Лорер: Войната в Украйна не предизвика щети за икономиката ни

Единственият възможен разговор с "Газпром" е за действащия договор
24 авг 2022 20:45, Анисия Иванова
55
Лорер: Войната в Украйна не предизвика щети за икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разговорите за енергийната сигурност на една страна са изключително важни и всеки, който е начело на страната, трябва да разбере, че тя е първи приоритет за всяко едно българско правителство. Това каза Даниел Лорер, бивш министър на иновациите и растежа, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Това, което се случи с "Газпром", е изключително сериозен проблем, защото България не е спряла договора. Ние чинно си заплатихме редовата сума и очаквахме да получим газа, който е договорен с тях. Не може енергийната сигурност на една държава да зависи от един доставчик и той едностранно да спира изпълнението на договора си, независимо каква е причината”, каза гостът.

Ние ясно показахме какво правим - намираме различни източници на газ, така че да не зависим само от доставчика, който е спрял нашия газ, подчерта той. “Ако “Газпром” размислят и кажат, че можем да си платим, както и досега, както е по договора, който не е анулиран, това е единственият разговор, който можем да имаме с тях”, смята Лорер.

Но България ще продължава да купува газ оттам, откъдето той е наличен, за да задоволим нуждите на българската икономика, добави Лорер. “Както видяхте, първите седем танкера бяха договорени за много кратко време”.  

"Българската икономика се справя добре в тези условия. Тя расте с 4-5%, което е показателно, че ние се адаптираме и българската икономика стои добре на картата. Така че, войната в Украйна не можа да предизвика щети за нея, а дори напротив", смята бившият министър.

Българският икономически модел до скоро беше базиран на евтина земя, евтина електроенергия и евтина работна ръка. Това беше основният мотив чуждестранните инвеститори да идват тук, каза събеседникът. По думите му "с течение на времето и трите ресурса свършват". За да можем да сме конкурентостпособни, трябва да привличаме производства, които имат висока добавена стойност. България вече започна "да излиза на картата като място, където можеш да създаваш умни продукти, а не просто да бълваш евтина продукция".

На въпроса какво е мястото в политическата доктрина на "Продължаваме промяната" на развитието на капиталовия пазар в България гостът каза, че пазарът “е в своите твърде ранни дни”. “Знаете, че увеличихме лимита за набиране на капитал от стартиращи предприятия на борсата на пазара BEAM. Заедно с това самата регулация на българската фондова борса е далеч от европейските стандарти и за да можем да я развием, имаме доста работа”.

Може ли да се търси промяна в механизма за разпределение на евросубсидиите в селското стопанство и какви биха били рисковете? Какво да очакваме оттук нататък около разкритията по казуса “Капитан Андреево”? Как може секторът на IT технологиите да бъде стимулиран и подпомогнат така, че да премине на следващото стъпало в развитието си?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изедници народни на 2 октомври ви бием дузпата.
36
0
 
1
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
тия сладури от пп имат много къса памет.довчера ни убеждаваха че че всички несгоди-ИНФЛАЦИЯ,ЦЕНИ НА ХРАНИ,ПЕТРОЛ,ТОК СА ВНЕСЕНИОТВЪН И ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗА НИЩО-С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ТОВА ЧЕ НЕ ПРЕДПРИЕХА НИЩО ЗА ОЗАПТЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ,ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО,А СТИМУЛИРАХА ХАОСА И ПШОТРОШИХА ДЪРЖАВАТА С ПОМОЩА И НА НИНОВА.ПП-ПЪЛЕН ПРОВАЛ.ЗА ВСИЧКИТЕИМ БАТАЦИ СА ИМ ВИОНОВНИ ДРУГИТЕ-
35
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Не бе, никакви щети - само олиото-6 лв. , бензина -4 лв. , сиренето - 25 лв. , кашкавала - 35 лв. , доматите - 5 лв ...... !!!!! И един Про100 Киро , заедно с Кокорчо и некакъв Лорер ( тоя пък откъде се пръкна стова улаво име? ) !!!! И една катастрофирала държава !!! Но еврейското мръсно ***.шлеме не вижда щети !!! Ееееех, желязно дърво , де !!!
34
0
 
4
 
! Отговори
джо преди 1 година
От такива чекисти сме на това дередже. Толкова разбира от икономика, колкото комбайнер от космически кораби.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ СЛЕД КАТО ВОЙНАТА НЕ СЪСИПА ИКОНОМИКАТА ЗНАЧИ СТЕ ВИЕ
32
0
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
За икономиката не знам , но за населението щетите са огромни.Само един факт.Жилищата вече са достъпни само за милионерите.
31
1
 
9
 
! Отговори
чичУ преди 1 година
такива хелзингско комитетски кърлежи ги пръскаше и нямаше такава зараза из европа преди 50-60 години сега им плащаме комисионните
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кво го показвате този бе
29
0
 
12
 
! Отговори
toti преди 1 година
Кой маниполира цените !! НАШИТЕ ТАРИКАТИ !!! Нито се прави с газ,нито с нафта ,но жито и слънчоглед изнасяме и се печели двойно!!!НЯМА ДЪРЖАВА ,НЯМА ИНТЕРЕС ДА СЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА !!! ВАЖНО ДА СИ НАПЪЛНИМ ГУШИТЕ !!!
28
0
 
15
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Щети за икономиката на България, от войната в Украйна:1. Олиото сигурно от нищо стана по 8 лева литъра;2. Цените на горивата;3. От Украйна беше допуснато да бъде внесено 800 000 тона пшеница, която НЕ Е проверена за качество - ами ако е добита от района около Чернобил;3. По-малко украинци и руснаци на почивка по Черноморието - ДИРЕКТЕН спад на приходите, както да бюджета, така и за собствениците на бизнеси по морето, за по-ниските приходи на персонала - без думи;4. Лорер, ЗЛЕ СИ, ама много!
27
2
 
21
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 година
Еврейчето Лорер е братчет на Зельо и лъже почти като него.Воня се разнася от продажната му уста.
26
2
 
23
 
! Отговори
Скъпи приказки преди 1 година
Тоя да не пасе крава в двора на къщата си и пие безплатно мляко!? Защото в магазина от 2 лв. стана 3.50. Щом поскъпването не е от войната, то значи е заради ПП.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕРНО ЛИ ЛОРЕРИ ПИТАЙ БИЗНЕСЪТ ЕЙ ЛЪЖЕЦ НЯМА ЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ВАС АМИ СТЕ ТРЪГНАЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ПОЗОР СТЕ ШАЙКАТА ПРЕВРАТАДЖИИ
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той, като казва "икономиката ни", израелската икономика ли има впредвид?
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоерер, след тази изцепка, ти си или платен ***, или сляп човек, който нищо не е разбрал, докато е висял на заплата в правителството или нагъл лъжец. Според мен си и трите. Кой те сложи министър не знам, ама поне да беше погледнал инфлацията и цената на газта поне, преди да говориш тези глупости.
22
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Лорер явно редовно консумира отровни гъби и после халюцинира. Как така цяла Европа и дори светът са засегнати от войната в Украйна и само България е райският остров на благоденствие и процъфтяване. Не са добре тези от ПП и това е!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя и той откъде се пръкна,та и министър го направиха... само небългари в това управление,един от Канада,друг от Израел,трети от Анадола и как искате тая държава да прогресира...затова трябва закон всеки български гражданин не ърябва живял повече от 5години в чужбина преди да е назначен на държавна работа...
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо тогава за всяко едно нещо от икономически растеж до инфлация се оправдавахте с войната?
19
1
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Но за джоба ни има последствия - поскъпнаха ток, вода, парно, горива, транспорт, храна...
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже има ръст в икономиката ни заради оръжията които изнасяме в Украйна.