"Транснефт": Украйна е спряла петрола към Европа заради проблем с плащането

Твърди се, че парите са били върнати заради ограниченията на ЕС
9 авг 2022 21:50, Йоана Цонева
39
"Транснефт": Украйна е спряла петрола към Европа заради проблем с плащането
Снимка: БГНЕС

От началото на този месец Украйна е спряла доставките на руски петрол за Южна Европа, тъй като западните санкции ѝ пречат да получава транзитни такси от Москва, съобщи във вторник руският тръбопроводен монополист "Транснефт".

Международният бенчмарк суров петрол тип "Брент" скочи с 2 долара за барел и се търгуваше близо до 98 долара, тъй като новината засили опасенията за намаляване на енергийните доставки, предаде "Ройтерс".

От "Транснефт" заявиха, че на 22 юли са извършили плащания за транзита на петрол през август към украинския оператор на тръбопроводи "Укртранснафта", но на 28 юли парите са били върнати обратно, тъй като плащането не е било извършено. Тя заяви, че доставките са спрени от 4 август.

"Газпромбанк", която е обработила плащането, заяви, че парите са били върнати заради ограниченията на Европейския съюз, се казва в изявление на "Транснефт".

Вместо сами да решават дали да разрешат дадена транзакция, европейските банки сега трябва да получат одобрение от съответния държавен орган, заяви Транснефт, като добави, че европейските регулатори все още не са взели решение за алгоритми за всички банки, което усложнява сделките.

"Транснефт" обмисля алтернативни платежни системи, но е изпратила искане за разрешаване на транзакцията, съобщиха от петролопроводния монопол.

Унгарските MOL и "Унипетрол", контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута "Дружба", известен още като тръбопровода "Дружба", докато руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт" са основните доставчици на петрол.

Още по темата

От март тази година Унгария, Словакия и Чешката република разчитат в голяма степен на доставките на руски суров петрол "Уралс" по петролопровода "Дружба" и намалиха покупките си на морски суров петрол.

Спадът в европейското търсене на руски петрол след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари доведе до най-голямата отстъпка в историята на морския петрол "Уралс", който служи за определяне на цената на доставките по "Дружба", спрямо бенчмарка "Брент" с фиксирана дата.

Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден по южната част на тръбопровода "Дружба".

Русия, вторият по големина износител на петрол и водещ износител на газ в света, вече намали потоците от газопроводи към много членове на ЕС, като се позова на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток 1", както и на санкциите срещу някои купувачи, които Москва определя като "недружелюбни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Нали уж само ние и поляците бяхме отрязани от гаа,сега май всички го закъсаха или зор беше да падне правителството та да дойда КРАДЦИТЕ на ГЕРБ и ДПС !!! До тука бяхте нещастници,духалки супалки !!1
27
2
 
21
 
! Отговори
До АнонимеНКрет* преди 1 година
Янките осъзнаха че "ножа е опрял до кокала" тъй като в момента "Шанхайската военна групировка" към БРИКС се попълни с още 10 нови държави - Египет, Саудитска Арабия, Оман, Пакистан и др. /все доскорошни "аверчета" на краварите/. Това явно е извадило от равновесие Чичо Сам, който е тръгнал да прави недалновидни и обречени сделки с"вожда" на хохлите, който вече е бита карта . . .
26
0
 
15
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Циркът продължава
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ние за какво им дадохме милионите
24
2
 
12
 
! Отговори
Долни гащи преди 1 година
Нещо шаха не им е силата на евроатлантиците.. Пак объркаха хода :/
23
0
 
6
 
! Отговори
Пеевски преди 1 година
Пеевски харесва Слави Трифонов на прайда в Германия. Доган и Пеевски искат да си върнат държавата. Обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция и магистралите тунелите евро фондове и програми и всичко останало което носи пари това са ДПС ГЕРБ ИТН дъното. Никога повече ГЕРБ ДПС
22
2
 
7
 
! Отговори
Долу ДПС ГЕРБ преди 1 година
Долу ДПС ГЕРБ ИТН дъното лешояди *** прецакват България винаги. Боко тиквата ще реве по всички телевизии че държавата няма пари за заплати и пенсии. Всички Боко тиквата Пеевски и Слави Трифонов се събраха в Лозенец на чеверме при Доган по случай връщането на Пеевски магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция. Да живее България всички крадци в затвора.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без друго нищо не разбирам от рекламите които ми пущате, губите си времето, опитайте с платените драскачи.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна почва да осъзнава че има един единствен приятел на света. По големия брат е най добрият писател.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеНКрет*, Саудитска Араия се се опари от партньорството със САЩ и пристана на БРИКС. Нещо си назад с инфото.
18
0
 
13
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Унгария ще плати за транзита. Вече се изказаха по въпроса.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството,че Путин и Зеленски май мъничко са се договорили за спирането на петролопровода,щото цените пак почнаха да се качват...
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, този гаден ненадежден руски достаставчик!!!!! Опааа! Нещо се обърках. Я да ги чуя сега соросидните американски демократи и техните проксита? Всичко започна от там, че руснаците заобиколиха със Северен и Турски поток бесното куче на САЩ Украйна!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ех Ами Орбан има пари, тва е хубаво. И по-добре, щото от ЕС такива няма да види. :))))
14
2
 
37
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Урките са СПРЕЛИ транзита, защото не могат за си вземат транзитните такси. Поне първото изречение от статията прочетете. А иначе, от ВЧЕРА унгарците са предложили те да платят транзита, и всички са доволни. Не случайно техния министър каза, че не може Унгария да зависи от една блондинка в Брюксел. А днес има пак изказване, че въобще не ги интересуват ограничителните мерки на ЕС, гледат си държавата..
13
22
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СОРТ УРАЛ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН ЗА КОЛИТЕ ЩОТО Е ПЪЛЕН СЪС СЯРА !ТОЗИ СОРТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПЪЛНО ЗАБРАНЕН В ЕС!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 "започнаха съвместни руско-беларуски учения на границата с Казхстан." Компактни китайски отряди от по 5 милиона души се включиха в опознавателна обиколка на Казахстанско-руската граница. :)))
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
започнаха съвместни руско-беларуски учения на границата с Казхстан.
10
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До hahahahahahahahaha Както преди това с турбината. Те руските терористи освен да лъжат, друго така или иначе не могат.
9
2
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
не се хаби. не значиш нищо.