Не само Владимир Путин стои зад високите сметки на енергията

Кои са другите отговорници?
17 сеп 2022 21:31, Нели Христова
137
Не само Владимир Путин стои зад високите сметки на енергията
Снимка: БГНЕС

Когато нещата не вървят, естествената нагласа е да се търси виновник. Да, но за високите сметки за енергия някои са по-виновни от други. Енергийната криза в Европа се обяснява с тежестта на Русия в световното производство на изкопаеми течни горива. Владимир Путин, в рамките на войната в Украйна, използва като средство за натиск енергията и "Газпром", който е основен доставчик на газ за Европа.

Но освен Путин, отговорност за високите цени на енергията отчасти носят правителствата, енергийните дружества, а понякога и самите потребители, пише в редакционна статия в. "Ле-з-еко", цитиран от БТА.

Причините в основата на скока на котировките са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много електроцентрали използват газ за производство на ток, особено в Германия, а след като газът започна да намалява, цената му също хвръкна рекордно. Освен това във Франция в момента функционират само 26 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) заради проблем с корозията. Това е намалило производството на електричество в страната до исторически ниско равнище, което механично покачва цените. Ръководството на компанията увери, че спрените реактори ще бъдат пуснати отново през зимата на 2022 г., която се очаква да бъде особено трудна по отношение на енергийната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
2
 
! Отговори
приматская НЕ преди 1 година
принадлежи в Европа.
47
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е единствената държава която се опълчи на САЩ (Сърбия не я вклюявм щото е смешно). Ние българите сме си свикнали малко след като си основахме държавата да целунем ръката на господаря - дали ще е Византия, Османската империя, СССР или САЩ, ние просто не можем да функционираме самостоятелно.
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато енергоносителите бяха евтин путин беше много добър сами вложихте санкциите сама страдате наливате с оръжие укропите иясно че путин ще ви удари плесници вие първи започнахте още 2014 г с санкциите
45
0
 
20
 
! Отговори
Нереалност преди 1 година
До Реалист ... В българия основната причина е народа.А втората причина е ... народа. Всички сме толкова разделени и насъскани един срещу друг че тия в управлението на страната си правят каквото си искат щото знаят че няма кой да ги контролира. Научихме се да стоим със свещичка и цветенце тихо и кротко на площада ... докато не ни изтръпнат крката. ТОЯГА. ЗДРАВА ТОЯГА ТРЯБВА ЗА ТИЯ КОИТО СПЕКУЛИРАТ С ЦЕНИТЕ И ПИЛЕЯТ НАРОДНИ ПАРИ .... ама станахме мишоци с лъвски профили в интернет .... За жалост
44
4
 
16
 
! Отговори
Основно правило преди 1 година
Западните Джендъря имат постоянна нужда, дори е задължително да имат един -двама дето да обвиняват за собствената си некадърност и издънки от алчност ... щото много често оцаппват дънцето на потурките . И щото от пуста гордост и комплексарщина няма как да си признаят че са се издънили и тогава споменаването на Путин е задължително. Той ще да е. Не са виновни западните толерасти и третополови политици за високите сметки и некадърната социална политика ... Ааа, лошия Путин е виновен , чи как иначе
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България ли? В България зад ниския стандарт на българрина стои самия българин - такива сме като общество като видим малко власт и се наcиpaме - няма как цял живот да си ял шамарите като държава и да си избирал винаги погрешната пряка и да имаш национално самочувствие. На руснаците поне това им харесвам че никога не са се давали на никой, никога поза партер.
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не мога да ги разбера! ЕС налага санкции, ама като им наложат санкции на обратно и се сърдят. Това все едно да скочиш на бой и като те пребият - да си сърдит, че не са се оставили ти да ги набиеш. Ами смешно е!
41
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В България основната причина е спекулата. Втората причина е корупцията. За пример ви давам Румъния. Там разрешиха добива на газ в Черно море, строят огромни ветропаркове, АЕЦ. Какво пречи поне част от тези неща да се случат и в България? Идват избори, досега не съм чул някой политик да държи България да има собствен добив на природен газ в Черно море. Сами си правете изводите на кого служат.
40
0
 
14
 
! Отговори
Z преди 1 година
До 26 - хахаха това ли ви учат в американското посолство? Все това ли ще повтаряте шепа платени нещастни душици. Продадохте ли се на Мустафата
39
2
 
22
 
! Отговори
Обичаен Заподозрян преди 1 година
Хахахаха. То щото Путин затвори на цяла Европа Атомните централи ... То щото Путин спря разработването на нови находища на газ и нефт за да угоди на Зеленясалите партии ... То щото Путин се правеше на голям природолюбител и наливаше пари в неефективни "зелени" енергии ... То щото Путин обяви че се отказва от руския газ и със санкции СПРЯ търговски и финансов обмен с Русия... А СЕГА - КОЙ МИ СССРРАА В ГАААЩИТЕЕЕЕ.... И още нещо. Държавата ПЕЧЕЛИ от високата сметката за крайния потребител.ФАКТ
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Франция си има ядрени централи, а на нас ни затвориха 4 блока в Козлодуй със съдействието на послушаха Куневица, защото било опасно. Пързалят ни отвсякъде за да печелят те.
37
0
 
25
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 1 година
През зимата на 1997/98 г., за първи път абонати на "Топлофикация" в София започнаха масово да свалят радиаторите си поради резкия скок на цените на парното. Бяха години, в които руския нефт и природен газ се изнасяха почти на безценица. Това не е пречило на непосредствения купувач на тези суровини да увеличава в пъти нейната цена за потребителите на вътрешния пазар.
36
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергията се плаща скъпо...................в цял свят.............идва голяма енергийна криза........аз съм я решил за себе си, но защото съм много добър физик и инженер, за вас не знам...........и да мръзнете зимата, ми е безразлично!!!
35
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте зле....................искате ток и газ без пари..............няма как...............с Путин или без Путин пак ще плащате,иначе ще стоите на студено и на тъмно.............така е при капитализЪма!!!
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализаторПитах те ти ли ще отидеш на фронта или синовете на елита? явно ти ще отидеш, защото не си схванал че това е операция съвместна на щатите русия и китай срещу европа и успяват защото сте самодоовлни глупци и се мислите за повече от дугите народи затова ще ви приземят
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези зад зелената сделка допринесоха много повече от Путин. Когато енергията беше евтина те сякаш оглупяха и слушаха разни 15 годишни деца какво да правят. Сега, когато тотално се издъниха, имат наглостта да се обаждат, сякаш нищо не се е случило.
32
1
 
28
 
! Отговори
мак преди 1 година
Най-сетне някой написа, че не само Путин е виновен.
31
21
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Владимир е главният виновник, с едната си ръка държи ядреното си куфарче, а с другата кранчето на газът, този джобен, рус, фашизоиден монголоид е сложил ръка на природни ресурси, които по принцип би трябвало да принадлежат на цялото човечество ... путинова РАША експлоатира тези природни дадености за да финансира с тях престъпните си цели и стратегии, като се опитва да налага енергийна зависимост на цивилизованият свят и едва ли не да го държи в подчинение, нещо което няма как да се случи ... !!!
30
17
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Съвременници сме на исторически събития. Преди 30 години присъствахме на разпада на голямото зло СССР. Сега пред очите ни, след 800 години момикрия под различни имена и управляващи династии се сгромолясва основата на Монголската Империя зачената от Чингиз Хан, с право наречена Империята на Абсолютното Зло.
29
19
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
След разгрома на руската армия при Баклава и Юзум разпада на Руската федерация е неминуем и непредотвратим. След кратък "Нюрнбергски процес", международната общност трябва да осигури мирния и справедлив характер на разпада на Ордата на отделни държави-нации. Но не както на Берлинския Конгрес където си разпределят порциите от разпадащата се Отоманска империя а със строго прилагане на принципа на консенсус. Опит има от следвоенна нацистка Германия.