25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не могат да направят преврат исмяна на режим в Русия, САЩ си пращат на една руска независима медия в изгнание, и руско независимо правителство в изгнание! Разбира се абсолютно нелегитимни и инструменти пратени от САЩ!
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ютуб поне слагат нисклеймър от кого се финансира медията!
226
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медуза не е руска а латвийска медия, спонсорирана от ЕС!
225
4
 
9
 
! Отговори
Фейк нюз преди 1 година
Фейк нюз
224
7
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - знаем, че си заслужил руски защитник! Не се престаравай, орден от Путин няма да получиш. Спора се вихреше около темата дали е предавала Русия България в интерес на други балкански народи. Ти какво мислиш?
223
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
ХОРИЦА РАЗБЕРЕТЕ присъствах преди години на демонстрация - едночипов микрокомпютър(всичко без захранването се събира в корпуса на малка флашка) и маниаците успяха да включат малка камера и камерата да следи движещи се хора в полезрението и Всеки днес може да си купи автономна камера която следи движещи се хора и коли От тези две играчки до Дрон Камикадзе е една нищожна крачка. Днес има 32битови едночипови компютри които се продават за промишлени нужди(перални) пак с размер флашка
222
11
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Петров - а който защитава Русия - или е предател или е предател. Среден път няма!
221
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са пасивен оффчи народ, оффчици, които нямат права и глас. На кой му пука какво искат и какво не, важно за Русия като държава е Кремълския крадлив елит да продължава ограбването на стадото. Стадото са си просто пълнеж, това е!
220
3
 
9
 
! Отговори
Сармат-чип-пералня преди 1 година
До Сармат - ще излетя ако не съм на центрофугиране! Иначе ще полетя в кръг и ще се върна у дома. Там си е най хубаво!
219
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цяла русия не е за воината но воината сама доиде на прага на русия ще се въюва с нацитете които изтребва руско езичници и ги палат живи цяла русия беше в сълзи сега ще ми казвате че русия агресор вие сте агресори бяхте слепи и глухи когато децата на руско езичници плачеха без ток вода и ядене благодарения на русия те изживяха имаха подкрепа от рус народ и още имат помощи получават от рус народ и правителство
218
6
 
11
 
! Отговори
Козяк преди 1 година
Без украинците руската армия още от имперско време щеше да е едно нищо, всичките си победи дължат на украинците, най-великия славянски народ, хора трудолюбиви, талантливи, умни, храбри и красиви. Освен това те никога не са били крепостни роби и нямат робската психология на горките руснаци. Моля се руската опозиция да спре кремълското безумие, дано съберат сили, докато Русия още не е загинала.
217
4
 
17
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Русофилите не могат да приемат факта, че и обикновенните руснаци не харесват войната. Страхливец по природа, българския русофил очаква всеки руснак да грабне калашника и да полети към Украйна. Това разбира се няма как да се случи по ред причини. Много руснаци, особено интелигенцията, добре съзнават "приноса" на Путин - изоставането, мизерията, олигархията. Други просто не харесват войната - пацифизъм. А някои просто не искат да загинат от украински куршум на 20 години. Понятно товариши?
216
12
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Който защитава САЩ е или платен пропагандист или обикновен евродебил..Няма други опции.
215
5
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Който защитава Русия не може да се зове БГ патриот. Русия я обичат основно хора които не са ходили там че да видят за каква мизерия става въпрос. Другарката Нинова не си прати децата да учат в Москва, а в САЩ. Така че даже и тя мисли че Русия е клозет запушен.
214
9
 
12
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Вие си мислите че разпада на Русия е майтап ама България ще се смее последна. Имайте още малко търпение. Путин е дребен на ръст и дребен на мозък и на всичко.
213
3
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ОТ МОИ СИГУРНИ ИЗТОЧНИЦИ СНИМКАТА И СТАТИЯТА СА ОТ КОЗЯК.
212
6
 
2
 
! Отговори
Сармат преди 1 година
Ракетен ядрен удар някъде от сибирската пустош през Южния полюс? Няма проблем. И нека американският данъкоплатец осигури създаването на "кръгова система за противоракетна отбрана" през Южния полюс, вместо батерии THAAD, разположени по обичайните маршрути на руските ракети от предишни поколения.
211
4
 
2
 
! Отговори
Лавров предупреди преди 1 година
"A non-nuclear clash between nuclear states may very likely escalate into an outright nuclear war". Ако НАТО не се намеси пряко, с Украйна е свършено. Ако се намеси - САЩ и ЕС ще бъдат изпепелени.
210
3
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 252 - е на това викам бесен русофил! Искаш и редакцията ли да застане на твоя страна старче? Не ти харесва нещо?
209
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е времето в Киев?