Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО

Разкритикуваха го за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна
16 сеп 2022 10:23, Елка Василева
195
Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Най-висшият германски военен, генерал Еберхард Цорн, беше разкритикуван за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна, след като заяви, че Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО, пише в. "Дейли телеграф".

Цорн посочи заплахата от втори руски фронт като причина за нежеланието на Германия да изпрати повече оръжия в Киев.

Още по темата
"Путин е способен" да открие втори фронт, заяви най-висшият германски военен командир пред списание "Фокус", посочвайки, че Калининград, Балтийско море и финландската граница са възможни точки за атака.

Той отбеляза, че "въпреки че 60 процента от силите на руската армия са ангажирани в Украйна, те все още имат неангажиран капацитет"

"Ако Путин нареди обща мобилизация, той няма да има проблеми с персонала", добави Цорн.

Генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа между 2014 и 2017 г., каза, че това твърдение показва "зашеметяващо лош анализ на руските възможности, който за съжаление отразява голяма част от мисленето на германския елит". "Само Финландия би смазала руските сили", докато "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица", написа той в Tуитър.

В. "Гардиън" обръща внимание на проявилите се различия между Русия и Китай във връзка с войната в Украйна, станали видими след срещата на президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. Двамата се видяха вчера за първи път от началото на руската инвазия през февруари. Руският президент каза, че разбира "въпросите и опасенията" на Китай във връзка с войната.

Това се оценява като наличие на рядко изразявано споменаване за напрежението между двете държави, предизвикано от инвазията. В същото време руският лидер изглеждаше особено загрижен да спечели благоразположението на Си, възприемайки примирителен тон по тема, по която той често е непостоянен и безкомпромисен, коментира "Гардиън". Британският всекидневник цитира думите на Путин, че на срещата "ние ще обясним нашата позиция", в които вижда демонстрация на стремежа на Москва да запази подкрепата на Пекин за своите действия.

В. "Уолстрийт джърнъл" също обръща внимание на появилите се потенциални пукнатини в демонстрираната досега сдържаност на Китай във връзка с руската инвазия.

След като съобщава за решението на САЩ да изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 600 милиона долара, друг американски всекидневник - "Ню Йорк таймс" цитира думите на папа Франциск, че "е приемливо страните да осигуряват оръжие на Украйна, за да може тя да се защити".

"Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално приемливо, ако се прави в условията на морал... Самозащитата е не само законна, но и израз на любов към родината", каза папата. "Някой, който не се защитава, който не защитава нещо, не го обича. Тези, които защитават (нещо), го обичат."

Що се отнася до военната помощ за Украйна от Германия, критикуваната многократно от Киев, че му е доставила твърде ограничени количества оръжие, от изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт става ясно, че Берлин ще изпрати на Украйна допълнителни бронирани машини и ракетни системи, но няма да предостави бойните танкове, за които Киев отдавна настоява. Ламбрехт каза още вчера, че произведени в бившия Съветски съюз бойни машини на пехотата БМП-1 също "много бързо" ще се отправят към Украйна от Гърция.

Украйна междувременно съобщи, че нейните сили са открили масов гроб в град Изюм, който беше отвоюван от руските сили. Намерени са над 440 тела. Сергий Болвинов, главен разследващ полицай в Харковска област, каза пред телевизия Скай нюз, че някои от тези хора са били убити при артилерийски обстрел и въздушни удари.

Президентът Володимир Зеленски сравни откритието със случилото се в Буча, в покрайнините на Киев, като заяви в традиционното си видеообръщение вчера вечерта: "Русия оставя смърт навсякъде след себе си и трябва да понесе отговорност."

Осъждане на действията на Русия прозвуча и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която след посещението си в Киев заяви, че иска руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния наказателен съд за извършени в Украйна военни престъпления. "Това, че Путин трябва да загуби тази война и да се изправи лице в лице пред (обвинения за) действията си, е важно за мен", каза тя вчера пред телевизионния канал на германския в. "Билд".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
9
 
! Отговори
преди 1 година
Не ме интересува съдържанието на статията колкото ме интересуват коментарите ! За това чета с интерес !
105
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гено А на слугите на брюксел ще им измръзнат задниците тази зима. В Русия поне ще е топло.
104
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този германски генерал да не е на Шрьодер брат му :) Същия цъpвул като нашите генерали-копейкаджии!
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя българин явно му е все едно кво става с хората в Европа! Гледа само в купичката си! Това си е егоизъм!
102
1
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
Уважаеми сънародници моля ви спрете да се изтъквате като русофили или русофоби,американофили или американофоби! Бъдете българофили.Нали тук- в България живеем?Затова трябва да бъдем българофили.
101
10
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Няма с кой и какво да открие втори фронт.
100
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един от следващите опити срещу вожда на 0рките ще се окаже успешен, въпрос на време... и тогава, жална й майкааа на хунтата му!!!
99
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 "Рашките на един фронт срещу слаба държава не-членка на НАТО не се справят, какво остава срещу дори една натовска държава."- Украйна има втората по големина армия в Европа след Русия. В Украйна има голям брой наемници и няколко вълни на мобилизация и постоянна военна и финансова помощ. Видяхме го цялото НАТО в Афганистан 20 год. Война срещу противници с джапанки и магарета и накрая се изнесоха на бегом като бuтu пeдaлu
98
3
 
18
 
! Отговори
Мамун преди 1 година
РУсия -въоръжени сили -1200 000 човека /според Укипедия / хайде 80000000 да са в действителност .В украйна са около 160 000 .При мобилизация стават 2 400 000 човека .Така че могат да открият и трети далекоизточен фронт .Войната в Украйна се провлачва умислено от руснаците-те просто чакат зимата на запад .
97
7
 
13
 
! Отговори
Ресурсите на Русия преди 1 година
Чета, че в Украйна били ангажирани 60% от руските военни ресурси. Досега всички експерти твърдяха, че този процент е вероятно е 20-30! Май никой не знае с какви запаси разполага Русия. Най-малкото още няма обща мобилизация. Все още на фронта се изпращат предимно бездомници, алкохолици, затворници и подобни. Това обяснява и лошите резултати. Професионалистите ще дойдат по-късно.
96
14
 
8
 
! Отговори
Гено преди 1 година
Съветските агенти да бъдат изселвания в Русия.
95
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам коментарите на американците явно ръчкат да отворят и втори фронт. Ама ако може Полша и Финландия да бъдат пушечното месо пък те оттатък океана да хихикат доволно.
94
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия прецени че няма какво повече да губи, с европа е свършено. Без значение на последствията.. А от далечния изток ще се погрижи и за Северна Америка..
93
16
 
5
 
! Отговори
Жабокрек преди 1 година
Сборищата на Бузлуджа и на язовир Копринкатрябва да бъдат забранени, а руските агенти,преследвани от закона.
92
5
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
САМО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЗОМБИТА СЕ ВРЪЗВАТ НА ТАЯ КАЛПАВА АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА ДИКТУВАНА ОТ КОЗЯК.
91
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 ви фронт е в сирия 2 ри фронт е в украина 3 ти фрон ще е с нато русия ви чака с широки обятия
90
15
 
6
 
! Отговори
23432 преди 1 година
Тук играта е много тънка. Без съмнение Финландия е един сериозен камък, който ще спре ордата както винаги е правила. Да не забравяме, че страната не е в НАТО и има редовни военни сборове - там не могат да минат. Поляци и литовци хич не ги обичат и могат да ги наритат в Калининград. Но въпросът е да не се навлиза на тяхна руска територия. Руснаците последните дни сами се обстрелват, за да излезе, че са нападнати. Умният човек няма да ги напада, а само ще ги изгони от там където са навлезли.
89
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само който не се е сблъсквал с наглостта на укрите по нашето черноморие, само той може да ги защитава
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вестоносец - объркал си се - не над рафинериите, а над активите в германия, където се преработва руския нефт., т.е. ако го няма нефта то и рафинериите не струват нищо
87
14
 
4
 
! Отговори
rm преди 1 година
Това е новина отпреди 10 дни, а след последната седмица РоЗия не може да открие фронт дори към себе си.Ако можеха да направят нещо съществено, досега да са го направили.Превземаме Киев за 3 дни, а?