САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсмислени хора на безсмислена конференция. Баба ми и дядо ми все Индонезия, Русия и САЩ са питали за икономиката на България.
49
10
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако няма войни,смърт и грабеж сащ ще се разпадне.
48
10
 
19
 
! Отговори
Лицемерие и цинизъм преди 1 година
.....и в същото време към Украйна тръгва още оръжие от сащ?!
47
14
 
15
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Празни несвързани и нелогични дрънканици! А точно заради САЩ, запада и шута им Зеленски, май войната ще приключи само след пълното изтриване на измислената държава от картата и след последния украинец. А всичко това можеше да се избегне. И не това бе целта на специалната операция.
46
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 ти за Косово да кажеш нещо, и за международните правила? Нещо поне референдум да е имало там? За Крим поне референдум имаше. Нещо много ви къса паметта...,
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според "логиката" на русофилите Турция също може да анексира България защото 500 години сме били тяхна територия... Ха-ха-ха! Баси пpocтите човечета...
44
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33...Че коя е Русия та да поставя условия.Има Международно право гарантиращо суверенитет на всяка държава.Независимо дали се намира с граница на Русия.Или е от другата страна на кълбото Какви са руснаците , че за тях това не важи.С бомби ли ще изнудва и плаши светът.Държи се като мутра и наглец.
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от Г20 са ***. Цените са такива заради безумните им санкции. Нали трябваше да му е криво на Путин, а сега излезе че на колективния запад му е криво нещо, неква инфлация го е налазила. Колективния запад си го начука колективно. Е тоя извод могат да си направят на срещата.
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Войната трябва да спре .... НЕЗАБАВНО... а виновника да бъде съден и наказан!!!!" - Оляскаха ли ти, като гонказа на откриването на училищната пиеса в събота, Жорка?
41
7
 
6
 
! Отговори
40 преди 1 година
За тези, несъгласни с твърдението ми - Аконне ви се следи рязговора, ето го кратък вариант - Уж много се помага, а аз излагам фактите, че цялата помощ, не помогна особено на Украйна. Отчуждени са териториите, за които се каза, че ще бъдат унишожение, 6 милиона жители са напуснали страната, икономиката им е пред колаосни се крепи на финансови инжекции от Европа и САЩ, но аз не виждам "подеда" за Украйна в близкото бъдеще, ако продължаваме така.
40
14
 
18
 
! Отговори
Мдаааа преди 1 година
Велислава Дърева .... Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо, както каза Обама? Дрън-дрън!Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото отк
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36...Минските споразумения бяха временни мирни споразумения.Русия продължи с агресията и пращане на сепаратисти в Донецк.Не се оттегли от Крим.Саматаа тя нарушава. Международното право с анексирането на Крим.А иска други да спазват споразумения.Ако Русия спазваше Международното право и суверинитет , нямаше да има война.Какви претенции има сега като страна агресор?
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 - Колкото и Германия си плати ...
37
1
 
7
 
! Отговори
40 преди 1 година
Кое е грешното? Кие не ви хареса?
36
4
 
4
 
! Отговори
37 преди 1 година
Сооред позицията на сайта, украйна е дете, а Светът е гимназия. Ясно. Ами - да сте живи и здрави и да са ви благословени сърцата!
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Светът да остави фашистка Русия да разруши Украйна и да погуби десетки хиляди " - Десеткинхиляди вече са загинали. Украйна загуби 15% от територията си, повечето от инфраструктурата си, масивна част от енергетиката си, а БВП-то им, ако не си върнат териториите, няма да се въстанови в близките 20-30 години.
34
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин наистина направи голяма глупост, явно си е помислил, че е всемогъщ, но така е когато си заобиколен само от лакеи :))
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълското, плешиво, пpocто джyдже само вкара вълка в кошарата си. Ако не беше нападнал Украйна сега щеше да има далече по-малко проблеми. Украйна никога нямаше да има тези оръжия, които сега ще получи.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да предположим, че някой голям хулиган в училище ежедневно бие и тероризира детето ви" - Украйна не е дете, а Светът не е гимназия.
31
5
 
17
 
! Отговори
Колко много истина преди 1 година
Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и *** стремленията. Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.И защо трябва тогава да се правим на *** и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото