Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна

33-ма души са му подчинени
25 окт 2022 16:52, Нели Христова
198
Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна
Снимка: БГНЕС

Изданията The Insider и Bellingcat проведоха разследване, което бе публикувано и от Der Spiegel, в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират руските ракетни удари по обекти в Украйна.

Това съобщи рускоезичният сайт “Медуза”, който е обявен за чуждестранен агент от руското правителство.

Става въпрос за секретното подразделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на отбраната на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети.

Разследващите твърдят в частност, че именно сътрудниците на това подразделение са осъществили логистиката на руските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия срещу взрива на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските тайни служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от The Insider и Bellingcat са изследвали данните на десетки хиляди абсолвенти на водещите военни институти в Русия, специализирани в производството и насочването на бойни ракети.

Оказва се, че ракетните специалисти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домашен и служебен адрес, който съвпада с този на руския Генерален щаб - Москва, ул. “Знаменка” №19.

Самият център се споменава изключително рядко в медиите, като обикновено функциите му са описвани като “предоставяне на IT услуги” и “автоматизация” на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на разследването твърдят, че са изследвали метаданните на телефонните разговори на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов.

Анализът на обажданията показва, че след 24 февруари, когато започна войната, до края на април всеки път, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер.

Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на “Знаменка” №19, твърдят разследващите журналисти.

Изследването на метаданните на неговите разговори пък им позволяват да разкрият 33-ма служители на подразделението - военни инженери и IT специалисти, които са му подчинени.

Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на различен тип високоточни ракети - крилати ракети “Калибър” с морско базиране, Р-500 за комплексите “Искандер” с наземно базиране и Х-101, тип “въздух-земя”.

Журналисти от The Insider са се свързали с хората от списъка по телефона. Всички потвърждават, че това е техният номер, но отричат да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в условията на пълна анонимност е предоставил снимки на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на сградата на Министерството на отбраната.

Авторите на разследването от Bellingcat са установили, че снимката е от вътрешния двор на “Знаменка” №19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
1
 
! Отговори
Майната преди 1 година
В Русия са виновните за очернянето на Русия. Младите и будни руснаци ще осъзнаят, че западната заплаха е нереалният сън необятната руска Душа.
143
11
 
5
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Баранов все някой ден ще го наБарат разплаканите украински майки, и ще го с купят на бара !
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метаданни от телефонни разговори, кой им е дал тази информация? Или може би незаконно са се сдобили с нея?
141
13
 
6
 
! Отговори
warnings about преди 1 година
Най много до 300 000 ГОДИН /300 000 years/ строг тъмничен затвор след смърта можем да дадем на терористи номер едно Путинчов Владимир/hw was born 1952 in USSR/ and его соучастники в том числе Пiдiрасти от кремле..
140
3
 
7
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Тук има много наивници пропити с пропаганда на тв.Няма международен съд за САЩ и Русия двете супер сили в ядрено отношение и която и от двете да бъде притисната до стената ще използва ядрено оръжие.
139
4
 
18
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Обяснението на Медведев е логично, че Западът търси ядрена конфронтация. Западът, чрез Украйна воюва за пълна победа и връщане на отскоро присъединени, но вече руски територии /тези територии са руски от времето на Екатерина Втора/. Следователно е застрашена териториалната цялост на РФ. При неуспех на специалната военна операция, следва ядрен удар, като начало по остатъчната територия на Украйна... Междунардното право не важи за САЩ и Русия, също и за ядрените държави.
138
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се знае, кои са командвали нападенията, защото ги очаква международен трибунал.
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а кой за режда ракетите които летят срещу рашките ?
136
23
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Русия ще се самоунищожи, жалко за рускините
135
6
 
7
 
! Отговори
до Роберт преди 1 година
Генерал Роберт коги,че наредиш да пратятназеленияедингеран2анално?Врееме е!
134
19
 
21
 
! Отговори
баце преди 1 година
И какво сега. Укрински снаряди и ракети по рашките - може. Рашистки снаряди и ракети по укрите - не може. Кажете нещо за укрите дето нареждат да се нанасят удари по цивилни, без да забравяте да споменете имена, адреси и т.н. Като сте тръгнали да трошите ***, поне го направете като хората.
133
24
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Слава Украина ? Тоя народ кога ще разбере че е пешка / скоро мъртва / в играта на шах между САЩ и Русия
132
19
 
13
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Мисля,че е време рушнаците да се замислят сериозно за последствията-опашката на кандидатите-военнопрестъпници за доживотна присъда без право на замяна става много дълга.
131
2
 
19
 
! Отговори
МмАаНн преди 1 година
Как някой журналист може да получи метаданните на нечии телефонни разговори? Просто седйки си на компютъра?
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ахъ - Тая казарма, ако я е имало някога, е остнаал в 1985-а. Слее това беше друго...
129
16
 
20
 
! Отговори
Борис Немцов преди 1 година
Путин докато не унищожи Русия,няма да се успокои!
128
8
 
8
 
! Отговори
Ахъ преди 1 година
До до 137Казармата учи на дисциплина, смирение, уважение, непохватните на умения и не на последно място-от див тинейджър ставаш улегнал мъж!Не е загуба на време, а задължение към Родина!Какво пречи всеки завършил училище да се научи за 5-6 месеца на дисциплина, умение да борави с оръжия, елементарни медицински умения (превръзки, обездвижване на крайници и др.), умения за оцеляване...
127
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Матиас Рус го пуснаха да кацне на Червения. Това беше разрешено от вторите партийни секретари с което данога страрт на Перестройката или просто казано мародерското ограбване на бившия СССР и СИВ. Научи пиввчко факти за СССЕ, а не да придъвкваш 5 факта списнати от господарите ти дебте държат на. каишка като *** *** и системно я ритат в гъ ъ да дрънка на латерна.
126
15
 
12
 
! Отговори
още преди 1 година
един "кандидат" за съда в Хага.
125
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане курбан като истински коч (баран)