Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко

Ключов двигател на цените е изгубеният европейски пазар
10 яну 2023 17:30, Анисия Иванова
206
Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко
Снимка: БГНЕС

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, стопирайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Що ли като отида на бензиностанцията не усещам нищо даже напротив
173
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Статията е всъщност на руския Комерсант. И е по повод решението на Индия да не се включва в споразумението за таван на цената, докато цената не отиде над тавана. Цитираната цена от 37,8 е точно тази на която Индия купува руски петрол.
172
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
минавам от време на време през няколко сайта за да видя до къде са стигнали с лъжите... мисля, че повече от заглавието да се чете тук е вредно
171
4
 
8
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 1 година
НЕОБЯТНО
170
3
 
3
 
! Отговори
ние сме преди 1 година
д.педавци, как така не сме от купувачите? а може и да сме но при нас купуваме евтино ,продаваме съпо на себе си, щот се мразим страстно
169
11
 
8
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТОЗИ КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА СИ НЯМА АМА НИ НАЙ МАЛКА ПРЕДСТАВА ОТ ТОВА КАК СЕ ФОРМИРА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА НЕ ЗНАЕ КОЛКО БАЗОВИ (ФОРМИРАЩИ ЦЕНИ) ИМА В СВЕТА И КАК ВСЯКА ЕДНА ОТ ТЯХ ВЛИЯЕ НА ЦЕНАТА НА РАЗЛИЧНИТЕ СОРТОВЕ ПЕТРОЛ. МНОГО НЕУК ЖУРНАЛИСТ. А НА ПУТИН МУ ПУКА ЗА ПЕТРОЛА ВСИЧКИ ВЕЧЕ ЗНАЯТ - АМЕРИКАНЦИ И КИТАЙЦИ ПЛАЩАТ НА РУСНАЦИ ДА СЕ БИЯТ С РУСНАЦИ И ВТОРИЧНО СЕ УТАЛИЗИРА СТАРА ВОЕННА ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ НА 30+ + ЗАЩОТО СЪХРАНЕНИЕТО Е СКЪПО.
168
5
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 164 преди 1 година
Добре си го написал, но попитай ония, които ти поставиха минусите. 5/пет/ хитреци/ симплекси, които се мислят за големи умници. Сигурно са гушнали някой и друг лев и си въобразяват, че са пъпа на Вселената. Подобни щяха да надупчат Добруджа и после да си доставяме симитчета от Франция и скакалци ит там някъде. Пълно е с гъбено семе, затова сме на тоя хал.
167
3
 
13
 
! Отговори
Подлога преди 1 година
За пореден път тук някакви размишления как не можем без нефта на Путин, еми скоро ще видим, то не можеше и без газа пък какво стана могло, без друго какво руско не можем, май само спомена за Русия ще остане в бедните злобни души, които деградират всеки ден с мислите и надеждите за разпадането на цивилизацопнния свят и превръщането му в същата руска, прогнила, корумпирана коака, но за тяхно нещастие скоро няма да се случи :) , винаги съм се надявал дано да са платени че иначе ще им избие язва :)
166
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Руският петрол е евтин, НО не и за неприятелските държави. Обратно-приятелските(които са и преки икономически конкуренти на неприятелските) го получават на тънки цени. Има и още нещо-руският тежък петрол е необходим за някои производства като асфалт, примерно. Интересното е, че и другият голям производител на тежък петрол-Венецуела също е под западни санкции. Накрая излиза че Китай печели от всичко това.
165
0
 
5
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Красота :)
164
0
 
5
 
! Отговори
М'глата преди 1 година
До 85....Щото Русия не е диктатура,или???
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другите сайтове пиша без проблеми. Тук не ми се отваря КОМЕНТАРИ първо. Второ пада ми каре без код. Код идва на втори трети опит. После се оказва че кода е грешен. После карето пак без код. После времето ми изтекло. Без коментар.Нямам думи.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С лайковете същата работа по сто пъти кликам и не се хващат. Аз не съм тррол. Може би за това имам проблеми. Те нямат. Идва им мнението с няколко лайка за сорросите е така.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С лайковете същата работа по сто пъти кликам и не се хващат. Аз не съм тррол. Може би за това имам проблеми. Те нямат. Идва им мнението с няколко лайка за сорросите е така.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другите сайтове пиша без проблеми. Тук не ми се отваря КОМЕНТАРИ първо. Второ пада ми каре без код. Код идва на втори трети опит. После се оказва че кода е грешен. После карето пак без код. После времето ми изъекло. Без коментар .
159
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162. Не е имало. Само няколко фабрики, предимно текстилни. При бай Тошо от земеделска страна се превърнахме в индустриално. Тогава се построи АЕЦ Козлодуй, а при демокрацията се затваря поетапно. И златото се изнася безнаказано. Народа се ограбва неперкъснато.
158
24
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
"От една страна, тя (Русия) се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна." Това е най-грубата икономическа грешка на Запада, включвайки и санкциите. На Русия не трябват долари или евро, за войната, а от продуктите, които може да закупи с тях. Така или иначе няма как да ги закупи. Русия се нуждае не от долари и евро, а от КИТАЙ! Но именно с Китай Русия не търгува с долари и евро, а с юани и рубли. Горко ни, ако Русия реши, че не може да не ни продава нефт.
157
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и за топлата зима ли да изпитваме вина пред руснаците?
156
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се радвайте на топлата зима. Тя води след себе си сухо и безводно лято. А то недоимък и липса на храна. Всичко е свързано. Питайте старците да ви кажат дали е хубава тая липса на сняг.
155
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте сега как Китай и Индия ще дръпнат икономически. А ние ще потънем славно.