Токсичната политика на Путин стил Николай I

Той е царят, на когото руският лидер напомня най-много, но и този, когото споменава най-рядко
30 дек 2022 21:52, Йоана Цонева
336
Токсичната политика на Путин стил Николай I
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обича да се рови в историята на страната си, като си присвоява мъртви царе и други забележителни личности за предпочитания от него национален разказ. И изборът му може да бъде доста показателен.

Петър Велики, който се бори с шведите за господство в Централна Европа, и крайно реакционният Александър III, са двама от неговите любимци. Още по-назад е княз Александър Невски, известен с това, че отблъсква чуждите нашественици и е канонизиран от Руската православна църква през 1547 г. И, разбира се, списъкът се допълва от езичника, превърнал се в християнин, Владимир Велики, чието покръстване през 988 г. и последвалото масово покръстване на народа му са цитирани от Путин като доказателство за неразривната връзка между руснаци и украинци, пише "Политико".

Странно е, че руският лидер никога не споменава Николай I, управлявал от 1796 до 1855 г. - царят, на когото вероятно най-много прилича.

Това е поразителен пропуск, особено като се има предвид поредицата от впечатляващи военни победи на Николай, който завзема територии в Кавказ от Персия, помага на гърците да се откъснат от Османската империя и потушава въстания срещу австрийското управление в Полша и Унгария - цветните бунтове по онова време - от които, подобно на Путин, се страхува, че могат да станат заразителни и да се разпространят в Русия.

Николай прегръща идеята за транснационална руска цивилизация, точно както Путин прави днес. Цивилизация, обединяваща етническите руснаци и рускоезичните народи, състояща се от основна култура, традиции и православие - мистична георелигиозна визия, колкото и геополитическа. И "Светата Рус" на царете, и "Руският свят" на Путин сливат религията, национализма и защитата на консервативните ценности в токсична, мътна смес.

Според историка Орландо Фигес Николай I "се е възприемал като защитник на православната вяра", докато Западът и неговите светски, либерални ценности са представлявали опасност за различието на Русия. Така той оформя нова национална идеология, която да се противопостави на тези западни идеи и на ерозията на традиционните и християнските ценности. Междувременно неговият министър на образованието Сергей Уваров нарежда на руските училища да преподават "православие, самодържавие и националност".

По подобен начин Путин се обявява срещу това, което смята за подривна декадентска дейност на западните сили. "Те се стремят да унищожат нашите традиционни ценности и да ни наложат своите фалшиви ценности, които ще ерозират нас, нашия народ отвътре", каза той в речта си, с която обяви така наречената "специална военна операция" в Украйна.

Според неговия начин на мислене правата на ЛГБТ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът са унизителни и противоречат на човешката природа - те представляват екзистенциална заплаха за Русия.

И подобно на указанията на Уваров, тази година Кремъл на Путин стартира така наречената учебна програма "Моята страна", предлагаща силно селективен и оцветен исторически разказ, в който се подчертава, че учениците в страната трябва да бъдат научени на "любов към Отечеството" и как "не е страшно да умреш за Русия".

Замислите и оплакванията на Путин, че западните сили унижават нацията му, обвиненията му, че искат да разрушат Руската федерация и да откъснат Украйна, също са близки до възгледите на Николай I.

Царят е изпитвал дълбоко недоволство от западните сили заради несправедливото според него отношение - факт, който се потвърждава от коментарите, които той надрасква в полето на меморандум от 1853 г., очертаващ отношенията между Русия и европейските сили. Написана за него от професора по история Михаил Погодин, за радост на царя, тази статия е насочена срещу двойните стандарти на европейците.

"Никой няма право да се намесва", когато Франция или Англия анексират територии или обявяват война на Китай, но "Русия е длъжна да иска разрешение от Европа, ако се скара със своя съсед", отбелязва Погодин. "От Запада не можем да очакваме нищо друго освен сляпа омраза и злоба", добави той. А в полето Николай бе написал: "В това е целият смисъл."

И така, като се имат предвид всички тези паралели и прилики в мисленето и поведението, защо Николай I не фигурира в пантеона на Путин?

Може би защото в крайна сметка той служи като поучителна история за имперската прекомерност и като урок за провала, за който Путин - който никога не обича губещите - не иска да му се напомня и със сигурност не иска да напомня на тези, които управлява.

Още по темата
След като години наред си пробива път, Николай I най-накрая подценява решимостта на западните сили и не преценява османската решимост да се противопостави на искането му православните поданици на султана да бъдат поставени под негова закрила, а руските православни власти да контролират свещените храмове в Палестина - вместо католиците. Той нарежда нахлуване в управляваните от Османската империя Молдова и Влашко, като изпраща други сили да настъпят към Константинопол, предизвиквайки Кримската война.

Англия и Франция обаче се намесват, славяните на Балканите не откликват на призива му за въстание срещу султана, а армията на Николай се проваля.

Войната е катастрофа за Русия, която разкрива многобройните слабости на страната, включително, според Фигес, "корупцията и некомпетентността на командването; технологичната изостаналост на армията и флота... неспособността на икономиката да поддържа състояние на война срещу индустриалните сили; слабостта на финансите на страната; и неуспехите на самодържавието".

Николай умира по време на тази война, според сведенията - в разкаяние. Наследникът му е принуден да подпише унизителен договор, а Русия остава да оплаква четвърт милион загинали, като един от служителите на Николай I задава въпроси: "Какъв беше смисълът на всичко това?"

Остава да се чудим дали днес някой от служителите на Кремъл задава подобен въпрос на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
4
 
! Отговори
До Случаен минувач преди 1 година
Като пишете какво е казал Ленин пишете и че е финансиран от фамилия Вартбург.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 246..Не оръжията на НАТО обърнаха военните действия.Руснаците се оттеглиха, защото украинците ги превъзхождаха числено.Сега се оказа,че оръжията на НАТО закъсаха.Ракетите Химарс може да се прихващат,Pz2000 е чуплив и няма части за него,френските Цезар закъсаха в калта,М777 бързо износва цевта и при транспортиране я криви,а украинците си мислят,че е Д-20 и не внимават.Украйна губи и оръжията на НАТО са *** за това няма танкове и самолети.Русия също е със стари оръжия.
134
2
 
9
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
За Аляска руснаците да спинкат спокойно. От там няма какво да търсят. Да мислят за границата си от към Китай, че накрая примирие ще подпишат Китай с Украйна :))
133
5
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Нищо не се пише за болшевиките, които завладяват Русия през 1918. Путин е болшевик. Тогава след като вземат властта, истинските руски патриоти се противопоставят на Ленин. Казват му на съвещание: с такова управление Русия ще загине. Ленин обаче отива към критика си Бонч-Бруевич, с рязко движение отгоре надолу откъсва копче от сакото му и му казва: Запомнете драги! АЗ ПЛЮЯ НА РУСИЯ! ПЛЮЯ НА РУСИЯ, ЗАЩОТО СЪМ БОЛШЕВИК! Ами какво тогава да очакваме от Путин, който е същият като Ленин?
132
0
 
9
 
! Отговори
Да питам преди 1 година
До Анонимен Аляска не беше ли продадена от руския цар на САЩ за седем милиона долара ы а не давана под наем?
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ ДА ВЛЯЗАТ В АЛЯСКА ДА ПИТАТ! ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ДА СИ СЛОЖАТ КАСКИ!
130
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският народ подкрепял войната! А тея де бегаа границата да са скитат по света немили недраги, и те ли подкрепят войната?
129
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алекс, вчера екс-президентът на Франция Ольонд подкрепи фрау канцлерин в това, че чрез Минските съглашения западните лидери дадоха време на киевския режим да се въоръжи за война срещу Русия.
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Президента Путин не правата на ЛГБТ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът са унизителни, противоречат на човешката природа и представляват екзистенциална заплаха за Русия. Не правата на ЛГБТ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът, а тяхното масово пропагандиране дори сред децата от най-ранна възраст. Нормално ли е във всички западни институции да се въвеждат задължителни квоти за феминизтки и обратни на ръководни длъжности?
127
5
 
12
 
! Отговори
Оооо преди 1 година
До стар чвор Не знаех, че руско- турската война е станала заради българските жени. Аз си мислех, че е заради едни други руски интереси. И доколкото съм чел и руснаците когато окупират България през 1944г. не са си държали панталоните закопчани! Или те са "братя" и за тях може?
126
7
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До ОФ Така е.Има неточност в статията,но акцентът е Кримската война.Когато Русия прекали Западът се намесва и въвежда ред.Русия окупира Крим-Западът стисна зъби и Путин мина метър.Русия окупира части от Донецка и Луганска области-още един компромис от Запада.Русия вероломно нападна Украйна-Русия прекали и Западът подкрепи Украйна.Въвежда се ред като Русия губи войната.
125
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спре да харчи народните пари, че кой ще му плаща репарациите! Дали се е бръкнал в джona да даде една рубла за войната, а има милиарди излишни! Да даде от тях на мизерстващите му крепостници!
124
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ ПУТИН(в гулаг)
123
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето започна война, която ще остави най-позорното петно в цялата история на Русия... И с поражението и с капитулацията и с репарациите. Ако около него има умни руснаци трябва да го ликвидират и да започнат от нулата да печелят доверието на народа си и международната общност.
122
19
 
9
 
! Отговори
стар чвор преди 1 година
СЛАВА на Русия ,кръвта вода не става , нашата защита сега -е като на Кипър-60 те години , ние БГ сме една кръв с Русия
121
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълското, плешиво и дърто джyдже също знае, че е направило най-голямата грешка (глyпocт) в живота си, но не може да се върне назад във времето за да я поправи. Не може и да си признае, това, защото егото му е твърде голямо, а освен това ще бъде равносилно на капитулация. Затова ще праща още десетки хиляди свои роби на фронта за да запази жалкия си животец максимално дълго време. Войната няма да спре скоро, ако този сатрап е жив...Руснаците и русофилите са чyмата за прогреса на човечеството.
120
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето силни лекарства са токсични. Така и другаря Путин с неговата токсичност лекува евро-атлантическата зараза.
119
5
 
10
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 година
Ах, тая моя тьnъ съседка, обърка ми кървавата точна сметка! ПФУ!
118
8
 
16
 
! Отговори
Безпутин преди 1 година
Путин е пътник. Колкото по рано толкова по добре.
117
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на великия Путин! Цяла България го подкрепяме . Трябва да унищожи Украйна.