Румен Христов: Защитавайки Украйна, защитаваме себе си

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта при предоставяне на оръжие
26 окт 2022 22:15, Петя Славова
229

 Путин и Русия са агресори, а Украйна трябва да бъде подпомогната с оръжие. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов.  Той коментира и срещата на представители на най-голямата парламентарна група с президента Радев, където се сблъскаха позиции по темата с оръжието за Украйна.

"Радев си защитава позицията, репликите му бяха малко по-интересни. И другите държави имат подобен проблем, но какво - да оставим агресора без съпротива?! Следващите сме тези, които сме най-близко. Защитавайки Украйна и украинския народ, ние защитаваме и себе си. Отбранителната способност на Българската армия не е достатъчна да опази България. Членството ни в НАТО е много важно, това е най-сигурната защита", подчерта Христов в предаването "Денят ON AIR".

"Ние и колегите от "Демократична България" бяхме последователни. Съвсем нормално е да реализираме това (бел. ред. - България да изпрати оръжие на Украйна) в 48-ия парламент и ще съберем необходимото мнозинство", отбеляза той.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС призна, че българско оръжие не стига пряко до Украйна, но такова има.

"Бяхме обявени за неприятелска страна. Дали ще продължим да се спотайваме, ние няма да бъдем заобичани от Путин. Въпросът е да не бъдем разлюбени от нашите партньори в НАТО. Залагам на партньорите, а не на враговете. Винаги има съмнение, че България е най-слабата брънка в НАТО", изтъкна Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта, ако предоставим оръжие на Украйна.

Христов е на мнение, че е голяма вероятността да отидем на предсрочни избори. По думите му, ако започнат да работят върху един бюджет за 2023 г., желанието за добро впечатление пред гражданите ще бъде голямо и не се знае какъв бюджет ще бъде приет.

"Бедна държава като България ще има затруднения да обслужва дълга, който ще изтегли. Само лихвите за тези години са над 2 млрд. лева. Няма да е лесно, но приоритетите трябва да бъдат зададени от редовно правителство. То трябва да изработи бюджет съобразно политиките, които ще води", категоричен е лидерът на СДС.

От ГЕРБ-СДС се обявиха категорично против повишаването на данъците. Вместо това ще внесат мерки за облекчаване на бизнеса, които нямат отношение към бюджета. Христов допуска, че догодина дефицитът ни ще бъде рекорден - в рамките на 6-6,5%.

"Влизането в Еврозоната е изключително важно и ако изтървем 1 януари 2024 г., не се знае следващото разглеждане кога ще се случи. По отношение на инфлацията ще има разбиране, защото има и други фактори. Няма да ни бъде простено, ако надскачаме допустимия 3% дефицит", алармира гостът.

От ГЕРБ-СДС не са приключили с разговорите за правителство с колегите им от другите партии. Даваме си сметка, че в тази тежка ситуация ще натрупаме негативи, ако поемем отговорността. От друга страна, трябва да проявиш държавнически подход и да понесеш несгодите, коментира Христов.

По думите му правителство на малцинството е крайният вариант. А по отношение на "Продължаваме промяната" са изкопани ровове, които трудно биха били прескочени, отчете гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призовавам всички евроатлантици да вземат в къщите си по минимум две семейства,щом толкова милеят за майка Украйна и да пратят синовете си на фронта,щом искат да ни защитят.
64
9
 
5
 
! Отговори
А бе, преди 1 година
От къде се събирате толкова смрат по темата раша и безмозъчните брътвежи на комунисти чорап.
63
0
 
12
 
! Отговори
бойкоумре преди 1 година
Ти ми дай калашника Аз ще ти кажа,кой е врага!?
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Христов знае ли хала на България и хората трудещи, на пенсионерите??? Този собствената си страна не е оправил, тръгнал чужди проблеми да "оправя"!!! Я се спри и осмисли малко бе маз'ник !
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този знае ли какво е родоотстъпник и ***? Срещу облаги предава България, защитава чужди интереси и политики!!! Срам и позор за подобни мазни мекотели!
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румене вземай Христо и се махайте и двамата на никого няма да липсвате. Едни и същи глупости говорите. Отивайте да се биете в украйна тя е ваша майка кърмилница.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас които не сме сорроси и НПО не ни плаща ние да не сме глупави да повтаряме без заплащане нещо което говорят тези на които НПО плаща. Демек ние сме две Българии .Едните на които НПО плаща и другите на които не плаща щото са глупави и да подкрепят без пари да ама няма да стане.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако НПО плаща на някакви хора да прокарват американските интереси и нас ние тези на които не ни плащат защо трябва да се съгласяваме. Да не сме глупави. Аз съм категорично против даването на военна и каквато и да е помощ за украйна понеже на мен НПО не ми плаща да подкрепям украйна но на други плаща. А тука двоен стандарт ми се вижда !?!
57
0
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
И как ни защитават?Те щели да спрат Русия след като НАТО не смее пряко да се намеси,а оръжие дават,защото знаят,че Русия също няма да нападне НАТО,но обърка ли се нещо,примерно натовска ракета да удари Кремъл,няма гаранции,че и която и да е европейска членка на НАТО няма да отнесе някоя друга хиперзвукова ракета с обикновен заряд,за да не започне ядрена война.А бе от век по ХАГСКИТЕ КОНВЕНЦИИ и кораб зареден с гориво напусне ли пристанище на някоя страна преди края на войната вече не е неутрална
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прозрачни сте. Целта не е да защитите украйна а себе си и да стъпчете Русия която ни освободи но вие въпреки това я мразите защото сте долни мерзавци и предатели .
55
1
 
14
 
! Отговори
Скрий се бе преди 1 година
Предател! Защитавайки Украйна защитаваме интересите на една империя отвъд океана и работим ПРОТИВ НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е вече клише , както и твърдението че Русия е агресор е клише но и двете клишета не са верни. Точно обратното е. СДС повтарят клишета. Те се изтъркаха много яко .
53
1
 
16
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Христов, пазиш само себе си, не включвай нас!;)))
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд и затвор за продажниците и предателите на България ,който обслужват чужди интереси,и правят всичко възможно да ни вкарат във война !!!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не трябва да воюва срещу Русия нито да изпраща оръжие на украйна, това е американски проект, от който ние нямаме интерес, а само вреда ако се месим. Но, с голяма буква, тези които ни тласкат да даваме оръжие са американски прислужници и тях ги интересуват само трохите, които от сащ им подхвърлят за да вършат предателства срещу България. Те разчитат на неосведомеността на българите. Кой е този *** и предател да определя бълг. външна политика -- никой.
50
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това Русия ще изплаща дълго...Пактът с исляма.Влиза се в ролята на Византия.Прави се реконкиста,но....със ислямски съюзници срещу свои по вяра.Показват се пътищата по които Русия може да бъде ислямизирана един ден.Това руснаците ще платят в следващите десетилетия.Всички знаят от историята как Йоан Кантакузин отвори вратите на исляма и ги пусна в Европа.Явно Русия ще се ислямизира в следващият един век.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
румене ти си една кукличка от женски род вие всичко правите да сте недружествена страна отказахте да плащате в рубли за газ изгонихте дипломатите спрахте един милион долара заплатите на работниците в посолството и искате да сте приятели на путин докато всички политици на бг не се кланят на путин за вас нема нищо.ще помагате с оръжие и путин ще ви каже браво братушки аиде сиктир бе кукло
48
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Лидер бил,горко на България
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Христов,форума е за обмяна на мнения,а не за обиди и то към колеги.Задълбаваш ненужно и по това си личи колко си наред.Като обидиш някого той ще те обиди със същото.Какъв е смисъла?
46
1
 
14
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Мисля издръжката по хотелите на украинските бежанци е достатъчна подкрепа.Нито едни други бежанци не сме подкрепили по този начин.Така че -баста с подкрепата.Време е да помислите за подкрепата на бг пенсионерите,децата,бездомниците,психопациентите и тнт уязвими групи,не мислите ли?