Не само Владимир Путин стои зад високите сметки на енергията

Кои са другите отговорници?
17 сеп 2022 21:31, Нели Христова
137
Не само Владимир Путин стои зад високите сметки на енергията
Снимка: БГНЕС

Когато нещата не вървят, естествената нагласа е да се търси виновник. Да, но за високите сметки за енергия някои са по-виновни от други. Енергийната криза в Европа се обяснява с тежестта на Русия в световното производство на изкопаеми течни горива. Владимир Путин, в рамките на войната в Украйна, използва като средство за натиск енергията и "Газпром", който е основен доставчик на газ за Европа.

Но освен Путин, отговорност за високите цени на енергията отчасти носят правителствата, енергийните дружества, а понякога и самите потребители, пише в редакционна статия в. "Ле-з-еко", цитиран от БТА.

Причините в основата на скока на котировките са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много електроцентрали използват газ за производство на ток, особено в Германия, а след като газът започна да намалява, цената му също хвръкна рекордно. Освен това във Франция в момента функционират само 26 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) заради проблем с корозията. Това е намалило производството на електричество в страната до исторически ниско равнище, което механично покачва цените. Ръководството на компанията увери, че спрените реактори ще бъдат пуснати отново през зимата на 2022 г., която се очаква да бъде особено трудна по отношение на енергийната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . изкопаеми течни горива. . . или изтекаеми течни горива? Шедьоври на гигантите на българската граматика от днесбг! Айде лягайте да спите, че изнервихте деня!
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад високите сметки стои политиката на Брюксел, затова онзи ден евродепутатка връчи сметките за ток на Урсулата.
26
4
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Председателят на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен днес заяви в интервю, че е убедена че Путин ще бъде победен и ЕС ще продължава да помага на Украйна с пари и с оръжия каквото и да ни струва това.
25
2
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Ха ха ха ха
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичо си е културата на нациите ! Немците както са си биле нацисти така и и си остават - живо доказателство е урсула и шолц ! Повечето от богатите наЕС са биле колонизатори и още действат не по приетите межд-ни закони! Всички са надменни но култата им е на ниско ниво или просто я нямат защото тези които знаят какво е култура се досещат за какво става въпрос! Нар-те на ЕС още не разрал , че лети км 19 век ! ХОРАТА С ТОВА СЕ ОТЛИЧАВАТ ОТ ЖИВОТНИТЕ - ОГЪНА ИЛИ ТОВАСЕ СЕГАШНИТЕ ЕНЕРГОРЕСУРСИ
23
2
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 19 Не съм фен нито на Дебелян Пеевски, нито на Плювню Офшорков! Това мисля отговаря на въпроса ти?А ти си фатално заблуден изглежда, щом явно не знаеш че Пеевски е включен в списъка "Магнитски"?
22
3
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
ЕС - 500 милиона души обречени на стрес, депресия, глад, безпаричие, студ, липса на перспектива.
21
25
 
3
 
! Отговори
ХОРА!!! преди 1 година
Хора, разберете - студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А след 5 години какво ще бъде работещото решение за замяна на руската газ? Има ли някой и най-малката идея как ще стане? Защото 5 години са нищо. За изграждането само на една АЕЦ са нужни 10 години, но атомната енергия не е решение защото не е зелена, а ЕС прилага зелената сделка. А и за атомно гориво трябва пак при Русия да се ходи, освен това ЕС е безнадеждно изостанал в ядрените технологии, тук му трябват 50, а не 5 години да настигне Русия.
19
2
 
23
 
! Отговори
чуващ преди 1 година
Даже и в Германия знаят, че ЕС се самоуби и Путин няма вина за това. Напротив. Той им предлагаше дългосрочни договори за доставки. Но Европа под командване на САЩ избра да краде от руски сметки пари, да не купува газ от Русия а на борсови цени от далече. Този избор не е на Путин. Човекът си има кусури, но не са тези.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При използване на ядрено оръжие бетона се топи. А Путин ще използва студ.
17
5
 
2
 
! Отговори
До т. шак преди 1 година
Няма високи сметки, щото толкова консумират!
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че навремето руснаците ни построиха няколко ядрени реактори, че иначе и досега щяхме да сме на кандила и лоени свещи.
15
0
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Причината са зелените и зелената сделка, която иска да се спрат въглища и ядрени централи. В резултат Германия остава без ток и дърпат цените. Газта едва ли има влияние повече от 5%. Колко централи са на газ? За България това е суперизгодно, обаче свръхпечалбите трябва да се извземат от НЕК и да се дадат на производителите, т.е. токът да им е на старата цена, и да се вкарат изисквания свързани с работната заплата. Очевидно политиците се интересуват повече отсебе си отколкото за средния българин.
14
10
 
2
 
! Отговори
На ШОС преди 1 година
срещата, Путин бил в пълна Изолация! Чакал Алиев, като Гюро Михайлов! Всички са го отрязали за мераци те му!
13
18
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Току що гледах репортаж. От Москва. Интервюират млад руснак. Питат го: "Вие патриот ли сте?"Той: "Да, разбира се!"Въпрос: "Ако се наложи пълна мобилизация в Русия, готов ли сте да се запишете?" Той: "Естествено! Това е мой дълг!"Въпрос: "Готов ли сте да заминете да се биете с фашистите в Украйна?"Той: "Иска ли питане!"Журналист: "Ами ето ви формуляр от военното окръжие..."Той: Плюе си на петите.Журналист: Младежо! Амa Вие къде?Не дочака отговор ХА-ХА-ХА!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига бе :):):)
11
4
 
25
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
В Русия няма високи сметки на енергията. Само там, където някакви кретеени налагат санкции.
10
4
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Още Бисмарк го е казал - Зная хиляди начини да искарам мечката от бърлогата, но не зная нито един да я върна обратно там! Е, изкарахте руската мечка от бърлогата - оправяйте се сами ! И Бог да ви е на помощ !
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин пък какво общо има? Нали му налагаха 11000 санкции. И още планират. Откраднаха им 300 милиарда. Национализираха в Германия Газпром и Роснефт. Щяха да слагат таван на цените на нефта и газа. И сега плачат. "Смешен плач".