Зеленски: В Соледар земята е покрита с трупове на нашественици

Пригожин заяви, че атаката в града е извършена от части на "Вагнер"
10 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
352
Зеленски: В Соледар земята е покрита с трупове на нашественици
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинските войски са устояли на "нови и още по-силни атаки" на Соледар, близо до източния град Бахмут, който Москва се опитва да превземе от месеци, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от АФП.

"Благодаря на всички наши войници, които защитават нашия Бахмут... (и) на всички бойци в Соледар, които устояват на нови и още по-силни атаки от страна на нашествениците", заяви той в ежедневното си обръщение.

Соледар се намира в Донецка област, на около 15 км от Бахмут.

"Благодарение на издръжливостта на нашите войници там, в Соледар, спечелихме допълнително време и (запазихме) сили за Украйна", добави Зеленски.

"Всичко е напълно разрушено... цялата земя в Соледар е покрита с трупове на нашественици и е белязана от експлозиите", каза украинският президент.

По-рано украинските въоръжени сили заявиха, че са отблъснали поредния опит за превземане на Соледар, но боевете са се възобновили.

"След неуспешния опит на противника да превземе Соледар и да се оттегли, (руснаците) се прегрупираха, възстановиха живата сила, прехвърлиха допълнителни щурмови части, промениха тактиката и започнаха щурмови действия", заяви в Телеграм заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр.

"В момента противникът е разгърнал голям брой щурмови подразделения, сформирани от най-добрите резерви на групата "Вагнер". Те буквално стъпват върху труповете на собствените си войници", добави Маляр.

По-рано подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донецка област съобщиха, че са превзели село Бахмуцке, само на няколко километра от Соледар.

Отделно от това основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в социалните мрежи, че Соледар е щурмуван "изключително" от частите на групировката. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
24
 
20
 
! Отговори
Абе ще го обясня преди 1 година
Ясно : Копейкин, русуфили БСП , трябва да бъдат изгонени от България за да живеем добре
195
44
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма руско население в Украйна. Никъде Русия не говори даже за етнически руснаци. И никъде не говори за хора с руско гражданство. Използва се терминът рускоговорящи. Има си причини за това. За Путин беше особено болезнено да види че именно рускоговорящите не приеха това нахлуване на путинската армия в Украйна. Как обиждаха на чист руски език путинските войници. И затова Путин с особенна жестокост бомбардира именно рускоговорящите градове. Т. е. той не само не ги защитава, а ги унищожава.
194
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Пригожин на Нова година ги показа труповете в моргата.
193
10
 
36
 
! Отговори
До 201 преди 1 година
Русия си взема части с подчертано руско население и щото е точно такова . Ако беше украинско намаше фашагите а ги бомбят
192
11
 
23
 
! Отговори
Камбаната звъни... преди 1 година
Евроатлантици, чака ви мобилизация:В ход е подготовката за влизане на полския контингент в УкрайнаМинистърът на отбраната на Полша съобщи за създаването на нова дивизия (!) в източната част на страната. Тя ще бъде дислоцирана в Подляското воеводство, което граничи с Гродненската и Брестката област на Беларус.Тази дивизия ще се състои от четири бригади, а всяка бригада от своя страна ще се състои от четири батальона. Военни части ще бъдат дислоцирани в Ломжа, Граев, Кьолн, Семячи и Чорни Бори (всички тези градове са в Подляското воеводство).
191
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ си имат постоянен на заплата русофобски мозъчен тръст та съм забелязал моментните им прозрения че русофобията трябва да касае и по-красивите рускини а не само руснаците............ позабогатяла Полша се маймунизира и деградира до дивашко варварско ниво и не е нормално да искат какъвто и да е подарък от САЩ и Великобритания с това бездарие.......Румъния още по-зле и от Полша...Аутсайдерите отново си останаха аутсайдери..........Въпреки многобройните санкции Русия и то на Путин е ИСТИНСКА
190
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 183. Вярвай си.Твоя работа.Напротив -цивилното население на Украйна е засегнато повече ,отколкото военните, заради ракетите и дроновете. Мисли с главата си.
189
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз определено съм про- руски настроен, защото подкрепям борбата срещу тия със свастиките и черепите. НО! Руснаците в случая наистина са нашественици. Княз Владимир, Екатерина Велика... Да! Това е било Руска империя. Един народ са! НО! 1991г. Украйна обявява независимост с указани граници и Русия ги ПРИЗНАВА! От този момент нататък и дума неможе да става за териториални претенции. Ама Горбачов бил предател, Елцин - алкохолик. Ами да са ги съдили за измяна случайно? Поне статийка в някой вестник??
188
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу Украйна
187
31
 
13
 
! Отговори
Васил Левски преди 1 година
Долу Русия
186
8
 
12
 
! Отговори
Русуфилчо преди 1 година
Някой да ми сложи намордник че много скимтя
185
8
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Фронтът на 5 места е преместен на запад. Браво!
184
11
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Надявам се хилядите поляци, британци, янки и румънци да останат завинаги в Бакхмут.
183
12
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, в Соледар земята е покрита с трупове на руски нашественици, украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага а Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живят по цивилизованите евроатлантически правил и ще ни доставят евтино енергии и ресурси и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
182
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко и една мизерна Украинска нация по малко. Голям кеф.
181
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия загуби войната в Украйна, руската амрия е унищожена, Путин моли за милост и украинската армия вече влиза в Москва, но западната пропагадна се води от некадърници и затова хората на запат не могат да го разберат това нещо.
180
3
 
3
 
! Отговори
Тенденциите преди 1 година
Румънската империя граничеща с Улан Батор и Полската империя граничеща с Япония предизвикаха войната между Русия и Украйна......ЗАВИСТ че бедните руснаци са се реализирали а аутсайдерите поляци,украинци,румънци са вечните абсолютно никой........Траян Бъсеску номерчета раздава за бъдещите Империи на изток...........Имаше украински етнос а сега го няма заменен от полски и руски етнос........
179
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 193. Абсолютно съм съгласен, че пропагандата се води от некадърници. Ето те теб например. Пълна трагедия, краварска
178
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, заради такива сайтове руснаците печелят информационната война. Защото прозападната пропаганда се прави от некадърни членове на олигопартията с много низка обща култура. Явно Сорос им е намалил бюджета, и наемат когото им падне. Де са "евакуираните" Херои" от Азовстал??? Млъкнаха по въпроса. Ни "У", ни "Ду". Е и сега с тия явни лъжи, след някоя друга седмица пак ще има тишина, защото няма как да се обясни некадърната стратегия на лъжи в инф. война. И руснаците пак ще я спечелят, после - не вяр
177
7
 
3
 
! Отговори
СТОП ВОЙНА преди 1 година
ОКупаторите на КИЕВ И УКРАЙНА ОТ 2014 година вместо преговори с подставени на власт в окупатори на Русия се кефят на нагла ПИАР ПРОПАГАНДА. Предупреждават, че едни и същи наркомани командват терористите на власт в Кремъл и тези окупирали КИЕВ.Всичко за сметка на нашите братя и сестри охраняващи исключително опасен регион от ЕВропа на територията на Украйна..Този тип военен терор е същия започнат от 2014 стрелят убиват палят взривяват..