Лавров даже европейците му обърнаха гръб и си излязоха от парламента,когато взе да говори.Никой не го слуша тоя!
144
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли с какво се занимава т.нар. Руски културно-информационен център? Каква култура, а още повече информация можем да почерпим от възможно най-некултурния и най-неинформиран народ. Дори и култура на пиене нямат, а се гордеят с пиянството си.