Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат

Руските сили атакуват инфраструктурата при отстъплението си
12 сеп 2022 10:36, Елка Василева
592
Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат
Снимка: архив, БГНЕС

Русия призна, че е загубила почти цялата северна Харковска област след светкавичен удар на украински бойци, констатира „Вашингтон пост“. Привържениците на Кремъл са разтревожени както от отстъплението на руските войски, така и от призивите на Запада за изпращане на повече оръжия на Украйна, за да може тя да победи, пише изданието.

Още по темата
В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че отстъплението на руските войски в Украйна показва недостатъците в способността на руската държава да прилага политика със сила извън границите на собствената си държава, на което залага президентът Владимир Путин. Поради което, коментира вестникът, военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на Путин у дома като геополитически стратег.

На фона на изненадващите успехи на Украйна жителите на освободените населени места описват как руските войски захвърлят оръжията и се спасяват в паническо бягство, пише в. „Вашингтон пост“. Вчера продължиха да се появяват доказателства за украинския напредък - снимки на украински войници, които издигат знамето си в Изюм, след като градът беше изоставен от руските сили.

Вестникът обръща внимание и на растящото безпокойство в екипа на американския президент Джо Байдън във връзка с проблемите за снабдяване на Европа с енергийни източници. Помощници на президента удвоиха усилията си за доставка на природен газ през Атлантическия океан, но не виждат много осъществими решения в този кризисен момент, допълва вестникът.

Паникьосани руски войници изоставят танковете, оръжията и дори дрехите си, тъй като "буквално бягат от позициите си" в условията на шокова украинска офанзива, съобщават украински войници, цитирани от британския в. „Телеграф“. Украинско разузнавателно подразделение на фронтовата линия информира, че руската командна верига е нарушена и войниците бягат, без да се сражават, като много от тях се преобличат в цивилни дрехи, за да не бъдат разпознати като част от окупационната армия.

Украински оператор на безпилотен самолет, завърнал се вчера от фронтовата линия,  заяви пред „Телеграф“, че бързината на контранастъплението е изненадала дори украинската армия, чиито войниците са затруднени да обработят планините от руски боеприпаси и бронирани машини, изоставени  при хаотичното им напускане на позициите.

В една от прихванатите комуникации се чува как руски командир с позивна „Пиленце“ описва танкова част, която отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с командването ѝ. "Напълно сме прецакани“, казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "терористични" атаки срещу инфраструктурни обекти в Харков, втория по големина град в страната, посочва в. „Гардиън“ . Руските удари бяха нанесени часове след като украинските сили си върнаха хиляди квадратни километри територия източно от града, а руските сили напуснаха позициите си под натиска на контранастъплението. В съобщение в Телеграм в неделя вечерта Зеленски заяви, че "Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични действия" и каза, че Русия се опитва да лиши народа му от "газ, светлина, вода и храна". Той добави, че Украйна ще победи и се обърна към руското ръководство с думите: "Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите?", пише "Гардиън".

Руските сили изстреляха общо 11 ракети по цели в Източна Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя вечерта, което доведе до пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област и до частично прекъсване на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, заяви, че е била засегната електроцентралата в Харков - една от най-големите в Украйна. По-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария, заяви, че електрозахранването в някои региони е възстановено.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите на Русия по енергийни и водни съоръжения. "Очевидният отговор на Русия на освобождаването на градове и села в източната част на Украйна е изстрелване на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Туитър.

„Гардиън“ споменава и друг момент, който демонстрира недоволството на Кремъл от хода на събитията в Украйна. Вестникът цитира украинското военно разузнаване, според което генералът, командващ западната група армии на Русия, е бил уволнен след отстъплението в Харковска област.  Службата съобщи в канала си в Телеграм, че генерал Роман Бердников е бил сменен само след 17 дни на поста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
9
 
7
 
! Отговори
От Men да знаете преди 1 година
Слава России!Ще мачкат укрите кът бръмбар сламка,доста ку р воляк ще остане на вибратори хихихи
458
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не казвя че Германия е направила лошо като е водила ВСВ. Защото загинали много русначета и САЩ и Запада се кефят дори , ама сега Русия била лоша как не ви е неудобно такова двуличие и лицемерие и наглост.
457
6
 
11
 
! Отговори
ПОЛК АЗОВ преди 1 година
Ще ги гоним до Урал!
456
12
 
14
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Слава Украiнi !!! СЛАВА! СЛАВА !! СЛАВА!!!
455
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли новини за ТЕЦ-5 в Харков?
454
4
 
8
 
! Отговори
472 идиот кръгъл преди 1 година
от рушкияПародиен център ли коментираш.
453
9
 
10
 
! Отговори
До анал...лизатора преди 1 година
Ходи тези брътвежи да ги разправяш в атлантическия клуб - там ще ти повярват.Аман от разбирачи и пропагандатори.
452
5
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Друго си е да срещнеш силен противник, а не някоя малка и слаба държава като Грузия или Афганистан..
451
12
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 456 И на тебе ли трябва да ти обяснявам, другарю русофил???Американците избягаха от Афганистан от скуката, не от нещо друго, докато руснаците бягат от Украйна като попарени щото стана адски напечено!!! Не могат да ви уврат главите на вас, русофилите, не схващате, че Васил Левски не се е борил за това някоя суперсила (като Русия) да дойде да ни "освободи"! Левски се е борил за да накара българския народ сам да се освободи!А армията на САЩ не успя да направи същото в Афганистан!
450
9
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 455 (некъфф) Не се казва шитня, а фигня, другарю русофил, объркал си се малко.Шитня е на "козяшкия", тоест английския "краварски" език на "Краваристан", който вие толкова мразите! Фигня е правилната дума, тя е на любимия ти, роден мockaлckи език на Pyшиcтaн!!!Поне си мислех че ти е роден...
449
5
 
5
 
! Отговори
ДО: 462 преди 1 година
"Жената на Песков отмаря в Гърция, троши чинии по таверните, пръска евраци по магазините." Ами Русия е богата държава, какво очакваш? Всички руснаци пътуват в чужбина! Само че докато едни ходят в Гърция на моренце с пътнически самолети бизнес класа и.Майбаси, то други ходят на "сафари" в Украйна с изтребители МИГ и танкове!!!
448
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе толкова ли сте заспали, че една новина от тази сутрин да нямате?Украинската армия вече е освободила 6000 квадратни километра украинска земя!!! Ако вървят с това темпо, по 3 хиляди квадратни километра на ден, за една седмица ще бъдат освободени 20 хиляди квадратни километра!!!
447
6
 
12
 
! Отговори
OE преди 1 година
Оp.ките показаха най-доброто от себе си, голия си оцапан Гz.
446
7
 
15
 
! Отговори
руските фашаги преди 1 година
в бягството си изостават хладилници, перални, компютри, телевизори и друга техника закупена от безмитните магазини на Украйна
445
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената на Песков отмаря в Гърция, троши чинии по таверните, пръска евраци по магазините. А руските войничета от бедните раьонони Русия които мъжа и праща да умират по полетата в Украйна в борбата с западния агресор! Ей това се вика Руски стандарт на живот. Кой както се уреди.
444
10
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ДАНО УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРОДЪЛЖИ КЪМ НАС,МЕ МНОГО РУСКОФАШИСТКИ БАШИБОЗУК СЕ Е НАВЪДИЛ В ПРЕКРАСНАТА НИ БЪЛГАРИЯ!
443
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМ РЕЗИЛ . ЗА ВЕКОВЕ НАПРЕД .
442
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паническото бягство на вaтниците е предвестник на военен преврат... Путин ще бъде свален от трона си много скоро.
441
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли малко неудобно след като няма хора във форума на секундата да се слага минус на единствения учасник.
440
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви хора в обществото си говорят на брат ми, пичове ...и др подобни.