Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите

Магазините също приглушават осветлението
28 авг 2022 14:00, Петя Славова
261
Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите
Снимка: БГНЕС

 По-студени душове взимат европейците. Офисите в ЕС намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението. Целта на всички е една - да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише журналистически екип на Bloomberg News.

Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление.

Още по темата

Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15% през тази зима, ако Русия - която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС - спре кранчето.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки:

- Забрана за отопление на частни плувни басейни;

- преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

- понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

- забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

Във Франция пък част от мерките са свързани с изключване на светещите реклами на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване.

В Италия до дни се очаква нов план за намаление на потреблението на електоенергия.

Според италианските медии планът включва удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия.

Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор.

Швеция залага на подобряване на енергийната ефективност, а Дания вече постигнала намаляване на потреблението на газ с 15%.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е под прицел.Искат да я унищожат.Явно са решили как са богати и искат да я източат като я фалират със скъп газ и й продават оръжие.А взривяването на АЕЦ Запорожие ще бъде капака.Утре много се притеснявам какво ще стане:(.Не знам защо,но все си мисля,че 1-ви септември е срока да я взривят.После няма да смеят.
142
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам познати из цяла Европа и те казват, че това са пълни глуппости. Тая евтина проруска пропаганда може да върже само пред такива, които не са излизали от България.
141
5
 
8
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Хе хе хе караше ми се някоя Тесла', ама тая зима низнам от де ще дърпам кабел, чи то контактити шъ съ празни. Нищо, давайте "горди" ивропейци, никакви двигатели с вътрешно горени. Исками Тесли, Спаркове и други авто извращения. Бъдети зилени без руска газ. Нека му ие гадно на Путин. Буахахаха. И да не забравити повече перки и фотоволтаици, ни ви трябва земя да садити жито! Всичкото земя у перки.
140
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, "Русофилите умират от кеф, че западняците ще се ограничат една зима" - явно не си наясно колко им дреме на руснаците."В същото време, обаче, русофилите пропускат, че половината руснаци ще продължат да ходят по нужда във външните си тоалетни, дори през зимата."-ти кога беше там, та си толкова компетентен? Дори да ходят навън, те може и да са свикнали, за разлика от твоите любими западняци. Искам да те видя теб навън по нужда и без тоалетна хартия - това е новина от вчера от Германия.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 154: вероятно украинците са си казвали нещо подобно преди да им се случи войната. Обичам стари филми и вчера изгледах "Чочарка" за 2СВ. Войната е като огъня, разпалва се, има си своите правила, които не са хуманни. Мирът е единственото нещо, което трябва да се приема безапелационно, но живеем в мъжки свят, а мъжете страдат от кастрационен комплекс спрямо предците си, спрямо по-силните, спрямо по-богатите и с този мъжки нагон мирът е само прелюдия на войната.
138
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Мартин Табаков и цялата украинска пропаганда трябва цяла Европа да си дава парите за американски оръжия вместо за газ.Ще ядем чертежи на Ф-16.
137
4
 
15
 
! Отговори
Може и без ток и газ преди 1 година
Има сега много хубави печки, котли и бойлери на дърва. Топлиш си и къщата и имаш топла вода 24/7. Напълно независим си от системата. На тока не може да се разчита като дойде криза. Сега трябва да имаш дърва! И мазата да е пълна с консерви.
136
1
 
0
 
! Отговори
До България преди 1 година
Болен ли си? От какво страдаш? :((
135
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧИстИтУ! Да видим тиха или бурна зима ни чака.
134
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият най-голям враг е ЕС.
133
1
 
8
 
! Отговори
. преди 1 година
До зАзЩе се научат. Много лигаи поколения се появиха. Дано тази зима им е оздрвителна!Путин тръгнали да наказват, а техните народи на судено ще стоят.С кой акъл?
132
7
 
18
 
! Отговори
България преди 1 година
ЕС и НАТО вън от България! Съюз с Русия и Китай
131
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия Е част от Европа и на практика се самоубива и без друго изчезващата бяла раса. Историята на човешката цивилизация е история на РАЗЛИЧНИ цивилизации. Европейската цивилизация залязва и се самоунищожава. Не ми е драго, но такова време сме случили.
130
2
 
19
 
! Отговори
??? преди 1 година
Каква е тази Европа? Това не е моята Европа. Това е гротеска.Политиците на бившата вече Европа са марионетки на тъмни сили.
129
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще студува и мръзне без ток и парно, кога цъфнат налъмите. Само хора с малки чела, биха повярвали на такива писания
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При опит да се натисне ядрено копче, се е получила засечка. Понай кой ни засича.
127
2
 
22
 
! Отговори
ЕС 2022 преди 1 година
В тъммното треперят от студ некъпани и гладни ***!!
126
3
 
20
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Ние сме свикнал на всичко, нашата форма на Демокрация яко ни "Ваксинира", но Западняците са тежък случай, много са изнежени и не издържат на тъмно, на глад и на студ! Ще има яки Бунтове и Масови Протести тази Зима и Пролет и много оставки на западни политически лидери.
125
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа и САЩ ще бъдат пометени от етнически и граждански бунтове. Аз вярвам на предсказанията на Ванга, Севрюкова, Стойна Преподобна, Дънов, Нострадамус и т.н.-всичко е причинно-следствена верига. За България все още заровете са във въздуха, но не зависи от нас, а от Големите сили какво ще ни се случи. С 6 милиона население българският етнос на практика е изчезващ. Хубавата новина е, че градовете ще бъдат изоставени и ще се живее в чифлици. Нали искахте РЕСТАРТ?!
124
4
 
16
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
За да търсиш интрига с путинофилите и "между другото понеже съм бил в Русия многократно, там в много държавни учреждения няма никакво отопление и дограмата е от преди 50 години" говори еднозначно колко мозъчен багаж носиш. Защо не спомена в кой музей, опера, балет или др. отиде, за да се впечатлиш от културата им, а се взря в дограмата им. Сякаш тази на баба ти е позлатена, а ти си със синя кръв. Де-ба измекярите долни и продажни.