"Вагнер" планира да наеме още 30 000 бойци до май

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби край Бахмут
18 мар 2023 20:52, Анисия Иванова
87
"Вагнер" планира да наеме още 30 000 бойци до май
Снимка: БГНЕС

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май, съобщи днес нейният основател Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

В аудиосъобщение в мрежата "Телеграм" той каза, че наборните центрове на "Вагнер", каквито според него са открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500 до 800 души на ден.

Ройтерс отбеляза, че шефът на частната армия не е привел доказателства в подкрепа на тези цифри, а агенцията не може да ги провери чрез независими източници.

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби, изпълнявайки важна роля в руската кампания за превземане на украинския град Бахмут, за който от миналото лято се водят най-продължителните и кървави боеве от започналата преди повече от година война.

По оценки на САЩ от януари "Вагнер" е имал тогава около 50 000 бойци в Украйна, включително 40 000 затворници, набрани от Пригожин от руските затвори с обещание за помилване, ако оцелеят шест месеца, припомня Ройтерс.

Украински висши представители твърдят, че около 30,000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, но тези данни не могат се проверят по независим начин.

Пригожин каза, че набирането на бойци върви по-добре от очакваното и че доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които наемаше преди.

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000 души", заяви той.

Пригожин от месеци води активна пиар кампания, изтъквайки ролята на "Вагнер" в руската офанзива. Той често се оплаква, че висшето военно ръководство не няма достатъчно доверие в армията му и дори го обвинява, че я лишава от боеприпаси - твърдение, което министерството на отбраната отрича. (Десислава Иванова, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
11
 
! Отговори
Почти преди 1 година
Всички ще бъдат в черни чували в края на войната...
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
иначе на база
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зависи, мерят му часове реални бойни действия...
24
7
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 1 година
Колко плаща Украйна за наемник на ден и колко Русия? Някой знае ли точно. Чува се от от 800-2000 юс на ден ...в зависимост от ранга
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ман бай джойдън :) ми прилича на мумия
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ИЗМЕТТА КОЯТО ВЕЕ ЗНАМЕНАТА НА ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ ,С ТРЕПЕТ ЧАКА ГЕЙ ПАРАДИТЕ ЗА ДА ДОКАЖЕ СВОЯТА ПОКОРНОСТ И СЛУГИНАЖ ПРЕД ЕВРОЦЕНННОСТИТЕ НА САТАНИСТИТЕ
21
4
 
8
 
! Отговори
Пригожин.. преди 1 година
много ми прилича на Асен шарлатана
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински висши представители твърдят, че около 30,000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, но тези данни не могат се проверят по независим начин.Това Пригожин сам ли си го каза?
19
9
 
18
 
! Отговори
З0 000 убити досега преди 1 година
Пригожин сам си казва колко са убитите наемници
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам радват се опорните братя за загубите на Вагнер, бате ще ви подскаже - погледнете към загубите на другата страна. Батальон на ден, не ми се вижда добре. Дайте коментар? Да го обсъдим тук.
17
10
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
И 800 000 СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ДОБРОВОЛЦИ !!!
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Вагнер са 5-6 хиляди средно, бройката 30к ми се вижда много, освен да ги обучават в тила и да ги ползват като резерв. Вагнер са щурмоваци, работят в Бахмут сега и Авдеевка, няма повече.
15
9
 
14
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Ха-ха-ха, а сегашните свършиха ли? Май само около Бахмут повечето дадоха фира.
14
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сopocоидните наркомани намират смисъл на пропиления си живот да драскат поръчкови коментари и сами да си пpaскат многократно плусчета в Събота вечер - егати деградиралите пpъчове.
13
14
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 12! ДА СЕ НАПРАВИ ПУНКТ ЗА НАБИРАНЕ НА ВАГНЕРЦИ В СОФИЯ БЕЛКИМ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ИЗМЕ-ТТА ДЕТО ВЕЕШЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЗНАМЕНА ПРЕД ПАМЕТНИКА НА МОЧАМ- МОНУМЕНТ НА ОКУПАЦИОННАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ ОТ МАРОДЕРИ!
12
13
 
22
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Пуснете си интервютата с доброволците в ютюб - един например е шофьор на такси и вика "от политика не разбирам, но отивам да умра, поне детето ми ще получи обезщетение". Това е прехваления москалски живот - чак им е кеф да се отърват от него. Лошото е, че само ги лъжат - пари няма за семействата, защото не било сигурно дали е умрял, загубил се или дезертирал. Като с масквата на дъното - няма труп, значи е избягал.
11
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да си направим и в България няколко такива центъра за набиране на доброволци за Вагнер за да разкараме нашите ***. Те майка си ще продадат за 50 рубли.
10
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех тези украинци избиха всички по няколко пъти,явно Руснаците имат по няколко живота,че още са останали да се бият.Слава Пропаганда.
9
7
 
9
 
! Отговори
Ахмат Козар преди 1 година
Нали трябва да се наторяват Украйнска та Бразда те за
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се намерят,ли 30 000 "възрожденци"? Копейката питам.