Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО

Разкритикуваха го за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна
16 сеп 2022 10:23, Елка Василева
195
Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Най-висшият германски военен, генерал Еберхард Цорн, беше разкритикуван за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна, след като заяви, че Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО, пише в. "Дейли телеграф".

Цорн посочи заплахата от втори руски фронт като причина за нежеланието на Германия да изпрати повече оръжия в Киев.

Още по темата
"Путин е способен" да открие втори фронт, заяви най-висшият германски военен командир пред списание "Фокус", посочвайки, че Калининград, Балтийско море и финландската граница са възможни точки за атака.

Той отбеляза, че "въпреки че 60 процента от силите на руската армия са ангажирани в Украйна, те все още имат неангажиран капацитет"

"Ако Путин нареди обща мобилизация, той няма да има проблеми с персонала", добави Цорн.

Генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа между 2014 и 2017 г., каза, че това твърдение показва "зашеметяващо лош анализ на руските възможности, който за съжаление отразява голяма част от мисленето на германския елит". "Само Финландия би смазала руските сили", докато "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица", написа той в Tуитър.

В. "Гардиън" обръща внимание на проявилите се различия между Русия и Китай във връзка с войната в Украйна, станали видими след срещата на президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. Двамата се видяха вчера за първи път от началото на руската инвазия през февруари. Руският президент каза, че разбира "въпросите и опасенията" на Китай във връзка с войната.

Това се оценява като наличие на рядко изразявано споменаване за напрежението между двете държави, предизвикано от инвазията. В същото време руският лидер изглеждаше особено загрижен да спечели благоразположението на Си, възприемайки примирителен тон по тема, по която той често е непостоянен и безкомпромисен, коментира "Гардиън". Британският всекидневник цитира думите на Путин, че на срещата "ние ще обясним нашата позиция", в които вижда демонстрация на стремежа на Москва да запази подкрепата на Пекин за своите действия.

В. "Уолстрийт джърнъл" също обръща внимание на появилите се потенциални пукнатини в демонстрираната досега сдържаност на Китай във връзка с руската инвазия.

След като съобщава за решението на САЩ да изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 600 милиона долара, друг американски всекидневник - "Ню Йорк таймс" цитира думите на папа Франциск, че "е приемливо страните да осигуряват оръжие на Украйна, за да може тя да се защити".

"Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално приемливо, ако се прави в условията на морал... Самозащитата е не само законна, но и израз на любов към родината", каза папата. "Някой, който не се защитава, който не защитава нещо, не го обича. Тези, които защитават (нещо), го обичат."

Що се отнася до военната помощ за Украйна от Германия, критикуваната многократно от Киев, че му е доставила твърде ограничени количества оръжие, от изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт става ясно, че Берлин ще изпрати на Украйна допълнителни бронирани машини и ракетни системи, но няма да предостави бойните танкове, за които Киев отдавна настоява. Ламбрехт каза още вчера, че произведени в бившия Съветски съюз бойни машини на пехотата БМП-1 също "много бързо" ще се отправят към Украйна от Гърция.

Украйна междувременно съобщи, че нейните сили са открили масов гроб в град Изюм, който беше отвоюван от руските сили. Намерени са над 440 тела. Сергий Болвинов, главен разследващ полицай в Харковска област, каза пред телевизия Скай нюз, че някои от тези хора са били убити при артилерийски обстрел и въздушни удари.

Президентът Володимир Зеленски сравни откритието със случилото се в Буча, в покрайнините на Киев, като заяви в традиционното си видеообръщение вчера вечерта: "Русия оставя смърт навсякъде след себе си и трябва да понесе отговорност."

Осъждане на действията на Русия прозвуча и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която след посещението си в Киев заяви, че иска руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния наказателен съд за извършени в Украйна военни престъпления. "Това, че Путин трябва да загуби тази война и да се изправи лице в лице пред (обвинения за) действията си, е важно за мен", каза тя вчера пред телевизионния канал на германския в. "Билд".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО" - вече ясно го казаха - войната е между нато и русия - укрите са само плацдарма на тази война и ще се бият до последния украинец за благото на сащ
85
15
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
точно там да отворят война та да им сритат за-дниците.Полша,Швецие и Финландия имат елитни войски въоръжени с най-съвременни оръжия.Руската армия е като орда просяци пред тях. ***.леристите не можаха да се справят с Украйна докато беше слабо въоръжена,само второ фронт им е кусур. За седмица фини и шведи ще влязат в петербург.
84
2
 
19
 
! Отговори
Той каза ! преди 1 година
Пенсионираният ефрейтор Хочкинс бил сигурен че: "Само Финландия би смазала руските сили", докато "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица" !? Брейи...а след три дни всички тези щели да маршируват на Червеният Площад ! То и Адолф Хитлер през 1941г вече виждаше златните куполи на Кремъл а Наполеон Бонапарт дори влезе в Кремъл, но....после някой друг правеше парад на победата в Париж и Берлин. А редникът от запаса прави ли си сметка за отговора на Русия при задушаване на Калининград ?
83
10
 
5
 
! Отговори
мда преди 1 година
До АнонименВие русофилчетата не разбрахте,че Русия има ядрено уръжие . Това е всичко, цялата и мощ се свежда до ядреното уръжие. Ако го нямаше до сега да са я нашамарили здравата.
82
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не стане така че изненадващо Русия да подпука Запада ха ха ха...
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германия пое контрола. Социализма и комунизма водят началото си от Германия/Енгелс и мн. др. Така че там е социализма .
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ха, и тоя четрихиляд - 82 - Хи4 не е изключено рашките да отворят втори и трети фронт даже, ама за ужас на искащите това сега - не на юг или на изток, а на запад )))
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80 - Е как точно Укр. ще отхвърлт ционизма, след като ги ръководи евреин?!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу нацизма и ционизма. Оставете хората да си живеят живота. Не искаме ционизъм в Европа.
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, това си е направо шокиращо признание, че Русия воюва директно с НАТО! Значи имаме първи фронт, а може да има и втори. Това си е трета световна, дами и господа! Затягайте коланите, излитаме.
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка Чечня ще победи хитлеризма и нацизма защото тези идеологии са срещу мюсюлманите освен срещу славяните. Украинците от славянски произход да се осъзнаят и да отхвърлят ционизма.
75
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МЕРАК! - Ха, ха за космическата Америка, която не може да изстреля собствена ракета със собствен двигател! Последните й 2 опита се провалиха и изстрелването е отложено за неопределено време! Последната ракета, която янките изстреляха в космоса бе на 2.юли. - с един от двата й останали руски двигатели. Т.е. сега те може би имат един (или нито един, ако са използвали и другия), щото рашките ги отрезаха още март месец 2022 и ги оставиха да си "летят на техните си метли" - види се колко летят
74
2
 
6
 
! Отговори
Вестоносец преди 1 година
Германия пое контрола над рафинериите на "Роснефт".
73
6
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Ще открие, но за 24 часа ще и го закрият.
72
12
 
10
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До сина - така е! Защото комунизма е и никога не си е тръгнал от България. Защото като истински шумкари комунистите в България съботираха всички опити да се обнови и превъоръжи Българската армия. И сега. Метнаха се като Матросовци да бранят ръждясалите съветски железа, вместо да ги пратим в Украйна. Ефекта е каквото ти каза. Всичко това в угода на Путин. Който презира България и собствените си слуги тук. Подозирам от тона ти, че това да се угоди на Путин е и твоето убеждение.
71
9
 
17
 
! Отговори
сина преди 1 година
като кажете НАТОВСКА ДЪРЖАВА - големо ннещо - ние сме натовска държава и може да служим само за територия, на която се водят военни дейстивя - всички градове ще бъдат разрушени, народа избит наполовина, и сащ ще си тръгнат по живо по здраво от тук и никой няма да ни помогне или погледне след такъв конфликт. Това е истината, за това не ми хвалете НАТО, щото нато е групировка и чрез членовете си разширява територии, а не инвестира в чужди армии. Нали заеми ще ни дават да им купим старите оръжия...
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМА ВЕРНО ЛИ ГЕН БЕН ХОДЖИС С ЕДНО 14 ГОДИШНО ФИНЛАНДЧЕ ЩЕЛИ ДА ПРЕВЕМАТ КРЕМЪЛ ?!!!
69
7
 
6
 
! Отговори
Атомна бомбичка преди 1 година
Не зная дали ще им метнат атомна бомбичка, щотод може да стане сакатлък и вместо да ударя укритие, да избомбят Масква, с тези техни супер-дупер съветски технологии във воуръжението.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пардом скрила си е снимката защото вече се страхува да не я познаят някъде !Нека и е за урок и да знае че само мишките се крият !
67
8
 
14
 
! Отговори
сина преди 1 година
като кажете НАТОВСКА ДЪРЖАВА - все едно големо нещо. Нали ние сме натовска държава - войска 15 000 - дебели, стари и грозни войничета с много началници и стара соц-техника. Това е НАТО, за 18 години нищо не ни даде, само разруши това, което имахме. Така, че не плашете Русия с натовски държави, че като нас са цяла източна и средна европа.