Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да няма изненади , премахнете Киев , и всичко приключва .
113
0
 
12
 
! Отговори
Dazy преди 1 година
Ако се случи разрушаване на корпуса на ядрения реактор на атомната електроцентрала, радиоактивни вещества ще попаднат в околната среда. Ще покрие и Украйна, и Русия, и цяла Европа. Радиоактивните вещества ще паднат на териториите на Молдова, Турция, Гърция, Македония, България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Германия. Няма как да седнеш зад планините. Следата от Чернобил по едно време беше открита дори в Швейцарските Алпи.
112
10
 
6
 
! Отговори
Бг преди 1 година
При ядрено замърсяване засегнатите страни са Украйна, България и Румъния. Турция съвсем малко, Русия съвсем малко. Само че Радев по негови си фатмашка натовски причини не казва нито дума...
111
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати болните мозъци...ще си гръмнат собствената държава,за да натопят Русия.Тоя дрогирания Еленски си е в бункер и на гърмотевични бури не излиза иначе ще види той...Господ ще го накаже.
110
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще се разпадне след края на специалната военна операция когато Русия поеме контрола над цяла Украйна. Фашисткия режим в Брюксел ще загуби лице и легитимност.
109
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бре,укрофашисти такива,където тук драскате платени коментари...толкова ли сте зле,че да ни обяснявате как руснаците след като държат централата от март сега се стрелят сами себе си със западно оръжие?Гръмнете ли АЕЦ ще ви съдят за престъпление срещу човечеството.Никаква пропаганда няма да ви спаси.Истината абсолютно винаги излиза наяве.Господ също ще ви съди.
108
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРусия трябва да се самоизчисти и да се самоизолира в Буратия....или някъде по-надълбоко в Сибир...
107
15
 
3
 
! Отговори
777 преди 1 година
Вярвам, че щом изнасят такава информация рашките - това ще стане. Тяхното разузнаване знае...видяхме в Крим...Толкова са невежи, единствено могат диверсия да направят....
106
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да изчисти цяла Украйна от нацистите. Цялата територия на Украйна и до последния сантиметър да се прочисти.
105
13
 
3
 
! Отговори
888 преди 1 година
До 999Аз ще ти го обясня. На 24 февруари "някой" гръмна *** на границата м/у Русия и Украйна в Донецка област. Рашките намериха това за провокация и атакуваха цяла Украйна от където могат.Същото ще стане и сега...False Flag attack му казват. Толкова много лъгаха досега, че никой не им вярва...Очаквай утре да гръмне минирания реактор...
104
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
укрите сами с е нападат хахаха тва рашите вярно са за преглед!
103
7
 
10
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
На нищо не вярвам щом идва от пещерата на лъжливото жуже!
102
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
aaa koй ми с/а в гащите..
101
3
 
12
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 112: "Путин действа на принципа след мен потоп". По-точно, така действа Зеленски. Но не е луд който яде по два зелника ... Колко още долари ще получи, ще видим.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетете за русо-японската воина за да ви стане ясно кой по кого е стрелял ,😂😂
99
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин действа на принципа след мен потоп.
98
7
 
16
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Проблема ще се реши когато украинската армия бъде принудена да се оттегли на разстояние, от което няма да може да обстрелва АЕЦ. Този град Никопол, от който водят обстрела (украинския, не нашият) трябва да бъде изчистен от укронацисти.
97
2
 
15
 
! Отговори
Zlata преди 1 година
Украинците продължават да обстрелват Запорожската АЕЦ от 18 юли 2022 година. Обстрелът се извършва от реактивни системи за залпов огън, цевна артилерия и с използване на безпилотни летателни апарати. През това време са извършени 12 сериозни обстрела. При това САЩ премълчават обективните данни за обстрелите и ситуацията в атомната централа, като по този начин насърчават безнаказаността на киевския режим и способстват за възможното развитие на ядрена катастрофа на територията на Европа
96
5
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 99: "С какъв акъл се крият в централата, като всяка една отклонена ракета от ПВО може да попадне в някой реактор и да се случи непоправимото"? Чети, и тогава пиши. Проблемът не е в реакторите, те са проектирани да издържат ядрен удар. Укронацистите се целят по контейнерите с отработено ядрено гориво и по електроинсталациите. Но руската ПВО си върши работата както трябва.
95
3
 
6
 
! Отговори
Costa преди 1 година
Според прогнозата радиоактивните вещества в случай на авария в Запорожската АЕЦ ще обхванат Полша, Германия и Словакия. Целта на провокацията на Киев в Запорожската АЕЦ е създаването на зона за изключване до 30 километра, както и обвинението на Въоръжените сили на Русия в "ядрен тероризъм". Евентуална катастрофа в АЕЦ ще доведе до масова миграция на населението и ще има по-катастрофални последици от предстоящата газова енергийна криза в Европа.