САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
12
 
! Отговори
"морален импера преди 1 година
До 5 - И ако е възможно, бих желал да научанпозицията Ви за други конфликти, в които не даваме подобна подкрепа, на йора, които се нуждаят от нея. Къде енподкрепата за населението на Афганистан, което е жертва на талибански терор? Кой помага на жените в Иран? Йегурите в Китай? Множеството военни конфликти в Африка? Или техните съдби са някак си по-малко значими?
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите са във възторг.Поставили са ,си мислят, най после светът на колене.Мечтата на пра, пра дядо им Ленин.Според Библията и пророчествата вписани в свещения Герман на Маркс, след робовладелството иде феодалния строй.След феодалния иде капиталистическия( да се чудиш що направо не прескочи комунистическия рай).След капиталистическото зло( най после) иде социалистическата свобода.Пррдшественик на комунизма Дето всичко е общо И ангели фъркат навред.А след туй ,ако светът не слушка...Апокалипс
8
7
 
11
 
! Отговори
"морален импера преди 1 година
До 5 - Нападктите никога не са добър увод и рядко помагат на, на каквато да е позция в даден аргумент. Ще Ви помоля, да се придържате към добрия тон, подходящ за всяка една дискусия.
7
17
 
28
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Лицемерието е присъщо за янките!Като видяха че дебелия край на сопата ще се стовари върху нацистите в края на месеца ,взеха да свирят отбой!Но Зеленото е пак дрогирано и няма да разбере какво го чака!
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите да във възторг.Поставили са ,си мислят, най после светът на колене.Мечтатс на пра, пра дядо им Ленин.
5
26
 
24
 
! Отговори
До "морален имп преди 1 година
Според празната ти кратуна трябва да оставят Украйна на произвола на съдбата за да бъдат убивани безпрепятствено от руските фашисти на кървавото, кремълско джyдже?
4
18
 
21
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Пуснете на жужето един екип тюлени да го опаткат както навремето Осама че да мирясаме най после.
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция и Германия могат да се лишат от доминиращото си положение в Еесовската Зона. Пиндостан може да премести центъра на прилагане на своята сила в Полша и Украйна, ако Президентът Путин му позволи.
2
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министърът на финансите Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна и обяви без грам дипломация, че Пиндостан налага нови санкции на руския ВПК.
1
25
 
30
 
! Отговори
"морален импера преди 1 година
Ами спрете да им пращате по 200-300 милиона в бойна техника всеки ден??