След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
10
 
! Отговори
redordead преди 1 година
и като пуснеш за Изззсссраждане, какво ще постигнеш:) Вярно има много тъъпи хора...Ти не вдяваш ли, че те само ви лъжат - бяха против вкасините, оказа се, че 1/3 от тях са ваксинирани, против еврото са - оказа се, че парите има са в евро и паундове...по принцип говорят и, че са против прайда, та дори не ми се мисли какви им е ориентацията...само нискочел може да вярва на Иззссраждане...
92
3
 
8
 
! Отговори
redordead преди 1 година
до ахамто-славянин - той Путин много неща казва и много неща твърди, ама на всички им е ясно, че Русия има оръжия от времето на СССР и почти никакви нови разработки. Ти какво мислиш, че Англия, Франция, Германия и САЩ ще стоящ и ще чакат на пуутя ракетите ли? Ти не виждаш ли, че в тази могилизация отиват само хора, които не могат да избягат - нямат мотивация, нямат екипировка, извадиха им някакви винтовки от 19-ти век...Рааша не може един тостер да сглоби, па ще се опъва на НАТО...
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди винаги партиите от тип атака и възраждане са били опасни, но сега с игрите на Сорос с Украйна се оказва, че те са най малкото зло. За съжаление това е факт!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 3 Измислици ? източник някакъв ?
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84 ------------- И като обвини Украйна , какво ще стане . Ще хвърли по нея 10 атомни бомби ????. Ще вдигнат санкциите ЕС , САЩ , Г-7???? Виждаме ,че в момента САЩ и пуделите им "безпрекословно" вярват на Русия . Ще повярват и за подобно обвинение - ама друг път . За въздушните течения е ясно . Уркайна също е наясно с движението на въздушните маси . Кой би повярвал , че ще изтрови западните си партньори . Затова е напълно безсмислено Русия да си гръмва АЕЦ-а и да обвинява Киев
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците са хванати в чувал до Лиман. изоставят танковете и машините и бягат по коридор широк стотина метра под непрекъснат артилерийски обстрел. навсякъде е осеяно с трупове на солдати.
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, възможно е, аз никога в живота си преди не бих гласувал за партии тип атака и възраждане, защото винаги ме е било страх да не ни извадят от ЕС и да направят беля с Турция. Обаче сега пред заплахата от влизане в ядрена война и като цяло мизерята, която ни карат да изтърпим заради кефа на Сорос, ще отида и ще гласувам за тях!
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сценарият е един - глобална война!
85
6
 
5
 
! Отговори
до 83 от славянин преди 1 година
И докато сащ ''обработват с цялата си мощ Русия'', тя ще стои с ръце в джобовете, нали!? Путин преди няколко години им обясни, че на руската стратегическа ядрена триада и трябва 30 минути, за да засипе с дъжд от ядрени заряди г.ведария!
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реките на Украйна се вливат в Черно Море. Това е информация за някои по-бедни духом.
83
6
 
6
 
! Отговори
redordead преди 1 година
ваатниците с допотопната си отбрана ще ядат много бой във вече истинска високо технологична война. То на тях най-модерният им кораб не можа да спре някакви вехти украински ракети и го преквалифицираха в подводница, пък си представете какво ще стане ако влязат в употреба най-модерните натовски оръжия, които за разлика от безаналоговите бооклуци на рааша ги има....
82
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора, един от ГЕРБ преди малко каза при Цветанка Ризова, че е сигурен, че в *** ще е втора сила, това дали е възможно, чак толкова зле ли сме като нация умствено?
81
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз затова си купих апартамент в Исландия, че като дойде руският атом да съм спокоен :)
80
1
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
За да обвини Украйна! А въздушните течения, започват да се обръщат от изток, на запад! Това да ти обяснявам ли?
79
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия употреби тактическо ядрено оръжие в Украйна САЩ първо ще елиминира руският черноморски флот, а след едномесечна обработка от въздуха с цялата си мощ , ще принуди късия да се гръмне .
78
9
 
7
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Дори при намек за употреба на ядрено оръжие, рашшшняшката коочина ще бъде поломена - ваатниците нямат свястна екипировка за моголизираните, щели да нахлуват някъде...жалка работа са, войната ще приключи до една година, но санкциите и репарациите ще са още много време.
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки от тези 3 сценарии завършва с един - Къпутин!:)))))
76
3
 
6
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Тази АЕЦ руснаците я окупираха от началото на войната и все четем,че те стрелят по нея,но явно руснаците в нея пък са по-добри войници от руснаците,които стрелят по нея,защото няма поражения.
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви успехи има Украйна . Наливат десетки милиади долара западните страни . НАТО е зад Киев . Непрекъснато ги снабдяват с тонове оръжия . и какво имаме насреща - Губи 4 области .
74
2
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
КЪДЕ ГИ НАМИРАТЕ ТИЯ ПИШМАН ЕКСПЕРТУИ И ПОЛИТОЛОЗИ? ЗА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЧЕ СА ПОРЪЧКОВИ И МАНИПОЛИРАТ.