Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби

Родителите му го смятат за предател, няма да се учуди, ако майка му го издаде
26 сеп 2022 15:35, Елка Василева
263
Бивш руски офицер: Познавам армията отвътре, Путин ще изгуби
Снимка: архив, БГНЕС

Щом чул как президентът на Русия Владимир Путин обявява "частична мобилизация" за войната в Украйна, Алекс - бивш руски офицер, скочил в колата си и карал чак до Финландия само с един куфар багаж.

Още по темата
"Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри", казва за АФП четирийсетгодишният военен от резерва, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е пристигнал в четвъртък.

"Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната", обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика.

Родом от Крим - полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., Алекс говори от първо лице, без да разкрива изцяло самоличността си, от страх да няма последици за жена му и дъщеря им, които е бил принуден да остави в Русия.

"Първият застрашен"

"Те са заложнички - само да се появи (някъде) лицето ми, има риск да идат в затвора", казва бившият военен.

Заради офицерското си минало Алекс се страхува, че е сред онези, които Русия смята да мобилизира за украинския фронт. "Служил съм в армията осем години (. . .) Имам офицерско звание. Аз съм първият застрашен", посочва той.

Според него "всичко се променило", след като в деня след обявяването на мобилизацията участвал в демонстрация в Санкт Петербург и видял колко малко негови съграждани се събрали.

Тогава осъзнал, че "вече нищо не може да се направи" за Русия, и днес е сигурен, че страната ще се срине: "Знам какво представлява руската армия отвътре, дълбоко убеден съм, че Путин ще изгуби".

"Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било", уверява бившият офицер.

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, но започвайки военна кариера, не успява да запази двойното си гражданство.

Днес родителите му го смятали за "предател" и той "нямало да се учуди", ако майка му го издаде на руското разузнаване ФСС - Федералната служба за сигурност.

През юли, когато рестрикциите по границите заради КОВИД-19 са отменени и влизането във Финландия отново става възможно, Алекс започва да работи за доброволческа мрежа, наречена "Рубикус". Тя подпомага  украинци, евакуирани насила в Русия,  да напуснат федерацията.

"Домът" срещу "отечеството"

За целта получава туристическа шенгенска виза, с която може да придружава украинци до Финландия и Естония.

Алекс е разтревожен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на руски граждани с такива визи - гласът му се разтреперва, щом заговори за украинците, опитващи се да бягат.

"Украйна е моето отечество. А Русия е моят дом. В този момент моят дом убива моето отечество", отронва той.

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за мобилизация от сряда, Финландия заяви в петък, че "значително ще ограничи" достъпа им до северната страна, станала още през лятото транзитен коридор за останалата част от Европа.

Алекс казва, че разбира опасенията на Хелзинки, но смята, че това е грешка. "Повечето минаващи границата (. . .) не искат да убиват, не искат да служат на режима", изтъква бившият офицер.

По думите му Западът не бива да вижда във всеки руснак виновник за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът "отхвърля" руснаците, "които все още вярват в него", казва той.

Днес Алекс прави всичко възможно, за да изведе семейството си от Русия. Сигурен е в едно: че не иска никога вече да живее в тази страна.   

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злото фактически не е Русия, а режима в Кремъл начело с бункерния диктатор. Затова бягат руснаците... Над 3 милиона са руските милиционери, които пазят диктатора и шайката му бандити. Обикновените руснаци са като робите... без никакви права. Путин ще изпраща пушечно месо в Украйна докато е жив...
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извода от тази статия която би си направил всеки здравомислещ човек е само един:няма по долно и низко същество от страхливец и предателя.. Тоя е точно това, много го било страх за жена му и детето му но избягал като ми ш ка оставяйки ги в Русия където според него щяли да ги арестуват. Гнус.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт...........украинци с руско гражданство са брат Косманафф
72
3
 
4
 
! Отговори
ало руббляци, преди 1 година
ДЕ ЧАСТИЧНА МОБИЛИЗАЦИЯ ДЕЕЕЕ... АЙ КРИЙТЕ СЕ ПО ДУПКИТЕ, ДА НЕ ВИ ПРАТИМ НА ПУТИН КА СИ МАКИНА...
71
6
 
9
 
! Отговори
Bond преди 1 година
До БАЧКАТОР .... Материалът е тотална измилица! Да живее евроатлантическата пропаганда! Очаквайте скоро как руски войници в украйна изяждат ранените си колеги, защото нямало какво да ядат.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анка-пулеметцица преди 1 година
До ЧАПАЕВ (пост 30): Грешно си го чул. За сведение, СССР победи в зимната война. Макар и трудно и с проблеми. Но Финландия все пак капитулира и стана както искаха руснаците. Същото ще се случи и в Украйна, ако ще и хиляда супер-снайперисти да извадят.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грузия вече затвори границата си. Чети бе ***
68
5
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
На границата с Грузия има 20км четирилентова колона от превозни средства, чакащи да напуснат руския мир.
67
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко време ще изкараш във финлндия без работна визи другарю бивш руски офицер? Ще се върнеш, нема къде да ходиш
66
9
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Ако допуснем че историята е истинска и въпросният алекс съществува, пита се защо е станал офицер, щом го е страх от война? Все едно шофьор да го е страх от камиони, и строител да го е страх от строежи!??
65
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен статията е смешно наивна. Ама за българския интелект е точно по мярка.
64
2
 
8
 
! Отговори
До ха ха преди 1 година
Що, ти за Украйна кога замина да воюваш?
63
5
 
7
 
! Отговори
тез преди 1 година
неприятни *** ще изпразнят от съдържание в бг език - една от най-значимите думи - възраждането . Трябва да се забрани на политически субекти от съмнителен произход да се кращават както си искат, да весят портрети на възрожденци по стените на вмирисаните си кабинети. Трябва някаква политическа хигиена да им се наложи
62
14
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До МИСЛЕЩА Няма такова нещо като славянски ген и руснаците нямат нищо общо с украинците. Какви братоубийствени войни, какви 5лв? Ако украинците усещаха някаква генетична връзка с варварите от Русия, нямаше да ги наричат OРKИ! Братоубийствена е била WW2, източните немски варвари (Русия) са се млатили със западните немски варвари (Германия).
61
14
 
10
 
! Отговори
Сестра му преди 1 година
Ще го видя колко време ще изкара този предател в чуждата му нему страна,където не знае езика, няма близки, нито има подходяща професия за дазапочне работа !?А върне ли се назад, го чака . . .съд, присъда и затвор !Това се казва истински ЦАЙТНОТ, опитайте и вие !?
60
13
 
26
 
! Отговори
Путина преди 1 година
вече я загуби тая война. Над 60000 убити руснаци, 2200 танка за скрап, 230 самолета на парчета... Цялата икономика на Раша е пред срив. Младите и умните бягат от рая на Путин като мишки от потъващ кораб. Това ако не е загуба по всички фронтове не знам кое е....
59
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да, офицерът Алекс - сигурно го обучават за капитан на Призрака на Киев. Всичката ви пропаганда - все на суперниско ниво. По-добре пишете за някое селебрити - повече смисъл има.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До смях до мислеща__ Украина се обезлюдява чрез военни действия и бягащи от тях емигранти.Това факт ли е?На кого му трябва територията без населението,този въпрос задава мислеща.
57
8
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Абе либераслъка Путин още жив бряг? Кимчето и то ? Орбан и той ? Че и една истинска жена ( не лезбок) взе властта в Италия ... Чичко Тръмп загрява на тъча .... Еххххх мъкооооо, либераско мъккоооооооо ....
56
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нашите *** всеки нормален човек е предател... Но нито един от нашите *** няма да отиде за защитава Путин, само ще зяят по форумите.