МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна
10 ное 2022 12:55, Елка Василева
225
МВнР: Не София, само и единствено Русия има отговорност за войната
Снимка: архив, БГНЕС

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Още по темата
Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138Този път сме на правилната страна мен, не само Германия е с нас но и САЩ :))
99
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че има цензура в България, но едва ли е по голяма отколкото в североизточна Монголия :))) Пропаганда винаги е имало, още от древни времена, само дето Путин спука гума, защото причините му за нападението на Украйна са смешни, да не кажа глупави :))) Още по смешно е да обвинява България, че сме удължавали войната, че сме му взривили моста и т.н... :)))
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обявиха по пропагадните им канали, че в България имало военна мобилизация, обвиниха ни за мостчето в Крим, още малко ще ни изкарат нас виновни за войната, голема сила сме....хахахаха :)))
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че Русия като е отговорна за войната - да си се оправя ! Ти къде се вреш ?! Или нареждането е такова ?! Щото инак няма папкане ...
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, не сме ние тези които сме нападнали чужда държава, че да ни обвиняват нас за това рашките :)))
95
6
 
12
 
! Отговори
Бъркаш нещата преди 1 година
До до всички русофобиДо 112.....В Германия има ПРАВИЛА,а не ограничения.И благодарение на тези правила има истинска държава!Затова куцо,кьораво и сакато бяга в Германия,а не в Русия,където уж имало същите права и свободи!Малка разлика,но СЪЩЕСТВЕНА!
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧАКАМ ДА МЕ НАПАДНЕ РУСИЯ! ДЕТО МЕ ПЛАШАТ С НЕЯ! АЙДЕ БЕ?? ЗАЧЕРВИЛ СЪМ ГО...
93
11
 
10
 
! Отговори
do 112 преди 1 година
Ограниченията в Русия са по причина на наглостта на Запада. Когато Русия беше отворена към Запада, Западът силно з;оупотреби. Вярно, много време измина от "добрия" Елцин. Все по-малко хора в България си спомняме за какъв разгром на държават отвътре става дума. Западът НИКЪДЕ по света не уважава местните, НИКЪДЕ. И вас, блюдолозците, също не уважава, вие просто сте "интегрирани" , станали сте колелца в тяхната машинарийка.
92
17
 
16
 
! Отговори
до всички русофоби преди 1 година
Кажете какви свободи има на запад, които да ги няма в Русия? В една Германия има забрани на всяка крача. Ограничения за абсолютно всичко. А опитай да протестираш, ще ти таковат мамата без много церемонии. Путинския режим, както го наричате не ограничава хората в абсолютно нищо, което е законно. Вие как си представяте, че е в Русия? А ако ви кажа, че е много по-добре отколкото у нас? Руснаците масово се връщат в родината си, защото живота на запад става все по-непоносим.
91
3
 
9
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Няма такива неща като страхливи и силни.Да не сте по на 15 години за Бога, с тези категорични изказвания. Политиката е да си хлъзгав и да мислиш кое е по добре за твоя народ.Прави сте, че по-добре със Запада, но не бива да се репчем остро на руснаците - не виждам какво печелим от това като държава.Вижте колко хитро лавира Ердоган например
90
11
 
13
 
! Отговори
до всички русофили преди 1 година
направо сте НЕВЕРОЯТНИ, наричате Демокрацията на западните страни-фашизъм.НО много ми е интересно как наричате Путинския режим-сигурно РУСКА ДЕМОКРАЦИЯ? Защото там само споменаването на думата ВОЙНА, ви грози със затвор.Там процъфтяват всички свободи-свобода на словото,свобода на сдружаването, политическа свобода,абе там процъфтяват ВСИЧКИ "СВОБОДИ".Ако си в държ.телевизия и си клакьор на Путин можеш пред милиони да призоваваш да се убиват украински деца, но ако в НЕТА напишеш да убият руски вой
89
6
 
14
 
! Отговори
прав е преди 1 година
България трябва да си гледа интереса - т.е. да е на страната на победителите. А от маЦква не са свикнали България да си отстоява интереса. Какво ще ни направят? За втори път не могат да ни спрат газта.
88
5
 
8
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
НЕУТРАЛНИ са само или силните или страхливите!!!
87
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има интерес да стои по-далече от тази провалена изостанала азиатска държава, която цял живот ни е ограбвала по всякакъв начин. Колкото по-малко връзки с росия, толкова по-богата България. Полза от просия имат само руските тролчета богато платени.
86
3
 
7
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
Говориш глупости!!! На ако се стигне до там...по добре Вашингтон да ме управлява!!!
85
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
105... да, само че управелнието на България е от Вашингтон. Та какво пак каза някой да не се меси в чуждите работи?
84
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да им върнем мутрафонката и паметниците и да приключнаме с тези. Когато се научат да говорят на езика на дипломацията и да не се месят в чужди работи ще помислим. България е на Българите!!!!! Раша да си гледа гьола!!!
83
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска мерзавци. Най-вероятно САЩ и Русия ще предложат България на Турция.
82
8
 
16
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 89 - ника ми иронизира руски мекерета като теб! Инак, добре си зобил руска пропаганда. Виждам попил си "руския мир". За собствената си история - дрън-дрън?! Не съм учуден. Русофилите сте национални предатели от всякъде!
81
3
 
10
 
! Отговори
Триете коментари преди 1 година
Защо в БГ нямаше лустрация? изплуваха такива мазни като този!