Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт

На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия
24 окт 2022 19:09, Анисия Иванова
365
Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза пред Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

Още по темата
"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Йончева пред БНР.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави: "Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война".

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо, не искаме край на войната. Искаме да бъде унищожен руския фашизъм. Навремето унищожиха немсия фашизъм. Сега е ред на руския. Никога повече фашизъм и комунизъм по света!
106
5
 
13
 
! Отговори
 просто е преди 1 година
страната агресор нарушила държавните граници на друга дръжава трябва да се изнесе и войната и всичко спира ако не се изнесе за какъв мир може да се говори след като утре ще пресече други държавни граници под друг предлог. по-добре край на света ако ще живеем в страх някой *** да му скимне да превзема други държави
105
4
 
6
 
! Отговори
Куцаров преди 1 година
Одеската бригада записа на сметката днес два Крокодила 52, ако са искали да приключи войната рашистанците просто трябваше да си стоят в *** и всикчо щеше да е мирно и спокойно. Те ескалираха положението и в Донбас през 2014та, оня стрелков гиркин си призна в интервю за един ютуб канал.
104
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е изконна руска земя. Украйна не е държава, няма такава държава Украйна - това не е има на държава, никой народ няма да си нарече така държавата или да се нарече сам така презрително "от крайнината". Нямат нито история, нито владетели, нито култура, нито писатели, нито поети, художници, композитори... Абсолютно измислена държава.
103
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на бай Тошо,глад нямаше,сега има!
102
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците инвестираха още 16 милиарда във вийната . Очевидно е желанието на запада да се воюва с чужда кръв и напечатани пари . Руснаците не могат да отстъпят защото това да означава че СССР и Югославия да може да се разпаднат а Украйна да няма това право . Двете Германии да имат право да се обединяват а Русия и Донбас да нямат това право . Един вид руснаците са от по ниша раса затова да имат и по малко права . Това не е приемливо за Русия и ще ги изтощи по своя бавен но сигурен метод.
101
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признавам че е права! За първи път съм съгласен с нея!
100
1
 
5
 
! Отговори
До 118 преди 1 година
Вече преживях Чернобил бе левак бях на 19г в казармата от заразените чинии ядяхме и командирите ни плашеха че от тая 5 пъти завишена радияцшя ще умрем или генетично увредим е Слава на Бога живи и здрави сме ние сме войници не ни е страх левак пущайте бомба ядрена и ще видите тогава какво значи бой до посиране
99
2
 
2
 
! Отговори
Пашата преди 1 година
Данчо ментата от ДПС е на друго мнение.
98
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едноклетъчна зловредна комунистическа патицо, няма как да вденеш, че и ти, и ТВОЯТ пРЕЗИЛдентин отдавна сте мъртви, и няма как да съживите Съветския съюз - лапай си европейската заплата и ни остави намира - бездруго отдавна те НЯМА!
97
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията при СССР бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.
96
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще бъдат обилно нахранени, изкъпани, ще стоят на топло, ще имат работа, държавата им е защитена и осигурена с всичко. Русия гледа на запада с превъзходство и цивилизационно безразличие. А българте ще обедняват, ще студуват и ще треперят за работата си, безработицата ще расте и икономиката ще се срива в цяла западна Европа.
95
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 30 години в България близо 2 милиона измряха от лош живот. Населението намаля с 4 милиона ако се броят и 2та милиона които мият rъзовете и слугуват на западняците. Следващите години ще бъдат много тежки, много! Мизерия, болести, студ, дано да няма глад. Много хора ще си отидат преждевременно, молиони. Така че не се притестнявай дали ще преживееш ядрена война, милиони хора и без ядрена война няма да преживеят.
94
5
 
5
 
! Отговори
129 преди 1 година
Тая какви глупости говори?Държава агресор завладява чужди територии, вее лозунги че украинците са руснаци и тая комунистка иска преговори? Какви преговори с справи Зеленски докато оня му съсипа държавата с ракети? Нима Зеленски може да дебатира с Путин връщането на заграбените територии барбар с Крим? Това може да стане само с война (за жалост).И не е вярно че ядрена държава на може да бъде победена! Нима в Афганистан руснаците спечелиха? Нима също там американците спечелиха?
93
2
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
До 101.До101 това комунизма е нещо измислено то се спуска като балон защото не може без да работиш да постигнеш цели в живота жалко че живееш в дом от времето на комунизма. Украинците са прави да защитят своя суверенитет. Били се отнасяли зле със рускоговорящите ами да отидат в Русия ако не им е комфортно. То иние не се отнасяме добре със турско говоря щото население ама Турция не е тръгнала да взима от българия
92
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Единственото правилно решение е ликвидация на Просията като държавно образование и избесване публично на Путин и кликата му.
91
10
 
8
 
! Отговори
Неадекватна преди 1 година
Какви военни действия сънува тази рускиня ?!
90
12
 
5
 
! Отговори
нЕкой сий преди 1 година
Като се махнат *** от окупираните територии и започнат да плащат , тогава ще спре войната. Дотогава бой по в.атнците
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яков Кедми: "Последняя надежда ушла. США сообщили Европе: "Дорогие европейские союзники! У нас для вас газа нет и не будет. Желаем вам счастливой зимы". Все, официально заявили нету газа! Европа газ не получит ни по какой цене нет в Соединенных Штатах этого ресурса для Европы. И в Катаре нет, и в Алжире нет просто нет столько газа в мире"
88
5
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Какви дипломатически преговори иска тая ***, на какво основание?