Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

ЕК ще наеме посредник
Обновена: 25 ное 2022 07:04 | 25 ное 2022 07:00, Петя Славова
170
Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра.

Още по темата

Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел. "Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари", се посочва в документа, цитиран от ТАСС. Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни "да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.", предава БГНЕС.

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, се казва в изявлението. В него обаче не се уточнява понятието "руски газ". Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: доставкаРусияЕСгазек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toest останалите 85 % количества газ , всеки ще може да си купува както намери за добре . Директно от Газпром , или чрез поседник , или с танкер . Това е диверсификация по ЕС стандарт .Купуваш руски газ , ама мнооооооого по-скъпо и чрез 1000 посредника .
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега. За какво беше този интерконектор, за какво сключихме договор с Азърбайджан? След като от Европа ще казват на Булгаргаз от къде да купува газ? Чрез Европейския посредник за газовите доставки.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инересно как са се спрели на 15 % да са с един доставчик . Що не 13.76445678909876 %.
97
8
 
5
 
! Отговори
67 преди 1 година
До Анонимен АБЕ НЕ РАЗБРАХ ПУТИН НА КИТАЙ ГАЗА С МАНЕРКИ ЛИ ЩЕ МУ ГО ДОСТАВЯ? ИЛИ ПО ГАЗОПРОВОДА, ДЕТО ГО НЯМА? - Ако вземе, че изчатка газопровода на азерите , ще разбереш как.. левчо
96
6
 
4
 
! Отговори
КАКВЕ преди 1 година
БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ НАПРАВО СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА!
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската комисия ще наеме посредник....Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник... Дали пък този посредник няма да доставя Американски втечнен газ на тройна цена. Нали трябва да има някаква печалба и за посредника.
94
5
 
3
 
! Отговори
И какво преди 1 година
...искат да ни кажат Копейкаджиите, че ако искаш температурата да ти бъде над 17 ⁰, трябвало да обичаш Джуджето? На просто-български...Ай-сиктир!
93
4
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ВОЛЖКИТЕ БГ ПРАЩАТ МИСИЯ ПРИ КНЯЗ ВЛАДИМИР ДА СЕ ПОКРЪСТИ РУСИЯ В ИСЛЯМА. ТОЙ Е РАЗДВОЕН МЕЖДУ НЕГО И ХРИСТИЯНСТВОТО. ОСОБЕНО ГО ПРИВЛИЧАЛО МНОГОЖЕНСТВОТО В ИСЛЯМ, НО ОТСЯКЪЛ,Ч Е РУСНАКЪТ БЕЗ ПИЕНЕ НЕ МОЖЕ! ТОВА Е ИСТОР. ДОКУМЕНТИРАН РАЗГОВОР!
92
4
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ЧЕТА СЕГА КНИГАТА ЗА ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ. КЪМ КИРИЛИЦАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА НАВИРАМЕ ВЪВ ВИРНАТИЯ НОС НА *** ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО НИ ГОВОРЯТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ , ТРЯБВА ДА ДОБАВИМ ГЕНОЦИДА НАД ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ И ФАКТА, ЧЕ ПРИ МОНГОЛСКОТО НАШЕСТВИЕ ВОЛЖКА БГ 2 ПЪТИ СПАСЯВА СЪС ЗЪРНО ОТ ГЛАД РУСИЯ! НИКОГА НЕ НАПАДА РУСИЯ, А РУСИЯ НАПАДА ПОСТОЯННО ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С други думи казано. Забраняват на страните членки да сами да си избират доставчици на газ. А от Европарламента ще казват от къде да купуват. Демокрация..
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ НЕ РАЗБРАХ ПУТИН НА КИТАЙ ГАЗА С МАНЕРКИ ЛИ ЩЕ МУ ГО ДОСТАВЯ? ИЛИ ПО ГАЗОПРОВОДА, ДЕТО ГО НЯМА?
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕТЯ, НЕДЕЙ ТАКА, МИ ТОЙ ЧОРАПА ПРИ ТАЯ НОВИНА СЕГА ЩЕ ПОЛУЧИ СЪРЦЕТУП! ПРАТЕТЕ ЛИНЕЙКА В РЕЗИДЕНТСТВОТО!
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КВО СТАЛО, КОПЕЙКИ, ГЛЕДАМ НА ЗАПАД ВЕЧЕ ГОТВЯТ ОГРОМНИТЕ ЕЛХИ С МНОООГО ХИЛЯДИ ЛАМПИ, А УЖ ЩЯХА ДА УМИРАТ ОТ СТУД БЕЗ ВЕЛИКАТА ВИ РОЗЗИЯ!
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи ще търсят да купят 13.5 млрд. руски газ от другаде и на много по-висока цена . какви хора ни управляват - ужас
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РИВЕТЕ КОПЕЙКИ, НЕМА КОПЕЙКИИ ХАХАХА! СЕГА ЩЕ ВИ ОТРЕЖЕМ И ЛУКОЙЛ И АЕЦ - ДОСТАВКИТЕ И УМИРГАТЕ ПРАВИИИ!!
85
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Сега видяхте ли от кого се учат Киро и Асен? Има една фирма приближена на Партията и ВСИЧКИ са ДЛЪЖНИ да ползват услугите и. Дежа ву.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 87: абе,плазмодийй,изнудва те фалшификатът "ес",като ти нарежда да се топлиш през зимата до 17 градуса и си стоиш в иглуто навлечен със всичките си дрехи!И с много други неща те изнудват ккеллешите от брукселската централа,ама за едноклетъчни като теб е трудно да проумеят това.Хайде,беж в иглуто си и си навличай всички дрехи - зимата почва!
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гинеколожката се оля! Та нали именно ЕК беше този посредник и Урсулата беше Властелинът на пръстените! Но нищо не стана и всяка държава си решаваше сама проблема с природния газ! Двамата харвардци ни купиха газ с комисиона 30-40% и като таван ни докараха един газов танкер,за който заплатихме 230 млн.$. В последния ден 'уредиха' 7 танкери, от тях т.г. 3 броя, но без порт за регазификация. Сега Урсулата отново търси ЕДИН посредник за ОБЩО закупуване догодина на 15% газ.Резултатът ще бъде като т.г.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е пак ще купват, но не директно, а ще пълнят нечия друга гуша. Да не се окаже после, че посредниците са едни "наши" хора / фирми?
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само човек, който мрази родината, може да се надява на договри с Газпром, който ни изнудва, шантажира и спира едностранно международен договор.Българските русофили са национални предатели.