Украинците преживяха зимата, но заплахата за енергийната система остава

Русия редовно нанася умишлено ракетни удари по енергийната инфраструктура
177
Украинците преживяха зимата, но заплахата за енергийната система остава
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че сънародниците му са преживели зимата благодарение на усилията, положени от властите да осигурят електричество и отопление, но предупреди, че Русия продължава да представлява заплаха за енергийната система на страната, предаде Ройтерс.

"Зимата свърши. Тя беше тежка и всички украинци, без да преувеличавам, усетиха трудностите", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, което този път произнесе след среща, посветена на енергийни въпроси. "Ние обаче успяхме да осигурим на Украйна електронергия и отопление", изтъкна той и добави, че работата за това енергийната система да продължи да функционира не спира.

Още по темата

В същото време украинският президент предупреди, че "заплахата за енергийната система (на страната) остава".

По традиция на 1 март в Украйна празнуват края на зимата, макар че времето може да продължи да бъде студено, отбелязва Ройтерс.

Русия редовно нанася умишлено ракетни удари по енергийната инфраструктура на съседната страна, за да я постави но колене. Такива атаки се отразяват сериозно на ежедневието на цивилните, предупреждават правозащитни организации, според някои от които тези нападения са военни престъпления.

В резултат на руски ракетни удари стотици хиляди украинци остават без ток.

Въоръжените сили на Украйна държат всички участъци от фронта под контрол, каза още Зеленски.

Той заяви това броени часове след като украинското военно командване съобщи, че руските войски напредват в района на Бахмут.

От месеци се водят кръвопролитни сражения за източния украински град, който е главна цел за Москва./БТА, Николай Станоев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, абе тия още ли не са превзели Кремъл? Чудна работа. Как мачкат руските войски, а пък още не са го превзели.
104
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Колко украйнци са преживели бе Зелко ? И как? Населението на Украйна е преполовено благодарения на теб. За теб знаем, а и дори си понапълнял от войната. Ама пък какъв украинец си ти?
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашия не жали биомасата. Около Бахмут е като масов гроб. Наскоро овакантиха Киев, Херсон и Харков, дето били "вечна Русия" или нещо подобно. Сега за всяко малко градче ще има концерт в Москвя, и Путин ще говори реч по телевизора от бункера.
102
0
 
5
 
! Отговори
Опаа! преди 1 година
Днес укрите заявиха, че видиш ли можело ГЕРОЙСКИ да изтеглят войските си от Бахмут?Нещо като победоносно отстъпление хахахаааааа...............
101
4
 
1
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Я да видим рашистите в коментарите дали имат някой нов бисер :)
100
0
 
6
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
Преживяха зимата?? То допреди 100г. и ток и газ нямаше и доста зими са приживявани.В 21 век без ток,вода парно и интернет живот ли е? Всеки ден по 1520000 украинци офицялно напускат страната.Оше поне 3-4000 мъже мажду 18 и 60г. напускат по "втория начин" по къра в Молдова. Още 5-600 за съжаление напускат за винаги този свят на бойното поле и още поне толкова остават инвалиди за цял живот.Аритметиката не е особенно в полза на мечтаната ПЕРЕМОГА
99
0
 
6
 
! Отговори
Тъмньо Здрачев преди 1 година
Енергийната криза продължава, велком в България..... така и ще стане ще видите ...
98
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ти храним "бежанците " ?!
97
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Пиша си мнението ,но ме трият !"Свобода" - няма такова понятие !
96
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента ЕС обръща голямо внимание на артилерийските боеприпаси, тъй като украинските войски са ангажирани в продължителни битки с руснаците в източната част на страната. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел планира да предложи пакет за спешна подкрепа от 1млрд.евро,насочен към доставка на боеприпаси. През нощта снаряд удари жилищна сграда в Запорожие, разрушавайки няколко етажа. Четирима души загинаха, повече от десет бяха ранени. По предварителни данни това е ракета от комплекс С-300.
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спонсорите на нацизма. Авторитетното американско издание Politico: "ЕС предлага да отдели 1млрд.евро за боеприпаси за подкрепа на Украйна в продължаващия конфликт с Русия, по-специално за 155-мм артилерийски снаряди.ЕС използва извънбюджетен междуправителствен фонд,наречен Европейски фонд за мир,за да възстанови разходите на страните,които изнасят оръжия за Украйна.Този фонд отпусна 3,6млрд.евро военна помощ,а през декември миналата година страните-членки на ЕС решиха да увеличат финансирането му с още 2млрд.евро през 2023 г.
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американското командване в Европа съобщи за прехвърлянето в базата в Исландия на самолет E-6B Mercury, който е предназначен за връзка и координация с атомни подводници. Наричат ​​го още "самолетът на Страшния съд". E-6B Mercury пристигна в Исландия като част от "операция в зоната на отговорност на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа". E-6B Mercury е въздушен команден пункт, чиято задача е да контролира въоръжените сили в ядрена война.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новини от Угледар.Все още се водят позиционни боеве в района на Угледар.Руската артилерия работи.Морските пехотинци са фиксирани в района на дачата.Не се очакват големи промени в близко бъдеще.Ще има ожесточени битки.Загуби има и от двете страни.Вчера Ходаковски(един от командирите край Угледар)се оплака от още по-ограничени боеприпаси от преди.Каналът Телеграм-канал Война История Оружие пише,че има "добри новини от производствените фронтове. Информирани сме, че производителят на БПЛА, компанията Кронштадт, вече е влязла в масово производство след реорганизация и промени в ръководството. В доп
92
2
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Укрите преживяха зимата, защото беше мека. Средните юлска и януарска температури за Киев са +20 и -5 С. За Москва са съответно +19 и -10. Тая зима температурите в Киев не паднаха под -5. Но най-важното е, че руснаците не се настървиха да унищожат всичките им подстанции. Ако сериозно се бяха заели да го направят с дронове, всичко щеше да бъде взривено и оставено без ток.
91
0
 
8
 
! Отговори
Само преди месец преди 1 година
изглеждаше, че войната ще се проточи и догодина. Но от как се заговори за предстоящата загуба на Бахмут взеха всякакви ПиАр акции да правят. "Масирани" атаки с дронове, заплахи за нападение на Преднистровие и отвоюване на Крим... наркотиците верно не прощават. Много зависи и колко реално ще пристигне от обещаното, но въпреки всичко изглежда, че до края на тази година може да приключи филма. Това е добре за всички, колкото по-рано толкова по-добре.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Късата памет.Е ти къде видя зима бе,или си дрънкаш глупости щото нищо друго не знаеш да кажеш.
89
8
 
3
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
Не съм чел скоро коментарите затова да питам русофилите - кво стана със студената зима в ЕС, щото си имам и ток и газ и нас е 25 градуса. "Гениалния" план на късия диктатор да се простреля в краката като загуби най големите си клиенти още ли е сила ? Цената на газа стана ли 3 000 евро както ни обещаваше Песков или в момента е около 60 евро ?. Предполагам, че никой няма да ми отговори защото вече са спуснати нови о.пор.ки и старите са забравени.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ден по-рано един от украинските военнослужещи заяви,че ВСУ губят по една-две роти на ден в Артемовск,поради което според него е по-целесъобразно частите да отстъпят и да заемат отбрана на нови рубежи.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските войски най-вероятно ще бъдат принудени да напуснат Артемовск,смята депутатът от Върховната Рада Сергей Рахманин. "Ако погледнете картата,когато Бахмут е покрит от две страни, няма смисъл да защитавате на всяка цена".По думите на Рахманин ситуацията в Артемовск е критична,основният проблем е контролът на огъня на ВС на РФ по всички пътища за снабдяване.При тази ситуация украинският депутат не смята за логично да защитава града на всяка цена.Ден по-рано един от украинските военнослужещи заяви,че ВСУ губят по една-две роти на ден в Артемовск,поради което според него е по-целесъобразно
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 500 трупа на военни, включително на ВСУ, са открити в полска мина.Гробището е открито в мина Богданка(40км от границата с Украйна).Сега полските военни са дошли на място за да проведат разследване.Няколко миньори са отведени след разпит в Люблин.Сред поляците се носят слухове,че там са докарани телата на чужди наемници,загинали в зоната на СВО.Според друга версия,това са телата на ранени украинци от ВСУ,които са били разчленени за органи,за които се твърди,че са откарани в Европа за "лечение".Миньорите казват,че може да има няколко гробища, тъй като тунелите периодично се засипват.Оч