На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек

Полша влиза първа в класацията по арести
25 яну 2023 12:51, Нели Христова
322
На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек
Снимка: Pixabay/Vintagelee

След началото на войната в Украйна България изгони голяма част от руските си дипломати. Не веднъж се е твърдяло, че сред тях има много шпиони, които издават информация за родината ни на Русия.

Не бяха един или два арестите на руски шпиони у нас. Именно по този критерий сме на първо място в регистър, който разглежда колко са били агентите на Русия в дадена страна от ЕС. Той бе публикуван в Twitter от канала Intel Takes.

"2022 беше истинска кървава баня за руските разузнавателни служби в Европа. Арести, изгонвания и деконспирации правят живота на руския шпионин по-труден. Съставих табло за бързо управление с известни случаи (последните 5 години). Нека да видим какво знаем", пишат в акаунта, предоставяйки таблица с имената на руските агенти.

Повече от 30 случая са разкрити през последните 5 години в цяла Европа. По-голямата част от тях са се случили през последните 12 месеца. В България, Германия и Швеция има най-много арести.

"Кой набира шпионите? Въз основа на наличните данни ГРУ е безспорен победител. Това показва прогресивна милитаризация на работата на руското разузнаване, както и избор на приоритети", допълват от Intel Takes. Цели 86% от шпионите са били вербувани от ГРУ, а 6,7% от ФСБ.  Армейският личен състав и други униформени служби са доминиращи сред кандидатите за наемане на работа.

"Руските служби (за щастие) са привързани към старите начини на работа на разузнаването. Активните случаи включват предимно родени в Русия агенти. Арестите в Швеция също показаха използването на агенти за дълбоко прикритие в стил "желязна завеса", гласи още публикацията.

А според тях работата на агентите не е много доходоносна: "П. Бучка, заместник-ректор на Словашката академия на въоръжените сили, получил 46 000 евро за 9 години "служба". Българският кръг е получавал по 3000 долара на агент."

"Какво да очакваме през 2023 г.? Вероятно по-трудни моменти за руските разузнавателни мрежи в Европа. Повече от 400 дипломати бяха експулсирани от западните страни след инвазията. Това сериозно засяга способността на Русия  да борави с източници на място и да набира нови", припомнят от Intel Takes.

Регистърът посочва, че най-много заловени агенти има в Полша. През миналата година там са задържани за шпионаж седем души, сред които журналист, чиновник и трима предприемачи.

България се нарежда втора в регистъра по брой обвинения срещу предполагаеми руски агенти с общо 7 през последните 5 г. Единственият политик сред тях е шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, въпреки че беше привлечен към отговорност през 2019 г. Според разследването Малинов е комуникирал с две организации, базирани в Русия, от които получавал задачи срещу заплащане в няколко направления.

Другият случай от България е побългареният вариант на "Петорката от Кеймбридж". Става дума за огласеното от главния прокурор дело през март 2021 г. срещу шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия. Това дело обаче бе прекратено през март.

Според Тихомир Безлов  тази класация не е добър атестат за България.

"Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", посочи той пред NOVA News.

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и идентичност и недопуска силно влияние на Москва. "У нас точно заради уютното съществуване на руските служби, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
10
 
! Отговори
Не ни подценявайте. преди 1 година
Долни лицимери и кариеристи ще ни поучават. Госпожо Поптодорова, не не мразим никого. Обичаме Русия, защото това е любовта. не зависи от мощ, пари, успехи и алодисменти. Другото е интересчийство...
197
4
 
7
 
! Отговори
Американски приятели преди 1 година
Елена Поптодорова раздава оценки? Елена Поптодорова ни порицава мило? Тя е американски мисионер. С пяна на уста се пихри по медиите. Защо като има америкарски протежета да няма други?
196
7
 
5
 
! Отговори
Нахалници преди 1 година
Западните идеолози само противопоставят. Както обичам България, обичам и Русия. Обичам и много други народи с които съм свързан. Кой ще обвинява в шпионство? Тези които са завзели публичното пространство за лицемерна пропаганда и лична кариера ?
195
3
 
5
 
! Отговори
Америка за България преди 1 година
А американските протежета? Те как се заплащат? Как се отглеждат, моделират и праща да се трудят с пяна на уста?
194
6
 
6
 
! Отговори
шегичка преди 1 година
Русия е в паника.България е ФЪФ натото и вече разполага с чертежи на 60 годишни хамеркански хвърчила.Платени са предварително,защото сме най-богати в ЕС(с обратен знак).На първо място сме по смъртност,на първо по бедност,ама храним украинци за 1 200 лева на месец,без да работят.Докога?Защо?Народе,събуди се!!!
193
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Е нали Лена си го каза в прав текст, че проводниците на руски интереси тука вземали по 4000 лв. на месец. Ама не каза имена. 3000 $ са повече, отиват над 5000 лв. Инфлация, какво да правиш...
192
6
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Първо погледнете мизерията у нас,и мизерните заплати,пък после бройте парите на руските шпиони.
191
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3000$ на човек - ок, но никъде не казвате от америка за България колко дават? или да питаме предателя христо иванов?
190
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам за руски,но е пълно с укрокeлeмета.
189
9
 
14
 
! Отговори
Я ДА ВИДИМ преди 1 година
За мен България е по-важна от Украйна.Украинци,махайте е от Родината ми!Вървете си във вашата,докато все още я има.1 200 лева ви даваме за да спинкате и папкате на хотел,а храната не ви харесвала...МАХАЙТЕ СЕ!!!
188
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви руски шпиони бе ало,***(Бойко така ви нарича)???Всичкото ни оръжие е руско,без чертежите на американските хвърчила,дето ги платихме авансово.Не стига това,ами и храним урките за 1 200 на месец,а на баба ми(българка) пенсията е 316 лева.Туй журналята вече прекалявате с близането на определени части на ВАШИТЕ евроанални партньори.Спрете се!
187
5
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
Ха,ха ... а нащтИ фили се дерът да дриск***т за по 18 стотинки на пост!
186
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елена Поптодорова с пълно име Цапцарапова!
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок - значи полша било БОЛ с руски шпиони, ама някак си, засега са най-големия донор на танкве (нещо 260 Т-72-ки и м пратиха - бувкално половианта танкове е Украйан бяха от Полша, ако не се лъжа), най-голяма подкрепа за мигрантите и прочие ... Ок ... верваме ви!
184
10
 
6
 
! Отговори
ПОЧВАЙТЕ.... преди 1 година
Да таражите русофилчетата щото са пълни с долари и евро!
183
11
 
8
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 1 година
На мен,що ми плащат в рубли
182
5
 
6
 
! Отговори
Я преди 1 година
Очакваше се да ревнете. Циреи, продажни.
181
8
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Елена Роптодорова е типичен евроатлантически и юд'ейски от'падък. Все пак прави чест на последните, че веднага я изхвърлиха от ръководния пост дето заемаше, за разлика от атлантиците... щото там ВСИЧКИ са като нея крадци.
180
7
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 210 Прав си! 95% предават България на Брюксел.
179
8
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
Изключено е да сме на второ място ! От 7 милиона българи поне 6 милиона са предатели ! Вече много години няма хъшове, няма патриоти, няма истински българи ! Има само предатели и бжезхаберници, които получават право дас управляват ! Е, казали са го умни българи : "*** народ - слаба държава!" Бих казал - никаква държава !