Китай ще бъде единственият печеливш от геополитическата ситуация

Проблемът с Тайван няма да ескалира във военен конфликт, смята Кръстьо Белев
18 окт 2022 23:10, Анисия Иванова
30
Китай ще бъде единственият печеливш от геополитическата ситуация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Независимо от изхода във войната в Украйна, Китай ще бъде единственият печеливш. Проблемът с Тайван няма да ескалира във военен конфликт, въпреки че в речта си Си Дзинпин призовава за "армия от световна класа", която да се справя с регионални конфликти. "Проблемът с Тайван е вътрешен и има много добър климат как да бъде разрешен". Това каза Кръстьо Белев, Българо-китайска асоциация за бизнес развитие в Пекин, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Китай вече не е тази евтина производствена база, а зряла икономика, която минава от екстензивно към интензивно развитие.

В изявлението на Си Дзинпин на Конгреса на Комунистическата партия на Китай прави впечатление това, което отсъства, каза гостът. Той подчерта, че речта е била без външна политика, без САЩ, без Украйна, без коментари за политиката нулев Covid. Въпреки това се е откроила тезата, че "Китай няма да отстъпи", въпреки нарастващото геополитическо и икономическо напрежение.

Още по темата

Важен акцент в речта е бил призивът, че китайската армия трябва да се превърне в "армия от световна класа" и "да се научи да борави и с регионални конфликти". Политики като "Един пояс - един път" отново са добили гласност със значението си за "насърчаване на човешката общност" към "споделено бъдеще".

Наблюдението на анализатори, че в изказването Си Дзинпин е използвал много по-малко пъти в сравнение с предишни речи думата "икономика" и много  повече пъти думата "сигурност", събеседникът коментира така: "Изводът е, че икономиката не е много добре. Вече сме 18 октомври, а Националният статистически институт още не е публикувал данните за третото тримесечие".

В много области сме зависими от Китай, подчерта предприемачът, "като се започне от фармацията и се стигне до елементарни неща, като ръкавиците и маските, които идват почти изцяло от Китай, но все пък се виждат и други неща, че инертните газове, например, идват от Сибир. През последните години бяха нарушени глобалните мрежи и връзки, градени 20-30 години и това не води до нищо добро".

"Бизнесът в Европа е твърде зависим от Китай. Тук има една нелоша възможност за България да се опита да бъде част от реиндустриализацията на Европа. Счита се, че може да бъде намерен разумен баланс".

Китай вече не е тази евтина производствена база, която беше, заяви Белев. "Самият Си Дзинпин намекна, че минава към интензивно развитие. Интересно е, че през последните години броят на патентите е водещ в света, броят на китайските университети в световните класации топ 1000 се е увеличил. Така че Китай е вече една зряла икономика и самият Китай вече изпитва недостиг на работна ръка".

"Факт е, че в последните години много по-лесно се прави бизнес в Китай. Нямаме конкретни икономически данни за ръста все още, но има една друга статистика, която показва качеството на живот. Средната продължителност на живота, която показва развитието на здравеопазването и икономиката в Китай, надмина тази в САЩ и вече е на трето място в света", даде за пример гостът.

Според него от напрегната глобална ситуация Китай е единственият печеливш, независимо от изхода на войната между Русия и Украйна. Китай ще бъде печеливш, ако Русия спечели, защото неин съюзник ще печели, а ако Русия се разпадне, Китай отново ще е печеливш.

Относно напрежението около Тайван Белев каза, че "не счита за реално" "военното развитие на този конфликт". Десетки тайванци живеят в Китай и имат свой бизнес. Чисто етнически, за разлика от македонците и украинците, Тайван не се отчужди от континента. Тайванците се считат преди всичко за китайци.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Населението на Тайван иска да си остане независимо и свободно, далеч от комунистически Китай, те знаят много добре какво ще им се случи.Сигурността на Тайван се крепи на САЩ., А ние българите кога ще се отървем от комунизма и неговите метастази.Начело с най старата и кагабейска партия Бсп, Дс и президента Радев Решетников и Възраждане.
24
4
 
3
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Населението на Тайван иска да си остане независимо и свободно, далеч от комунистически Китай, те знаят много добре какво ще им се случи.Сигурността на Тайван се крепи на САЩ., А ние българите кога ще се отървем от комунизма и неговите метастази.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има сценари и той сигурно се пообърка. Не случайно прилепа с ковид беше там, но явно не постигна желаното, а и вируса отиде отвъд океана.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/10"Хора защо не гласувахте за миролюбивите партии а гласувахте за агресивните които искат да вкарат България във войната." - защото близо 90% са неграмотни про'с'таци. Или както Христов го каза 80% са де'6'или.
21
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тайван е далече от САЩ, така че нишо не пречи на янките да започнат война и там.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам гогле за китайски брандове излиза ми само тик ток но когато питам за Американски там е друго когато светъ търси китаиско облекло храна коли трактори компютъри парфюми тогава ще ги оризная запада не се плаши от си дзи пини хранеши се със плъхове и *** само да кажът чъ преместват произвотството от китай точно за година ще ги върнат първи клас не а на децка градина
19
3
 
5
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Китай и Индия. В момента Индия е по-бързо развиваща се дори от Китай. Най-губещ е ЕС, а ние като най-бедни в него ще сме на дъното на дъното.
18
1
 
2
 
! Отговори
Кузман Змея преди 1 година
До Все по-голям..ям,ямНапоследък доста добра икономика имат и ОАЕ,инвестират в много сфери с дългосрочна стратегия,засега не са фактор,но за вбъдеще не се знае,ако евреите позволят
17
3
 
2
 
! Отговори
Маниакален поглед преди 1 година
иззад очилата,опасно луд,отвързан и са му дали и трибуна да плещи мALOумията си!BTW, единствения печеливш от войните е фащ!
16
2
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Това което сте написал/а може да се каже и за Япония и за Южна Корея. Или поне можеше да се каже допреди 40 години. Според вас сега ако се отдръпнат западните капитали и интелектуални ресурси от Корея и Япония ще наблюдаваме ли икономическа имплозия? Е, същото важи и за Иитай.
15
1
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Ако бяхме 80те години може би коментарът ви щеше да е валиден. Но сме 2022. Огромните постижения в инфраструктурата, енергетиката, космическите технологии, интернет технологиите са в огромна степен дело на техни инженери.
14
1
 
11
 
! Отговори
Драконът се събуди! преди 1 година
Факт е, че в последните години много по-лесно се прави бизнес в Китай. Нямаме конкретни икономически данни за ръста все още, но има една друга статистика, която показва качеството на живот. Средната продължителност на живота, която показва развитието на здравеопазването и икономиката в Китай, надмина тази в САЩ и вече е на трето място в света. >> Това казва досттъчно!
13
3
 
10
 
! Отговори
Забележете преди 1 година
Той подчерта, че речта е била без външна политика, без САЩ, без Украйна, без коментари за политиката нулев Covid. > А не е ли това което се очаква от ръководителите на една държава. Да се абстрахират от външните неща и да се концентрират върху тяхната собствена държава с нейните проблеми. В навечерието на новия парламент в БГ споровете с за това кои посланници да поканим! Открийте разликите!
12
2
 
7
 
! Отговори
Все по-голям..ям,ям преди 1 година
Китай,Русия и САЩ ще са печеливши.Другите ще им слугуваме по един или друг начин,пак разделени.
11
10
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ето ви един пример, как еднопартийната система работи, а многопартийната не, в страни като България :) Имам чувството, че всички сме се пробудили от сън и още си разтриваме очите невярвайки, ча комунистическа диктатура е на път да стане най-развита икономически страна в света. После да следваме евроатлант. ценности. Как да стане, като Китай постоянно ни се набива в очите, както навремето Запада?
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора защо не гласувахте за миролюбивите партии а гласувахте за агресивните които искат да вкарат България във войната. Хем ги виждате че са агресивни хем ги подкрепяте. Не ви разбирам. Аз гласувам за МИР. Не искам война. Не искам Бг да взема страна и да се намесва и така гласувам. Против войната.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ние да се оправяме тоест всеки да се спасява по единично. Българите емигрират вместо да гласуват. Или не им харесва агресивното поведение на Герб ПП ДБ и ДПС които искат да ни вкарат във войната но въпреки това гласуват за тях. Или изобщо не гласуват. Аз смятам че хората трябва да имат активна позиция. Стопихме се на половина защото правим най лесното емигрираме. Много ясно е че това не е наша война и трябва да гласуваме за това. Бягството не е решение. Гласуването и борбата са решение.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в тази статия и на този автор много им се иска Русия да се разпаднела , макар че от това би спечелил Китай. Много са ми интересни сорроските опорки. Те са в в стил не е важно че ние не сме добре , важно е Русия да е зле нищо че Китай ще спечели.
7
2
 
7
 
! Отговори
Нас си да оправяме ! преди 1 година
Китайците да си оправят техните проблеми. Ние да си решаваме нашите проблеми с икономиката ! Българите няма да участват във война, ако конфликтът се разшири ! Българите ще емигрират във всички посоки, както направиха руснаците ! Политиците ще си останат в Народното Събрание да си приказват на воля и от сърце ! САМИ !
6
2
 
6
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
И аз печеля от ситуацията.Вдигнаха ми заплатата с 300 евра