Германия спира да купува руски петрол до края на годината

Вносът на руски въглища пък спира на 1 август
13 юли 2022 08:20, Елка Василева
105
Германия спира да купува руски петрол до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ще спре изцяло закупуването на руски въглища на 1 август, а на руски петрол - на 31 декември тази година, заяви на пресконференция в Сидни германският зам.-министър на финансите Йорг Кукис, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Ключовото предизвикателство ще бъде покриването на разликата, който ще остане, когато ЕС се откаже от 158-те милиарда кубични метра газ, които Русия доставя всяка година, подчерта Кукис пред енергийния форум в Сидни, организиран съвместно от австралийското правителство и Международната агенция по енергетика.

По-рано Русия доставяше 40% от въглищата и петрола, използвани в Германия, отбеляза зам.-министърът. "Всеки, който знае историята на петролопровода „Дружба“, който беше инструмент още на съветската империя над Източна Европа, знае, че отказът от тази зависимост не е нещо просто, но това е нещо, което ще постигнем след няколко месеца", подчерта той.

Германия подготвя с ускорени темпове терминали за внос на втечнен природен газ, който да помогне за покриването на недостига. Кукис обаче посочи, че САЩ и Катар могат заедно да доставят на Европа само около 30 милиарда кубични метра газ годишно под формата на втечнен природен газ.

"Не можем просто да си представим, че този проблем не съществува", добави Кукис. Той отбеляза, че Германия е фокусирана върху прехода към нулеви нетни емисии и наскоро е въвела закони, целящи ускоряване на развитието на проекти за възобновяема енергия, но газът ще бъде от съществено значение за промяната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
27
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ВЪПРОС : СЛЕД РЕШЕНИЕТО ,, ПОДЗЕМНИТЕ ИЗКОПАЕМИ ПРИРОДЕН ГАЗ И УРАН СА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ " , УРСУЛАТА ЩЕ ПРИЕМЕ ЛИ ВЪГЛИЩАТА И МАЗУТА ЗА ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ ??? ПОЗОРА ОТ ЗОРА ЗА ЕНЕРГИИТЕ НОСИТЕЛИ СЛЕД САНКЦИИТЕ НА БАЙДЪНЧО Е БЕЗКРАЕН !!!
39
4
 
12
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Не си чел оригинали, за райщадското споразумение, за това трактуваш невярно. Има го в два записа и е по скоро стратегическа договора, отколкото разписани точни положения. Там пише за голямо обединение на южните славяни, което не означава България, а южните на Австроунгария славяни, по късно на тази конструкция се появява Югославия. Сан Стефан ска България е проект на Руския цар, директно, през специалния и упълномощен представител, дори и през главата на канцеларията по Външна политика.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 - някаква тайна ли е, че Гърция купува петрол с танкери от Русия? Май само ти не си разбрал, че санкциите важат само за сухоземен транспорт на барели и че търговията между Русия и Е.С. и САЩ по вода си върви. Чети малко медии от чужбина да се образоваш, че информираност не се гради с блеене в днес.бг The continents oil refineries took 1.84 million barrels a day of crude from Russia last week, according to tanker tracking data. - последната седмица на Юни е това Bloomberg.
37
7
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Очевидно ЕС ще продължи да купува газ, нефт, въглища и други стоки от Русия, но не пряко, а чрез посредници, т.е. на доста по-висока цена. САЩ постигнаха целта си - отслабване на конкуренцията на ЕС и забиване на клин между ЕС и Русия, което беше голямата заплаха за САЩ - обединена Европа, вкл. и Русия.
36
1
 
12
 
! Отговори
един преди 1 година
До истор. факти - той явно няма предвид Съединението, а Ньойския договор, дето Русия не учавствува. Всяка империя си гледа интереса, вкл. и Русия. Няма изключение от това правило. Ние гледаме техния интерес, за съжаление.
35
6
 
26
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Спира да купува от Русия. Руски нефт пак ще купува, ама от посредници. А газа кога спира да го купува?
34
16
 
7
 
! Отговори
Бацето преди 1 година
До Анонимен 38 "следователно ще ребрандират руски петрол." Засега отчаяните русофили доминират, затова доминира разказа за "ребрандирания" петрол. Чакам да се появят разгневените русофили, да почета за "фалиралата Германия" :))) Сигурно за второто кафенце ще е :)))))))
33
16
 
12
 
! Отговори
Исторически факти преди 1 година
До анонимен 20 "Русия е против Съединението, но пък Англия изобщо не е искала да има такава държава" Тва не е вярно, Великобритания подкрепя Съединението. :)))) А Австро-Унгария и Русия подписват още преди руско-турската война, ТАЙНО споразумение (Райхщадското от 1877г. ), че на Балканите няма да се създава ГОЛЯМА славянска държава, което е в ДИРЕКТНО ПРОТИВОРЕЧИЕ с руската лъжа, че са искали Сан Стефанска България. И така
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън, дрън.За сметка на това още преди войната купуваш рафинирани петролни продукти, щото с повишените разходи за енергия, собствените и производства са не конкурентни. Сега САЩ ще доставят такива. За това изравниха долара с еврото. Но САЩ няма да смогнат, следователно ще ребрандират руски петрол.
31
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До лицемерен е Запада - да, а сега пък врещи да отстъпим на Македония ние, защото явно така им отърва. Залъгаха ни с някакви лакърдии, дето и не съвсем ясни. А по темата - всеки, независимо кой е той, ако има нещо, дето се търси, ще намери начин да го пласира, дори и с известни загуби. същото е и с газа и петрола. Колкото и да ревете срещу руснаците, накрая не се знае кой ще реве повече.
30
28
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
В интерес на истината ако тръгнеш да смяташ кой е избил повече хора, между русия, САЩ и Германия, руснаците са избили най-много. Освен това ми е писнало с опорката "американците са зли". Американците може да са зли, но в момента русия е нападнала с цел териториална експанзия огромна европейска държава, която няма да се даде. И колкото и да говорите лъжи от руските медии, Украйна е нападната без причина. Докато Милошевич, Саддам и Кадафи не бяха ангели.
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия по политически причини е намалила доставката на газ за Европа" - чисти манипулации от западна страна, в крайна сметка всеки получава каквото си плати, нали? Профилактиката пък е всяка година на идни и същи дати за един и същ брой дни, а газа беше намален защото Канада държеше турбината за северен поток 1, която отговаря за 40% от обема на транзита. :) курса на долара вече е почти 2 лева, ставаме си колония на САЩ и ще ги изхранваме, а те ядат много. :)
28
6
 
7
 
! Отговори
Стрелков преди 1 година
До Гост "Току що руският пропагандист и първи министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков написа в своя телеграм канал за ешелон с руски комплекси Точка-У по Тулска област. Та си спомних като руснаците удариха гарата в Краматорск как опорката беше, че такива ракети нямали. :-)" Ееее, ама вие вече не забравихте ли какво съм казал, начи? *** много сте досадни с тия напомняния! Не мога да си лъжа на спокойствие! Или мога, щото няма значение какво дрънкам?
27
4
 
25
 
! Отговори
Руди преди 1 година
Брей, и откъде ще вземете заместители? Да му мислят обикновените граждани нали....те винаги са пре.......баните. Ей аман от ,,умни и напредничави,, политици.Дреме му на Путин, той ще си продаде суровините на друг бе *** с глупаците му.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези слабоумници наистина смятат да се върнат в каменната ера. Отделно възнамеряват да затворят и последните си три АЕЦ-ца. Е, прав им път.
25
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Извинете - буре с барут
24
3
 
21
 
! Отговори
Ralica преди 1 година
Последните дни е пълно с изказвания на европейски политици, че Русия по политически причини е намалила доставката на газ за Европа, а може и да го спре. А по какви причини Германия спира доставката на Руски въглища и нефт? Със пълното право Русия ще спре доставката на газ за Европа, като ще са санкции, да са такива, докрай.
23
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Много добре знаете, че говоря за шантаж с горива, а не с ядрено оръжие. То пък сигурно само Русия плаши. Едни вече го използуваха неотдавна. Да не си въобразявате, че същите са изтрепали по-малко народ от руднаците? Я да почваме от индианците, защо не? А сега да не са се спрели, но да сме наясно - и руснаците са същата стока, но ниие сме били бури с барут, смешки, смешки!
22
4
 
16
 
! Отговори
С преди 1 година
Европа зимата ще стане като се казва ,,който не може за целува ръка с достойнство, целува *** на колене"
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Затова Набиулина сваля лихвите" ___________________________________________ Банк России сваля лихвите, за да намали силата на прекомерно скъпата рубла, а ЦБ на ЕС вдига лихвите, което води до оскъпяване на живота на еесовците.