Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите

Магазините също приглушават осветлението
28 авг 2022 14:00, Петя Славова
261
Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите
Снимка: БГНЕС

 По-студени душове взимат европейците. Офисите в ЕС намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението. Целта на всички е една - да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише журналистически екип на Bloomberg News.

Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление.

Още по темата

Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15% през тази зима, ако Русия - която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС - спре кранчето.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки:

- Забрана за отопление на частни плувни басейни;

- преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

- понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

- забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

Във Франция пък част от мерките са свързани с изключване на светещите реклами на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване.

В Италия до дни се очаква нов план за намаление на потреблението на електоенергия.

Според италианските медии планът включва удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия.

Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор.

Швеция залага на подобряване на енергийната ефективност, а Дания вече постигнала намаляване на потреблението на газ с 15%.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
16
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, щом СССР беше унищожен, значи има начин да унищожим и Русия.
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такива глупости хахаха. Има ли слабоумци дето да вярват на такива писания
121
4
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
През втората световна никой не е вярвал, че съществува нещо наречено "атомна бомба". Няма как да предполагаш нещо, което света никога не е виждал. И сега, при трета световна ще стане точно това. САЩ са единствените, които в момента не дрънкат с оръжие. Траят си и нищо не предприемат. А това изобщо не им е в стила. И доста, доста страшно.
120
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да няма щит протув ядрена атака, но ако задипем Русия с ядрени бомби може бързо да я унищожим.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
The PostMan, филм, ама вече и реалност.
118
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите умират от кеф, че западняците ще се ограничат една зима.В същото време, обаче, русофилите пропускат, че половината руснаци ще продължат да ходят по нужда във външните си тоалетни, дори през зимата.
117
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледам русофилите много се загрижили че в Германия няма да се отопляват частните басейни:) сигурно те имато по няколко та затова така се ядосват
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек ще има "Ледена епоха" на живо статисти бол.
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 15.06.2022г. се сключи договор между ЕС, Израел и Египет за внос на еврейски газ, който ще се втечнява в Египет и ще се доставя в ЕС. Всичко е изчислено. До 2 г ще имате достатъчно газ, ако я има Европа.
114
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще стане по зле от Африка без ресурсите на Русия! Глад, студ, мрак и болести очакват хората в ЕС!!
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западно-европейският свръхуспешен бизнес-модел основан на експорт беше замислен, проектиран и построен, експлоатира се и се развива на основата на евтини непрекъсваеми енергии и ресурси от Русия. Икономическия успех на Европа винаги е бил основан и ще бъде зависим от наличието на висококачествени руски енергии. Но вече свърши. Добрите времена за Европа свършиха. Европа е обречена на обедняване и де-икономикация. Но и така се живее. ЕС ще се справи.
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "На Запад ще се оправят" - а как по-точно ще се оправят на запад?
111
3
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""""По-добре ядрена война отколкото да позволим на Путин да спечели каквато и да е победа в Украйна."""" ------ Тц,тц,тц.... Язък за Динозарите!!! Те сигурно са бил много по- умни...
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидерите на ЕС ще загубят лице и легитимност ако признаят, че санкциите срещу Русия се провалиха, и Зелената сделка се провали. Ще продължават същата политика все по упорито докато могат, а срещу населението ще използват репресивен апарат ако има протести. ЕС до няколко години ще стигне до пълен икономическ крах и ще се разпадне.
109
3
 
7
 
! Отговори
Watch преди 1 година
Европа ще пести за да изкара зимата с газът който се е запасила досега . А после!???? От къде ще имат газ ?? Да не подсмръдат пак на руснаците...не че сега не купуват газ от там ,дето минава през някоя друга страна позаобиколно
108
8
 
12
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Ха да видят хубаво ли е да воюваш срещу могъщата Русия!! И кой побеждава реялно! Цяла Европа е обречена на студ, мрак и болести!!
107
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Студени душове ще има и в България зимата.На Запад ще се оправят ама бедна България няма да може да се справи.Зимата главата ще ви се замая от високи сметки и цени в магазините.Бурята ще започне от октомври нататък.Спестявайте лятото че тежка зима се чака.Намалете всички разходи.
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да подготвят водните оръдия щото стачките са неизбежни
105
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре ядрена война отколкото да позволим на Путин да спечели каквато и да е победа в Украйна. НАТО ще ни пази с високотехнологичен противоракетне щит, Русия няма ефективни ядрени ракети, Русия е бедна и технологично изостанала, БВП на Русия е по-малък от този на Италия.
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият вариант да попречим на Путин да спечели в Украйна е ядрена война с Русия.