САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
33 преди 1 година
Задаох легитимен въпрос, но едва ли ще полупа отговр, кокто ще е нещо по-различно от нападка, подмятане, дефлектиране, изместване или тотално отрипане на самият въпрос.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мдааа - По-скоро е да подхршвърлят пръпка на техния човек (нека не се лъжем, че изборът ни на страна в конфликта е до "правота", а не до геополитипеските ни интереси) една сопа и да се надяват, *** другия няма да изкара галбицата.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 - Къде беше това настоятелство 2014? И защонне включи Украйна в НАТО и ЕС?
27
11
 
13
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Войната трябва да спре .... НЕЗАБАВНО... а виновника да бъде съден и наказан!!!! От тази война страдат не само воюващите, а и целият свят!!! Ееебгати и евроатлантическата логика, че ако видим двама биещи се на улицата трябва да помогнем на по слабия и с джепанета за да пребие по силния, а не да ги разтървем и накажем справедливо виновника!!!!
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 - Т.е. иксат да помагат, но не им се рискува? Пизицията е доста слаба.
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами света да си ги купува от *** бе, те са много по-голям производител от укрите, само заблуждаваща риторика
24
16
 
20
 
! Отговори
Петров преди 1 година
да спрат краварите да дават всеки ден оръжия на престъпника зеленски и войната ще свърши много бързо. но не, не се отказват краварите да имат база в херсон на цената на стотици хиляди мъртви украинци. войната ще продължи въпреки краварското лицемерие
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не? Хм - интерсно! В този форум липсва какватони да е помощ, ибмен на информация и правонна свободно изразяване.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света - Е АБСОЛЮТНО НЕ ВЯРНО ИЗРЕЧЕНИЕ
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18...Как да дискутираме с тебе по сложни теми.За тебе войната е просто нещо.Украинциъе страдат.Америка помага...Не е така просто...в представите ти.Погледни как постъпват Израелците.Те казват Ако си дадем последно поколение ракети, нашите врагове арабите , ще разгадаят технологията и ще противостоят.Същото правило важи и за янките.Фават , но не най модерното .Нали от това зависи и тяхната сигурност.
20
9
 
3
 
! Отговори
Ами ... преди 1 година
Защонне се обяви война срещу всяка страна, която все още има връзки с Русия? Индия, Китай, Иран и други си забравиха мястото, май!!!
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17...Ако Русия нападне България , тогава ще видиш що е гавра с руски военнопленници.Не вини украинците ,защото проявяват учудваща толерантност към убийците.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - Не съм запознат с АОК. Може ли повече информация?
17
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да чуе воплите ви русофилчета... Украйна беше нападната вероломно след десетки лъжи на кремълския пcиxoпат, че няма такива намерения... Световната общественост не може да стои безучастно при такава подла агресия в Европа. Затова най-силната държава помага на Украйна.
16
11
 
8
 
! Отговори
"морален импера преди 1 година
Интерсно! Получавам значителен брой нехаресвания, обидни квалификации, но никакви отговори, доближаващи се до дискусия. Предполагам, че идеята нанвсички щене , да се дават безкрайни помощи на Украйна, но не достатъчно големи (САЩ отказва, да изпрати последно поколение бойни самолети, ракети, дронове бомбардировачи и бойни кораби, както и достатъчно горива и средства, че Украйна да не се притеснява за икономика), което просто удължава конфлилта.
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "морален импераПитай ги моралните стожери кой създаде талибаните. Кой и защо свали светското правителсво в Иран? Кой създаде ИДИЛ? Кой върна забрадките в Ирак? Защо мълчат и няма санкции за разфасоването на Хашоги? Защо мълчат за кадрите с гавра с руски военопленници или родителите на убити руски войници? За безприпичинното осакатяване на руски военопленници? От 115 разменене военопленници, 85 бяха цивилни руски моряци! И т.н, и т.н. За АОК и "героите"от Босна и Херцеговина също се мълчи.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладът и лишенията тепърва предстоят...Но не бързайте да правите паради на победата ком*уняги..За Русия ще е.А световната икономи пак с ще се настрои по нейните правила.Няма да е рай.Но няма и да капитулира според болшевишките очаквания на източните народи
13
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези вече съвсем изнагляха. Защо отрупвате укропитеците с оръжия и казвате "ние не можем да си позволим да загубим+ Сега се преструват на херувимчета и световни миротворци.
12
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
санкциите разрушиха световната икономика а не русия виновни са сащ и васалите ес
11
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този защо ни взема за ***? Цените на горивата са от безумното ембарго на руски газ и петрол наложено на Европа от САЩ! Както и напечатаните долари от САЩ през ковид кризата. Американците ще разпореждат, че газ за Европа може да се доставя само през Украйна! "Ненадежден партньор"! Руснаците трябва да доставят договорения газ, нищо, че не получава парите си за него! Укрите една превод не получиха заради объркване свързано със санкциите и веднага въртнаха кранчето на нефта за Унгария и Словакия!