НАТО: Абсурдни са обвиненията, че Украйна ще използва "мръсна бомба"

Столтенберг заяви, че са запознати с обвиненията на Русия
26 окт 2022 21:07, Петя Славова
73
НАТО: Абсурдни са обвиненията, че Украйна ще използва "мръсна бомба"
Снимка: БГНЕС

Запознати сме с обвиненията на Русия, че Украйна се подготвя да използва "мръсна" бомба - това е абсурд, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с румънския премиер Николае Чука в централата на алианса в Брюксел.

Съюзниците отхвърлят подобни явно неоснователни обвинения, добави той. Русия не трябва да използва измислени оправдания, за да задълбочава войната допълнително, настоя Столтенберг, цитиран от БТА.

Той заяви, че НАТО ще продължи подкрепата за Киев, докато е необходимо. Не мога да предположа колко дълго ще продължи войната, но не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да спечели - това ще бъде трагедия за украинците и ще направи страните от НАТО по-уязвими, посочи Столтенберг. По неговите думи победа за Русия би показала на Путин, че може да преследва целите си с военни средства и би насърчила и други авторитарни ръководители по света да последват този пример.

Генералният секретар допълни, че повечето войни приключват на масата за преговори. От постиженията на Украйна на бойното поле зависи изходът от преговорите. Трябва да подсилим преговорните позиции на украинците с оръжейни доставки, за да повишим вероятността по-скоро да бъде постигнат благоприятен за тях изход, заяви генералният секретар.

Столтенберг уточни, че с Чука са обсъдили обстановката в региона на Черно море, който определи като жизненоважен за НАТО. Войната, предприета от Русия, превърна част от морето във военна зона - ракети се изстрелват от руски военни кораби, поразяват цели в Украйна, руски сили блокират украинските пристанища, с което се създава опасност за световното снабдяване със зърно. Призоваваме Русия да поднови сделката с ООН за износ на украинско зърно, посочи той.

Генералният секретар заяви, че НАТО ще реагира, ако има някакъв вид натиск срещу Финландия и Швеция, макар двете страни още да не са станали част от алианса официално. По неговите думи парламентът в Будапеща е включил ратификацията на членството на двете държави в пакта в есенната си програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
ZZ Top преди 1 година
До Прозтаг..Добре е преди изстрелването да свалиш гащите,иначе си е просто нaсиране.
24
2
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Прав си! Но именно те наскоро обявиха, че украинци са убили Дугина и Украйна започва да се изплъзва от техния контрол
23
1
 
12
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Не разбрах защо ми изтриха коментара,но наистина е абсурдно да твърдиш,че някой нямало да ползва "мръснa" бомба,освен ако не го контролираш изкъсо!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето кой ги е посъветвал. Искат НАТО да се включи пряко във войната. Как се издадоха само
21
2
 
16
 
! Отговори
Хикс преди 1 година
Да оприличава НАТО с Украйна е доста странно.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пък да е абсурдно. Украинците и медиите запопнаха да говрят, *** Русия ще използва ядрено оръжие, което е бий казал смешно, на фона на това, че руснаците до скоро дори не искаха да унищожават критичната инфраструктура на Украина. Руснаците смятат тази земя за своя, няма да я бомбят с атомна бомба в никакъв случай. Това значи, че говоренето не е случайно, а има за цел да подготви о ществото за този инсцениран "руски удар". Прекалено прозрачно го направи пропагандата.
19
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До номер 20:Вау, поредният металист. Ти си присъствал не вземането на тези съдбоносни решения. Вау! Невероятно но ти си феноменално осведомен.
18
1
 
14
 
! Отговори
Гьол преди 1 година
НАТО кой го командва сега, като старецът го забравя, че съществува?
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдно е че Нато , САЩ и ЕС подкрепят фашиския режим в украйна който не спази МС и стреля срещу собствения си народ. Абсурдно е че Бг правителство ще поръчва нови самолети след като не са дошли вече платените , абсурдно е че Мироопазващото Нато не говори за мир , а за война, абсурдно е че бяха избити толкова много невинни хора в Донецк , това е позор който никога няма да ви простя ! Ние живеем в абсурден свят на лъжи и инсинуации. Мразя ви.
16
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До болния мозък с делфините. Някой делфин ли ти го каза? С делфини ли си говориш или ти си делфин? Купи си някакви хапчета, спри наркотиците, не знам ситуацията е практически безнадеждна. Не мисля, че има нещо което може да ти помогне!
15
7
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Признаха къде ги стяга чепика. Ако Путин им отреже достъпа до Черно море през Украина, няма как да държат в шах Русия. От друга страна ще се сбъдне мечтата на Боко в морето да плават само лодки и платноходки. Найс,а?
14
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кремълския диктатор е поставен ултиматум от Китай и Индия, че до 15 ноември (срещата на Г-20) трябва да има положителна промяна (спиране) в конфликта с Украйна в противен случай те ще преразгледат позициите си... Затова са всички провокации с АЕЦ Запорожие, *** бомба и ракетни обстрели. Кремълското джyдже отчаяно иска преговори, защото знае, че ще загуби от продължаването на войната...
13
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Да наречеш бомбата ''чиста'' е оскърбление за бомбата, просто някой бомби убиват повече и по-бързо.
12
2
 
25
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Хеликоптери на Сащ са зафиксирани в района по време на взривовете на тръбите с газ.И НАТО е зафиксирал този факт но крие.Кой сега са терористите?!
11
0
 
3
 
! Отговори
До Оруел преди 1 година
И в 1396 са мислили като теб!
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсурдно ли е твърдението на Амнести че Зельо разполага военна техника в градовете?
9
5
 
15
 
! Отговори
ОРУЕЛ преди 1 година
"не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да спечели - това ще бъде трагедия за украинците" - много, много, много по-малка трагедия ще бъде за украинците ако войната продължи още няколко години. Абсолютно. Колкото по-дълго продължават военните действия, толкова по-малка ще бъде трагедията, очевидно е. Да пращаме оръжия, за да спрем войната. Всичко е напълно логично и изобщо не е безумно и абсурдно. Войната е мир.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи не е абсурдно обвинението, че си взривил тръби за газ, които си построил за 10 млрд евро. Не е абсурдно, че стреляш по АЕЦ, която контролираш. Но това е абсурдно?!
7
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Такива сериозни неща без доказателства не се говорят,нато и запада умишлено подценяват заплахата .
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да съхне този които иска да убива родата му да изсъхне ви веки веков .