Румен Христов: Защитавайки Украйна, защитаваме себе си

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта при предоставяне на оръжие
26 окт 2022 22:15, Петя Славова
229

 Путин и Русия са агресори, а Украйна трябва да бъде подпомогната с оръжие. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов.  Той коментира и срещата на представители на най-голямата парламентарна група с президента Радев, където се сблъскаха позиции по темата с оръжието за Украйна.

"Радев си защитава позицията, репликите му бяха малко по-интересни. И другите държави имат подобен проблем, но какво - да оставим агресора без съпротива?! Следващите сме тези, които сме най-близко. Защитавайки Украйна и украинския народ, ние защитаваме и себе си. Отбранителната способност на Българската армия не е достатъчна да опази България. Членството ни в НАТО е много важно, това е най-сигурната защита", подчерта Христов в предаването "Денят ON AIR".

"Ние и колегите от "Демократична България" бяхме последователни. Съвсем нормално е да реализираме това (бел. ред. - България да изпрати оръжие на Украйна) в 48-ия парламент и ще съберем необходимото мнозинство", отбеляза той.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС призна, че българско оръжие не стига пряко до Украйна, но такова има.

"Бяхме обявени за неприятелска страна. Дали ще продължим да се спотайваме, ние няма да бъдем заобичани от Путин. Въпросът е да не бъдем разлюбени от нашите партньори в НАТО. Залагам на партньорите, а не на враговете. Винаги има съмнение, че България е най-слабата брънка в НАТО", изтъкна Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта, ако предоставим оръжие на Украйна.

Христов е на мнение, че е голяма вероятността да отидем на предсрочни избори. По думите му, ако започнат да работят върху един бюджет за 2023 г., желанието за добро впечатление пред гражданите ще бъде голямо и не се знае какъв бюджет ще бъде приет.

"Бедна държава като България ще има затруднения да обслужва дълга, който ще изтегли. Само лихвите за тези години са над 2 млрд. лева. Няма да е лесно, но приоритетите трябва да бъдат зададени от редовно правителство. То трябва да изработи бюджет съобразно политиките, които ще води", категоричен е лидерът на СДС.

От ГЕРБ-СДС се обявиха категорично против повишаването на данъците. Вместо това ще внесат мерки за облекчаване на бизнеса, които нямат отношение към бюджета. Христов допуска, че догодина дефицитът ни ще бъде рекорден - в рамките на 6-6,5%.

"Влизането в Еврозоната е изключително важно и ако изтървем 1 януари 2024 г., не се знае следващото разглеждане кога ще се случи. По отношение на инфлацията ще има разбиране, защото има и други фактори. Няма да ни бъде простено, ако надскачаме допустимия 3% дефицит", алармира гостът.

От ГЕРБ-СДС не са приключили с разговорите за правителство с колегите им от другите партии. Даваме си сметка, че в тази тежка ситуация ще натрупаме негативи, ако поемем отговорността. От друга страна, трябва да проявиш държавнически подход и да понесеш несгодите, коментира Христов.

По думите му правителство на малцинството е крайният вариант. А по отношение на "Продължаваме промяната" са изкопани ровове, които трудно биха били прескочени, отчете гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 1 година
Направо се чудя като какво оръжие да дадем на Украйна.Ракети за Хаймарс ли,дронове Байрактар ли,Джавелин или NLAW?Или може би да и осигурим сателитен интернет като Илон Мъск?Истината е,че ние не произвеждаме нищо от което те да имат нужда за да воюват ефективно!С нашето оръжие са си както и без него.Затова нека спрем да си чешем езиците.
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се размисля най неприятелската страна за Русия трябва да е Турция.Поне 2/3 от танковете им са унищожени от дроновете Байрактар.От друга страна украинците казват,че най големият източник на оръжие е Русия защото използват пленени или доброволно предадени от руснаци оръжия.Излиза,че най вражеската страна за Русия е самата Русия!Може би заради водката.Явно любовта на руснаците към водката е много по силна от любовта към Русия!Там е слабото място на руската душа.
43
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Много предатели,много нещо,край нямат.
42
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 1 година
Те тия 240 доброволци направо я провалиха Украйна. Както избираха председател, така и там ще има да се цакат един друг кой да се бие, кой да се крие. Само устите им работят на тях, а на фронта, както и в Парламента, и друго трябва да им работи. Оправили в България проблемите, та сега ще се правят на евроатлантици, щото не знам си кои правели така, та да не останат назад. Като видят, че някой се мята да се дави, и те ще се намятат.
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логика няма.Когато бяхме силни се разоръжихме.Днес като нямаме нищо искат да воюваме?
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние държава нямане ,камо ли оръжие.Заради такива предатели като тоя на снимката си нарязахме ракетите.На Украна може да пратиме 240 добровоци ,от народното събрание,с комплект лъкове и стрли.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НРБ викаш.Аз пък съм бил пионерче в НРБ.Ама тия дето ще воюват за съжаление са млади хора.Те не помнят НРБ,а виждат имането на олигархията.Повечето са неморални,с ниска обща култура,мислят само за пари.В Русия е същото.Старите искат войната,но младите са други.Затова и Путин по пътя някак ще се загуби.Сключи и лош съюз с ислямистите,а това допълнително ще го отслаби.Разчита на Азия,но там приятелите забиват ножове в гърба.Не ,че Украйна ще процъфти,но Русия не е Ссср,а ние вече не сме НРБ.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм против! Само това харесах в Радев, че не е съгласен да се изпраща оръжие. Желаещите да защитават Украйна, а от там и България според тях, да грабват пушкалата и на фронта. Нали много милеят за България?! Прав е Радев, че ни един от тях няма да си мръдне зад-ника, но нищо няма да им попречи и младежи да пратят нататък. Не разбраха тия хора, че като се ритат атовете, не трябва да си навират празните тикви. Той и Зельото по тая причина го отнася, народът му, де....
37
2
 
15
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Този е за Карлуково. Говори си в множествено число.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Христов е неграмотен.ЕС е с главни букви,неграмотен простако!
35
2
 
13
 
! Отговори
Справедлив преди 1 година
Предател
34
3
 
3
 
! Отговори
До преди 1 година
Не обръщайте внимание на трола пишещ под името Христо Христов.Това е един откачен и....т
33
2
 
19
 
! Отговори
Работник с потник преди 1 година
Моля всички евроатлантици да се отправят към сборните пунктове за екипиране и обучение. След това да заминават на източния фронт на Украйна да ни пазят от Русия. Работническата класа в България ще сме ви благодарни, че ни пазите! Ха ха ха. Дори и русите да влезнат в България (невероятно) едва ли ще дойдат да вземат панелните кутийки или 20 годишните таратайки на народа. Тъй, че който има какво да си пази, моля да заминава!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин впрочем има такъв проблем... Населвнието е оскотяло,бедно и неморално след 30 дивашки капитализъм.Затова и ползва чеченци,сирийци и всяккакви наемници.Иска патриотизъм,но младите вече не вярват в капитализма.Виждат богатствата на олигархията и се питат:за това ли да воюваме,то какъв е смисъла.В Бг е същото.Най-бедната държава в ЕС.Кого ще браним..,тия дето ограбиха и изгониха милиони?
31
3
 
17
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
*** от кой се защитаваме? От псведо демокра ията на запад или от крехтият ти мозък на изток? То бива платена клика но това вашето е даже нелепо за 5-дишният ми син. Нищо не защитаваш освен маскираната американска агония повлякла лумпенската европа в кръговарата на икономическата агония скрита зад измислен конфликт с цел да прикрие икомоническите проблеми на янките.
30
3
 
16
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
А когато наистина се стигне до това мислите ли,че тук ще остане олигарх и политик.Няма да остане един.Но от Брюксел може да ни пожелаят да се борим с Русия,ама без оръжие.Как ще мотивирате мойто и да е да защитава страната на безправието и най-лошият социален ред в ЕС?
29
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно колко путиниста пишат под всяка тема? Може би един? Видяхме в София десетки хиляди души излязоха да подкрепят Украйна в митинг шествие. Не съм видял досега дори един путинист да прави подобно нещо в София. Тея все са много на думи, а реално са единици.
28
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този иска да ни убие като ни вкара в чужда война.Ние не сме нападнати.
27
3
 
32
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този национален предател или ще отиде лично да се бие в Украйна, или ако остане тук ще бъде осъден от Новия народен съд и ще висне пред парламента.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид е бил супер тайно биологично оръжие,насочено към Китай.Азиатците най-тежко го изкарват.Също така убива възрастните и болните,които са в тежест на системата,но не са очаквали да мутира в леки варианти.Затова сега разпалват войната.Доказа се официално как е създаден в лаборатория.Също така докарва мозъчна мъгла и хората стават лесни за манипулация.Единственият начин да оцелее нашата държава е да останем неутрални.