Москва: Предложението за демилитализиране на АЕЦ "Запорожие" е неприемливо

Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира централата
18 авг 2022 18:25, Йоана Цонева
109
Москва: Предложението за демилитализиране на АЕЦ "Запорожие" е неприемливо
Снимка: БГНЕС

Москва смята за неприемливи предложенията за създаване на демилитаризирана зона в района на Запорожката атомна електроцентрала, заяви Иван Нечаев, заместник-говорител на руското външно министерство, цитиран от "Интерфакс".

"Предложенията за демилитаризирана зона около АЕЦ "Запорожие" са неприемливи. Изпълнението им ще направи централата още по-уязвима", каза Нечаев на брифинг в четвъртък.

Той отбеляза, че както се очаква в Москва, посещението на експерти от МААЕ в АЕЦ ще се състои "в най-близко бъдеще".

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

По-рано днес говорителят на Министерството на отбраната на Русия предупреди за "готвена от Украйна резонансна провкация" за да бъде обвинена Русия в презизвкване на "техногенна ядрена авария" и визира разполагането на специалаизрани украински военни части и оборудване в районите около централата под украински контрол, а Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция в случай на действителна ядрена авария.

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

Още по темата
В събота Руската служба публикува интервю на украински инженер, който описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, тъй като се опасяват от ядрена авария.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.

Украйна се опасява и че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е държава терорист.
13
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно, ако го оставите без охрана укронацистите ще го взривят и ще ви обвинят вас после ходи се спасявай и ходи обяснявай, че не си ти.
12
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой кого изнудва?Дай да се запитаме.Един ден Зелето разправя да се махнели руснаците,за да влезнели украинците.На другия ден разправя как въобше украинци не билинтам,а руснаците сами по себе си стреляли.Украинците пречат на ООН да влезне,а руснаците искат да дойдат.Ясно е като бял ден кой лъже и това са украинците.Ако руснаците напуснат преди ООН да дойде украинците веднага ше гръмнат АЕЦ,за да обвинят Русия.
11
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще изчезне от географската карта на света и на нейно място ще има нови държави които ще бъдат изцяло лоялни на Руската империя и ще бъдат част от Руския свят. САЩ и техните пудели ЕС които похарчиха близо 100 милиарда за Украйна могат само да гледат и да лаят, но не могат нищо да направят, и ще видат парите си на кукуво лято. А пуделите ЕС освен че не могат нищо да направят, икономиката ми ще се свива, ще обедняват и накрая ще се разпаднат безславно.
10
14
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Ще уцелят, не се притеснявай.Руските окупатори са тор за земите европейски!
9
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NATO не е в състояние да воюва с Русия в Украйна. Дори в конвенционална война, няма войници, няма достатъчно боеприпаси, няма логистика как да ги достави. Затова ще доставят на Украйна всевъзможни оръжия и чрез Украйна ще воюват с Русия до последния украинец и докато и последния завод в ЕС спре.
8
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия бавно и систематично унищожава украинската армия с минимални загуби и минимални разходи. Всеки украински войник има избор - или да бъде погребан, или да се предаде в плен. А САЩ изобщо не ги интересува колко украински войници ще бъдат погребани, за САЩ е важно колко руски войници ще бъдат погребани, но не осъзнават, че реално усилват руската армия която придобива опит и много бързо се приспособява, а вярата на руския народ към своите ръководители се усили.
7
21
 
8
 
! Отговори
Нема лабаво преди 1 година
Укрите ще са победители... то е ясно!!!! Но все пак ще трябва поне веднъж да уцелят АЕЦа и тогава ще унищожат раснуците, а и света!!!
6
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този отговор ушанките показват кой наистина стреля по АЕЦ-а. Ако съвестта им беше чиста, щеше да се съгласят н демилитаризация. Но те са си такива - лъжливи и долни. Фенките им са същите оттрепки без морал и ценности.
5
20
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Топ отговора!
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да насочи тока през Крим за Русия, ама без пари..
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да изчакат поне до октомври! токава да спрат и износа на кимура..
2
25
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, не било приемливо, ама през час реват, че някой друг уж ги бил обстрелвал. Искат АЕЦ-а да го ползват за изнудване, то е ясно. Други козове май не им останаха. Нахалитетите отишли в чужда държава, че и претенции имат.
1
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно !!