САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
16
 
35
 
! Отговори
Типично за запада преди 1 година
Първо ти създават проблем от нищото, а след това ти предлагат решение за него. Най-подире се себеизтъкват, като велики решители на проблеми и генератори на блага за човечеството - се една дума "гнус".
69
19
 
23
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Късно е за спиране на огъня ,който е на път да се превърне в огромен европейски пожар!Тия ,които досега го подклаждаха с оръжия и милиарди ще си понесат последствията и ще платят сметката и тогава може и да се стигне до мирен договор с ЕС и САЩ
68
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните от ЕС вече са монополен пазар на американски природен газ. Нека дадат пример и да намалят цените, на които продават. Нека не забравяме, про100 Киро казваше, че след като САЩ изтласка Русия като доставчик на природен газ за страните от ЕС, споменатата суровина ще поевтинее 4 (четири) пъти. Изтласкването е факт. Къде е поевтиняването? Май ще се окажат прави онези, които казват "'дето има монопол, там царува произвол". Руският газов монопол в доставките за ЕС свърши. Дойде американският.
67
17
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До войната трябва да спре..... ами Русия си заслужава унижението в такъв случай, защото няма сили да прекрати отношенията си с тях. Всякак може да продава другаде, ама така и е по-изгодно, е, тогава какво правим? Излиза, че западът ще продължава да я тъпче със санкции и както ви дойде наум, а тя ще продължава да се унижава и да им продава и то съвсем не само горива?
66
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 Зеленски толкова му бил акъла. Марионетките нямат собствено мнение. Те правят това, което искат кукловодите. Последните казват Мирът е най- доброто за вас, но войната е най-доброто за нас. Затова гласуват през ден военни помощи и оръжие за фронта, за да може конфликта да се разраства.
65
10
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Войната трябва да се спре не за да бъде светът по-богат, а да не се избиват. Откъде накъде от Русия трябва да зависи това да бил добре светът? Да не би да е длъжна да им осигурява евтини ресурси, както досега, защото виждаме какво става, като ги спира. Ако Русия е на мястото си, ще спре всякакви отношения с ЕС дори на висока цена, и да се обърне към други пазари. Иначе - те и налагат санкции, презират я до небесата, а тя ще продължава търговията, че и с Украйна също. Сбъркана история.....
64
4
 
19
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Краят на войната е най доброто-ръкопляскания.Утре същият излаза и казва:Победа за Украйна е най-доброто-пак ръкопляскания.***,брат ми......
63
5
 
28
 
! Отговори
джо преди 1 година
лицемерието на тези живoтни край няма
62
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисоф и той.Толкова му е акъла.Хем помогна за войната в Украйна с построяване на Руски поток.Хем сега заговори за война с Русия.Сега Русия ще ни нападне и окупира....Ама и виждам, и на тебе толкова ти е акъла...
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65...Ясно....ти си сред защитниците правата на порно актрисите украинки.Нсли имаш успех в България , та сега принесе опита си и в Украйна
60
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната я предизвика зеленски, когато заговори за ядрени оръжия. Толкова му е акъла.
59
15
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
То и Русия друг избор няма. Не може да спечели, а да се изтегли ще е унизително. Затова може да го маскира като преговори и споразумение.
58
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да никой не им забранява да говорят на руски, само не ги обслужват в магазините, и ги бият по улиците. Наскоро една порно звезда украинка защитаваща зеления гном я натупаха на улицата защото говори на руски.. и това в Киев.
57
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой предизвика войната? Крадеца вика дръжте крадеца
56
17
 
9
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До ДаНацистски режим има в Москва !
55
4
 
5
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До МдааааТи слушай тоя травестит Дърева ! *** адбалина !
54
13
 
19
 
! Отговори
Да преди 1 година
Докато фашисткият режим в Киев е на власт ни чакат само мизерия и беди.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно не може да се изкажете, само минуси ще блъскате. То толкова ви е и акъла.
52
1
 
4
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До ФактТи гледай любимият ,гигантски *** как ще се разпадне ! Убийци !
51
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам тика всички фенове на зеления гном, ако България забрани на всички турско говорящи да говорят на турски, дали няма да скочат и турците и целия Колективен запад? Ама зеленсло може да забранява руския я Украйна? Нещо са се изкажете по въпроса бетонни глави?