Британското МО: Русия подготвя мобилизирани в Беларус

Лукашенко удължи проверките на готовността на военнослужещие си до 30 януари
26 яну 2023 12:05, Йоана Цонева
26
Британското МО: Русия подготвя мобилизирани в Беларус
Снимка: БГНЕС

В последния доклад на разузнаването на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се разкрива как Русия използва Беларус като полигон за обучение на мобилизирани войници, съобщава руската служба на "Би Би Си".

Русия очевидно е завършила обучението за новата Втора гвардейска мотострелкова дивизия в Беларус, което започна през есента на 2022 г., пише в доклада. По-голямата част от нея вече е върната обратно в Русия, но почти сигурно ще бъде активирана отново за операции в Украйна.

Втора гвардейска мотострелкова дивизия е част от Първа гвардейска танкова армия и претърпя тежки загуби в началния етап на конфликта.

Сега тя се състои основно от мобилизирани войници, които работят със стара техника, извадена от складовете. Бойната ефективност на дивизията вероятно ще бъде ограничена, въпреки няколкоседмичното обучение.

Още по темата
Много е вероятно други руски части също да бъдат изпратени в Беларус за подобно обучение и Русия вероятно ще продължи да използва този модел, за да допълни личния си състав в Украйна.

Припомняме, че президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви на 24 януари, че Украйна предлага на страната му да подпише пакт за ненападение, докато провежда учения на бойци, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност на Беларус. Междувременно, за да поддържа армията си в бойна готовност, Беларус удължи проверките на готовността на военнослужещие си до 30 януари.

В момента с в ход и съвместни въздушни и тактически учения, които започнаха на 16 януари и ще продължат до 1 февруари и съвпадат като време с руско-белоруските маневри "Съюзническа решимост-2022", които ще продължат до 20 февруари. Руското министерство на отбраната информира за изграждането на съвместна регионална военна групировка между Беларус и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Зашото тревата на съседа винаги е по-зелена. Северна Корея е пълен *** съгласен съм. Но Русия не е толкова зле колкото си мислят повечето или както го представя Запада. Много хора, които са заминали за чужбина го правят с една цел - изкарване на пари, не че им харесва там. Затова при първа възмножност всеки се връща в родината си.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем в раша , белораша и северна корея е рай , хем който се измъкне от там не иска да чуе повече за тоя рай ... как става така тавариши ?
23
3
 
5
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Англичаните,ако толкова страдат,че руснаци се обучават в Беларус,да ги поканят на обучение на Острова!
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако почне война нато ще се разпадне
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде русия и къде нато
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руска подводница с ядрени бойни глави плава към америка на учение ха ха ха
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реципрочност. Влезе ли Беларус във Войната, няма причина и НАТО да не го направи. Същото е и с оръжията - Иран и Сев. Корея снабдяват ра6истите, а САЩ, Англия, Германия, Полша, България снабдяваме Украйна.
18
1
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
А ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка. Не виждаш ли, че всички извън "Свободния свят" ни се смеят бе? Никой не е улав да се отказва от добрите си отношения с потенциалния победител.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Украйна в цяла Европа и то години преди войната
16
2
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
И Таджикистан и Татарстан
15
3
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
15 ти добавямАдъйгея и Чечения.От тях всички само Беларус и Армения пишман християнски. Всички други изброени по долу са мюсюлмански.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Беларус, Молдова, Грузия, Казахстан, Азебейджан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан и др. изведнъж се откажат от своята "неутралност" и обяват че няма да допускат руски войски на територията си и ще се кандидатират за членове на НАТО, дали Путин ще може да води война на толкова много фронтове? Руснаците само на украинския фронт се задъхват, пък какво остава ако трябва да воюват срещу половината си съседи.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажбата на елитите не води до нищо добро за народа.
12
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Да да отдавна е така. Затова виждам на запад беларуси, казахи, тюркмени бягат от войната.
11
3
 
1
 
! Отговори
До Тия па! експерти! преди 1 година
Има, ама не толкова близо до Киев :) ти да не си от екипа стратези на руската армия ? :))
10
7
 
2
 
! Отговори
До Английски хумор : преди 1 година
Малко е смешно да говориш за "питеци" при положение, че руската армия в Украйна в момента е съставена главно от затворници и хора от източна Русия където са главно азиатси и други дръпнати :)
9
5
 
12
 
! Отговори
Английски хумор :) преди 1 година
Военно време е! Не мислят ли че руснаците с тоя ход държат в шах укропитеците и им пречат да се концентрират на изток? Така укропитеците трябва да държат постоянно контингент на границата с Беларус , което си е напълно оправдано от военна гледна точка. Не разбирам какво е откритието и за какво е хлипането на МО-па на Мижибритания?
8
4
 
9
 
! Отговори
до бртански МОП преди 1 година
Кои са тези 20 страни, които Британия не е нападала? Понеже аз лично не мога да се сетя за толкова.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието няма общо с текста, а текстът е доста далеч от действителността. То същото това министерство говореше преди 20 години за химическите оръжия на Саддам, а преди 10 години - за тези на Асад. Мен обаче ме вълнува повече защо европейските държави подготвят мобилизация. И къде ще изпращат запасняците, ако въобще успеят да ги съберат.
6
5
 
14
 
! Отговори
Тия па! експерти! преди 1 година
"Русия използва Беларус като полигон" - щото си няма достатъчно територия и полигони ли?