На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек

Полша влиза първа в класацията по арести
25 яну 2023 12:51, Нели Христова
322
На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек
Снимка: Pixabay/Vintagelee

След началото на войната в Украйна България изгони голяма част от руските си дипломати. Не веднъж се е твърдяло, че сред тях има много шпиони, които издават информация за родината ни на Русия.

Не бяха един или два арестите на руски шпиони у нас. Именно по този критерий сме на първо място в регистър, който разглежда колко са били агентите на Русия в дадена страна от ЕС. Той бе публикуван в Twitter от канала Intel Takes.

"2022 беше истинска кървава баня за руските разузнавателни служби в Европа. Арести, изгонвания и деконспирации правят живота на руския шпионин по-труден. Съставих табло за бързо управление с известни случаи (последните 5 години). Нека да видим какво знаем", пишат в акаунта, предоставяйки таблица с имената на руските агенти.

Повече от 30 случая са разкрити през последните 5 години в цяла Европа. По-голямата част от тях са се случили през последните 12 месеца. В България, Германия и Швеция има най-много арести.

"Кой набира шпионите? Въз основа на наличните данни ГРУ е безспорен победител. Това показва прогресивна милитаризация на работата на руското разузнаване, както и избор на приоритети", допълват от Intel Takes. Цели 86% от шпионите са били вербувани от ГРУ, а 6,7% от ФСБ.  Армейският личен състав и други униформени служби са доминиращи сред кандидатите за наемане на работа.

"Руските служби (за щастие) са привързани към старите начини на работа на разузнаването. Активните случаи включват предимно родени в Русия агенти. Арестите в Швеция също показаха използването на агенти за дълбоко прикритие в стил "желязна завеса", гласи още публикацията.

А според тях работата на агентите не е много доходоносна: "П. Бучка, заместник-ректор на Словашката академия на въоръжените сили, получил 46 000 евро за 9 години "служба". Българският кръг е получавал по 3000 долара на агент."

"Какво да очакваме през 2023 г.? Вероятно по-трудни моменти за руските разузнавателни мрежи в Европа. Повече от 400 дипломати бяха експулсирани от западните страни след инвазията. Това сериозно засяга способността на Русия  да борави с източници на място и да набира нови", припомнят от Intel Takes.

Регистърът посочва, че най-много заловени агенти има в Полша. През миналата година там са задържани за шпионаж седем души, сред които журналист, чиновник и трима предприемачи.

България се нарежда втора в регистъра по брой обвинения срещу предполагаеми руски агенти с общо 7 през последните 5 г. Единственият политик сред тях е шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, въпреки че беше привлечен към отговорност през 2019 г. Според разследването Малинов е комуникирал с две организации, базирани в Русия, от които получавал задачи срещу заплащане в няколко направления.

Другият случай от България е побългареният вариант на "Петорката от Кеймбридж". Става дума за огласеното от главния прокурор дело през март 2021 г. срещу шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия. Това дело обаче бе прекратено през март.

Според Тихомир Безлов  тази класация не е добър атестат за България.

"Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", посочи той пред NOVA News.

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и идентичност и недопуска силно влияние на Москва. "У нас точно заради уютното съществуване на руските служби, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи! Дават ни по една къщичка и ни сменят чаршафите през два дена, като бельото винаги пристига и си тръгва с една рускиня, всеки път различна. Наричат я градинарката, дърпа маркуча, полива градината и къса розата.
177
4
 
13
 
! Отговори
не мой да бъде преди 1 година
100% сме първи
176
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
документирана е смъртта на гьобелс жена му е дуцата му- те саме ги убиват - ама едно е избягало - ленчето
175
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ленчето дето седеше в скута на бай тодора - личния му превадяч - мнага е закъсала за пари - щом е почнала да пише подобни измишльотини- ленче те американците промиват мозъка на българина 30 години - ама ние не сме украинци та да ни пробутваш такива измислици
174
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и българите ще й отмъстят, тя да не си мисли че й се е разминало, паччавро няма къде да се скриеш.
173
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пишеш подобна статия трябва да си готов няколко хиляди човека да те прокълнат до девето коляно. Ха-ха, хи-хи !
172
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На американските шпиони в България се плаща много повече от 3000$ и то плащаме ние като заплата
171
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме последна дупка на кавала бе, на никой нито на изток нито на запад им пука за бг. кви шпиони ви гонят хахаха я се върнете в скучния си живот и не си фантазирайте
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекламите падат защото има цензура и няма коментари. Читатели идват заради цирка.
169
8
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Не България , а Киро изгони руски "шпиони" , за които се доказа,че няма никакви доказателства,че са шпиони. А колкото и някои да се напъват да отъждествяват Киро с България , не им се получава . по-добре да си го отъждествяват с Канада.
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си *** и се излагаш на показ ще те замеряме с каквото ни падне под ръка -- това е вселенски закон, скрий се някъде.
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре пак си вкарваме филмите тип Джеймс Бонд.
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пак ли ни изтропахте тук всекидневните си порпагандни измислици???? Абсолютни глупости по Гьобелс. Какво точно ще разузнават "най-многото" руски разузнавачи тук, в разградения двор??? Само болен мозък може да твърди, че тук имат толкова много работа, та да си пратят най-многото агенти.
165
4
 
6
 
! Отговори
Жив да не бях преди 1 година
Баба пак се изходи неподходящо от жалкарката си гледна житеиска позициика,,,,ехо само хора като теб слугуват за 3000 евра .Кви шпиони ,кви новини,кви интриги ,кви 5 лева,кви 5 тека .Дядото беше пиян,обеща и захърка =това е реалноста
164
3
 
10
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Елена Кремчето Била Забравила Да Го Върне Поптодорова се е изходила по въпроса. Отново. Сравнява се тя с Полша и поляците. Точно те ако те бяха хванали да забравиш да върнеш кремчето на дюти-то, щяха да те разкатаят!
163
7
 
1
 
! Отговори
ПО западен пример преди 1 година
Ако изгорим корана - дали Ердо ще ни помогне да се освободим от атлантическата задушаваща прегрътка?
162
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски танкове, германски танкове в украйна -- ха-ха, хи-хи ! След някоя седмица киев може да се превърне в купища димящи руини ... толкова ще е ползата от американските танкове и другите bokluci.
161
1
 
4
 
! Отговори
запада надува цените преди 1 година
След като другите икономически мерки не свършихаработа :):):) Ама пак не са преценили че повечето сме по идейни подбуди и не сме за парите, за разлика от западните черноработници!
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво да шпионират тия шпшони - армия нямаме полиция нямаме произватството го затриха ва 90% какво да шпионират - в народтото събрание болшинството са американски наемници и децата вече го знаят - айде стига с тия краварски песнички- целта е да зочбират народа като укрите - требе им разходен материал- пазете децата си
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На първо място сме по американски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек, 79% от депутатите в парламента са американски агенти. Гласуват помощи за американската война в украйна под строй.