МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна
10 ное 2022 12:55, Елка Василева
225
МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната
Снимка: архив, БГНЕС

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Още по темата
Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
15
 
10
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До да ама не: "Украйна се снабдява с оръжие за да се брани не да продължава войната". И докога ще се брани? Да погледнем в историята. Османската империя се брани срещу Русия по време на Руско-Турската (освободителна за нас) война през 1877/1878г. докато руската армия стигна но Истанбул. Трябва ли сега руската армия да стигне пак до Киев за да завърши войната?
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тея нагълитети все другите им отговорни за мaгapиите понеже са безотговорни и още непораснали! ПФУУУ!
118
12
 
12
 
! Отговори
слама за Русия преди 1 година
русия вече е история....
117
7
 
9
 
! Отговори
Бъдещето на мира преди 1 година
Много наблюдатели коментират бъдещето на войната, но избягват да коментират бъдещето на мира. А известно е, че всяка война завършва с мирен договор. Украйна не може да спечели тази война. Колкото по-рано започнат да преговарят за мир, толкова по-малко ще загубят.
116
15
 
12
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Отговорността за войната е изцяло на краварите и натовските им сателити ! Слава на РУСИЯ !
115
12
 
14
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Украйна се снабдява с оръжие за да се брани не да продължава войната тя не я е започнала за да я продължава, русия нападна чужда държава преди това окупира голяма нейна територия сега още окупира, докато не се изнесе от границите на държавата няма как да спре войната, тя трябва да я спре, толкова е просто трябва да имаш изззвратен мозък промит за да мислиш нещо друго
114
11
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Ние не носим отговорност за започването на войната. Но помагаме за нейното продължаване. Постоянното снабдяване на Украйна с оръжие без да и се поставя условие да започне проговори за мир е точно това: помощ за продължаване на войната до последният украинец.
113
10
 
7
 
! Отговори
Не ром преди 1 година
До Рома: всички правителства, които са малко малко независими от САЩ и Брюксел спират да изнасят оръжия. Даже Испания,която е доста далече не го направи. Турция пък освен фабриката за Байрактар отпреди войната изобщо не влиза в играта. Ама не, ние много знаем.
112
13
 
17
 
! Отговори
до 129 преди 1 година
Оръжията убивали...русия да не напада с играчки бе калугер? руските орkи убиват и деца в Украйна, за да превземат територия
111
12
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Италия сира да изнася оржие за Украйна ,а България започва ...умни,па умни са нашите депутати или пък са зависими от ул Козяк? Какво мислите ,кое от двете или има трето,колеги !?
110
16
 
14
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 1 година
В Народното събрание има само една българска партия и това е . . .ВЪЗРАЖДАНЕ !Всички останали са "краварски" ***.Тъпият български народ ще разбере това най-скоро, от момента в който го въвлекат пряко във военните действия и почнат да се разнасят повиквателни по домовете. И както го пише в Библията:"Ще има плач и скърцане със зъби" . . .
109
10
 
11
 
! Отговори
miami_heat преди 1 година
Може Русия да е нападнала но САЩ имат много голям интерес тази война да не свършва.
108
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че гласувалите на изборите в Бг не са имали предвид темата за даване на оръжия за украйна и останаха много малко неприятно изненадани от начина по който гласуваха депутати те изобщо това е най вредния парламент в последните години. Груба грешка е това решение.
107
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ценностна система вече във хората а относно даването на оръжия това е неприемливо от където и да го погледнем. Оръжията убиват не знам депутатите и министрите дали знаят това. Да дадем старите да получим нови. Това е не просто неморално ами то е цинично. Нищо няма да получим и няма да можем да се защитим дори от бежанците ме е страх.
106
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар Борис е казал :Винаги с Германия но Никога против Русия но днешните народни изедници го забравиха това дори не мога да повярвам въпреки че лично нямам вина се извинявам и много силно съжалявам.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен във фашиска България...вчера два пъти ми отнемаха достъпа дори не разбрах защо. Така е.
104
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата ами не е морално аз лично се срамувам и от решението и от обяснението.
103
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 139Щом нас обвиняват за удължаването на войната, значи са много заблудени ръководството в Раша :))) Войната винаги има и икономически ефект, явно рашките привършват паричките, след години упорство както беше в Афганистан, може и да фалират :))) Да са благодарни, че им пазим Боковия паток, щото янките могат да решат да го резнем :)))
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 137Българина е като дявол, но да кажеш, че няма морал....Единствени в света спасихме евреите си от концлагерите, когато воюваме не сме си позволявали да извършваме зверства и изтребване, кое викаш, че сме немали морал :)))
101
10
 
16
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Ние с една Македония не можем да се оправим,ама се бъркаме между шамарите