Токсичната политика на Путин стил Николай I

Той е царят, на когото руският лидер напомня най-много, но и този, когото споменава най-рядко
30 дек 2022 21:52, Йоана Цонева
336
Токсичната политика на Путин стил Николай I
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обича да се рови в историята на страната си, като си присвоява мъртви царе и други забележителни личности за предпочитания от него национален разказ. И изборът му може да бъде доста показателен.

Петър Велики, който се бори с шведите за господство в Централна Европа, и крайно реакционният Александър III, са двама от неговите любимци. Още по-назад е княз Александър Невски, известен с това, че отблъсква чуждите нашественици и е канонизиран от Руската православна църква през 1547 г. И, разбира се, списъкът се допълва от езичника, превърнал се в християнин, Владимир Велики, чието покръстване през 988 г. и последвалото масово покръстване на народа му са цитирани от Путин като доказателство за неразривната връзка между руснаци и украинци, пише "Политико".

Странно е, че руският лидер никога не споменава Николай I, управлявал от 1796 до 1855 г. - царят, на когото вероятно най-много прилича.

Това е поразителен пропуск, особено като се има предвид поредицата от впечатляващи военни победи на Николай, който завзема територии в Кавказ от Персия, помага на гърците да се откъснат от Османската империя и потушава въстания срещу австрийското управление в Полша и Унгария - цветните бунтове по онова време - от които, подобно на Путин, се страхува, че могат да станат заразителни и да се разпространят в Русия.

Николай прегръща идеята за транснационална руска цивилизация, точно както Путин прави днес. Цивилизация, обединяваща етническите руснаци и рускоезичните народи, състояща се от основна култура, традиции и православие - мистична георелигиозна визия, колкото и геополитическа. И "Светата Рус" на царете, и "Руският свят" на Путин сливат религията, национализма и защитата на консервативните ценности в токсична, мътна смес.

Според историка Орландо Фигес Николай I "се е възприемал като защитник на православната вяра", докато Западът и неговите светски, либерални ценности са представлявали опасност за различието на Русия. Така той оформя нова национална идеология, която да се противопостави на тези западни идеи и на ерозията на традиционните и християнските ценности. Междувременно неговият министър на образованието Сергей Уваров нарежда на руските училища да преподават "православие, самодържавие и националност".

По подобен начин Путин се обявява срещу това, което смята за подривна декадентска дейност на западните сили. "Те се стремят да унищожат нашите традиционни ценности и да ни наложат своите фалшиви ценности, които ще ерозират нас, нашия народ отвътре", каза той в речта си, с която обяви така наречената "специална военна операция" в Украйна.

Според неговия начин на мислене правата на ЛГБТ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът са унизителни и противоречат на човешката природа - те представляват екзистенциална заплаха за Русия.

И подобно на указанията на Уваров, тази година Кремъл на Путин стартира така наречената учебна програма "Моята страна", предлагаща силно селективен и оцветен исторически разказ, в който се подчертава, че учениците в страната трябва да бъдат научени на "любов към Отечеството" и как "не е страшно да умреш за Русия".

Замислите и оплакванията на Путин, че западните сили унижават нацията му, обвиненията му, че искат да разрушат Руската федерация и да откъснат Украйна, също са близки до възгледите на Николай I.

Царят е изпитвал дълбоко недоволство от западните сили заради несправедливото според него отношение - факт, който се потвърждава от коментарите, които той надрасква в полето на меморандум от 1853 г., очертаващ отношенията между Русия и европейските сили. Написана за него от професора по история Михаил Погодин, за радост на царя, тази статия е насочена срещу двойните стандарти на европейците.

"Никой няма право да се намесва", когато Франция или Англия анексират територии или обявяват война на Китай, но "Русия е длъжна да иска разрешение от Европа, ако се скара със своя съсед", отбелязва Погодин. "От Запада не можем да очакваме нищо друго освен сляпа омраза и злоба", добави той. А в полето Николай бе написал: "В това е целият смисъл."

И така, като се имат предвид всички тези паралели и прилики в мисленето и поведението, защо Николай I не фигурира в пантеона на Путин?

Може би защото в крайна сметка той служи като поучителна история за имперската прекомерност и като урок за провала, за който Путин - който никога не обича губещите - не иска да му се напомня и със сигурност не иска да напомня на тези, които управлява.

Още по темата
След като години наред си пробива път, Николай I най-накрая подценява решимостта на западните сили и не преценява османската решимост да се противопостави на искането му православните поданици на султана да бъдат поставени под негова закрила, а руските православни власти да контролират свещените храмове в Палестина - вместо католиците. Той нарежда нахлуване в управляваните от Османската империя Молдова и Влашко, като изпраща други сили да настъпят към Константинопол, предизвиквайки Кримската война.

Англия и Франция обаче се намесват, славяните на Балканите не откликват на призива му за въстание срещу султана, а армията на Николай се проваля.

Войната е катастрофа за Русия, която разкрива многобройните слабости на страната, включително, според Фигес, "корупцията и некомпетентността на командването; технологичната изостаналост на армията и флота... неспособността на икономиката да поддържа състояние на война срещу индустриалните сили; слабостта на финансите на страната; и неуспехите на самодържавието".

Николай умира по време на тази война, според сведенията - в разкаяние. Наследникът му е принуден да подпише унизителен договор, а Русия остава да оплаква четвърт милион загинали, като един от служителите на Николай I задава въпроси: "Какъв беше смисълът на всичко това?"

Остава да се чудим дали днес някой от служителите на Кремъл задава подобен въпрос на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
1
 
! Отговори
adolf преди 1 година
До Светът не е ЕС и САЩТъпа тикво, Южна Когеа и Япония са типичен пример как с US помощ станаха икономически гиганти. Кои са приятелите на путин в Азия.
175
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
До Анонимен 196 Много си зле бе братече. Я погледни клетата България, та тогава тогава ако ти остане мегдан оправяй Путин.
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тоя заприлича на бай Тошо 1989г
173
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Беленски щатите май скоро ще го отсвирят. И да видим тогава къде ще ги отвее украинците тяхната ужкимска слава.
172
7
 
7
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Не може да го сравняват с никой, такова недоразумение на природата, като са го правили са счупили калъпа да не повтарят грешката.
171
7
 
20
 
! Отговори
Мед ми капе преди 1 година
На сърцето като чета статии разкриващи истинското лице на Русия....Нищо не им дължим .Долу Русия
170
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, а се разберете накрая..... Като Хитлер ли е, като Сталин ли е, Като Мао ли е.....сега като някой си Николай 1.......То не останаха злодеи, на които да го приличите, а истината, е че той измъкна Русия от блатото, в което американците и оня пияндурник Елцин вкараха Русия. Това дали вие го харесвате няма значение, за руснаците той си е лидер.
169
8
 
14
 
! Отговори
ТРИЙТЕ ТРИЙТЕ преди 1 година
КАТО СТЕ ГОЛА ВОДА В ОБЛАСТА НА ИСТОРИЯТА НА РУСИЯ, НЕ ПИШЕТЕ СТАТИИ ЗАЩОТО ИЗПАДАТЕ В АДСКИ Т+Ъ+П+О ПОЛОЖЕНИЕ. НАПРИМЕР КАК УСТАНОВИХТЕ, ЧЕ НИКОЛАЙ I Е УПРАВЛЯВАЛ ОТ 1796 ДО 1855 ГОДИНА, КАТО ОТ 1796 СЛЕД СМЪРТТА НА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА ДО 1801 УПРАВЛЯВА ПАВЕЛ I, ОТ 1801 ДО 1825 - АЛЕКСАНДЪР I И ЕДВА СЛЕД ТОВА ОТ 1825 ДО 1855 НИКОЛАЙ I. ПОДОБНО НА "ВЯРНАТА" ВИ ИНФФОРМАЦИЯ ЗА НИКОЛАЙ I ИЗВЕСТЕН КАТО "ЖАНДАРМА НА ЕВРОПА" СА И ОСТАНАЛИТЕ ФРИВОЛНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО МУ !!!
168
6
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Някой 200 Путин всячески се подмазва на китаеца . Разбира какво огромна сила има до границата. Си Дзи Пин каза че не одобряват войната и се дистанцират от Путин.Интересуват го само по евтините суровини.Ама гл-пак-а си е глу-пак.
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрав за руснаците :https://twitter/Teoyaomiquu/status/1608969253302173697?s=20
166
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски пита Залужни как е в Донбас?Залужни отговаря:Руснаците ни обстрелват един войник едвам стигна до външната тоалетна.Зеленски на брифинг:Напредваме в Донбас
165
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преводът е ужасен, пълен с нелепости. А авторите демонстрират много бедни знания. Николай 1 не управлявал от 1796, а от 1825, в статията си мислят, че Павел 1 и Николай са един цар. Но между тях 25 години царува Александър 1, победителя на Наполеон.
164
15
 
8
 
! Отговори
Светът не е ЕС и САЩ преди 1 година
Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Русия може и да прекъсне икономическите си връзки със САЩ и ЕС, но това съвсем не значи, че ще бъде изолирана от света. И Китай не е единственият търговски партньор, на когото може да разчита.
163
16
 
9
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
С каквото се е заел Путин, никога не се е провалял. Включително и там където САЩ са се провалили. Чечения, Сирия, конфликтът Армения-Азърбайджан, опитът за преврат в Казахстан. Сега дойде ред и до Украйна. Готвеха в Киев една бърза военна акция срещу Донбас с подкрепата на САЩ, не не би. С Путин не е така лесно, както с наивникът Горбачов или с пияницата Елцин.
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много дълга статия, едва прочетох до половината :)))
161
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По съображения за сигурност, в бункера при цар путин може да се влазя само по голема нужда! ЗАПОВЕД!
160
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега тази ли глупост измислиха путино питеците укранизация на ЕС, ей смешници сте бе, не само смвшници ,но и нещ астници ей. Явно рублите намаляват за да плащат на по интелигентни тро ляци.
159
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега тази ли глупост измислиха *** укранизация на ЕС, ей смешници сте бе, не само смвшници ,но и нещ астници ей. Явно рублите намаляват за да плащат на по интелигентни тро ляци.
158
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът на народа Путин, трябва да е сред народа, както Зеленски! А той се крие в мазето, все едно има война!
157
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "сега сте роби на САЩ и ЕС" много по зле те са роби на украйна, украинизация се наблюдава още от разните чествания има такъв процес. Русия е трябвало да го забележи че Украйна се опитва да я измести на всички нива . Сега Русия се усети но Европа спи дълбок сън. Даже сама Европа си прави сепуко. Уж че да отхвърли зависимост от Русия изпадна в зависимост от украйна.