Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови

Си Дзипин заяви, че Китай е на "правилната страна на историята".
22 мар 2023 07:00, Нели Христова
243
Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови
Снимка: БГНЕС

Китайският мирен план за Украйна може да се използва като основа за прекратяване на войната, заяви Владимир Путин след срещите си със Си Дзинпин, съобщи АФП.

Но Путин заяви, че планът може да бъде представен само когато са готови "на Запад и в Киев".

Руският лидер се срещна с китайския президент Си Дзинпин във вторник в Москва, за да обсъдят конфликта, както и отношенията между двете страни.

Китайският план, публикуван миналия месец, не призовава изрично Русия да напусне Украйна.

Изброявайки 12 точки, той призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет, без конкретни предложения.

Украйна обаче настоява Русия да се изтегли от нейната територия като условие за всякакви преговори - а няма признаци, че Русия е готова да го направи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник, че призивът за прекратяване на огъня преди Русия да се изтегли "на практика би означавал подкрепа за ратификацията на руското завоевание".

На съвместна пресконференция след края на разговорите със Си Дзинпин Путин заяви: "Много от разпоредбите на китайския мирен план могат да бъдат взети за основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това."

Но Русия все още не е видяла такава "готовност" от другата страна, добави той.

Застанал редом с руския лидер, Си Дзинпин заяви, че неговото правителство подкрепя мира и диалога и че Китай е на "правилната страна на историята".

Той отново заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по отношение на конфликта в Украйна, опитвайки се да представи Пекин като потенциален миротворец.

Двамата обсъдиха и нарастващите търговски, енергийни и политически връзки между двете страни.

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви президентът Путин, като обеща да запази и надмине "високото ниво" на търговия, постигнато през миналата година

Китай "не е безпристрастен по никакъв начин", заявиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий,коя държава,че не е ясно.Украйна от кога е държава от ония ден дето се казва,а България е държава много преди Турция и Турция не е османската империя.Украйна не е била държава като става част от СССР и това,което и определя като граници е Русия,дори Крим си е руски, градове като Одеса Донецк Луганск,Херсон са си руски.Одеса е била едно пристанище от Османската Империя и руснаците ги направиха град и там са 95 % говорящи и ти да се мислиш за нещо.Няма история.
167
6
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 186 - ти си в блока НАТО. И си длъжен да следваш общата политика. Можеш и да "излезеш" за да чакаш извън НАТО милостта на Путин, Ердоган и заобикалящите ни държави. Само не забравяй, че поради 30 годишните усилия на комунистическата Пета колона сме най зле въоръжената със съветски ръждясали железа и най зле подготвената във военно отношение страна в Блока. "Мирен гълъб" насред готвещи се усилено за война вълци. Или това искаш, да доведеш отново "братушките"?
166
3
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен - 184 - пак се правиш на улав! Много ясно казах - не трябва да се допуска прекрояване на държава! Която и да било! В това число - Украйна. Това което днес прави Путин, утре може и Ердоган да направи. Казва се прецедент. Нашия национален интерес не е да клепаме с ушички и да се правим на случайно преминаващи. Друг е въпроса, защо всички комунисти саботират от години обновяването на Армията ни.
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий,а Украйна член ли е на НАТО?
164
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий не е военен режим това в Русия.Тя дори беше спряла да произвежда танкове,а можеше и сега дори пак си почна и произвежда по 45 нови на месец.Това не е държава,която е на военен режим и това не се хареса на някой.Така ,че си спести опорките.Русия не се готвеше за война,а украинците ,които си купувах дронове,а американците ги тъпчеха с оръжие.Как ще обясниш ,че имаха оръжия противотанкови ,като тия от Донбас няма кой знае колко.Украйнците си търсеха конфликта и го получиха.
163
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий,Така ли бе и това е предателство,щото някой завършил еди къде си решава,че трябва да дава оръжия на Украйна,а после що руснаците били казали така.Ама я кажи на нас украинските бандеровци ,какви са ни .Не мисля,че хора палили българския флаг са ни някакви и щом си на тяхна страна предател си ти.
162
5
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 188 - невярна опорка! Затова са блоковете. Преди бяхме във Варшавския договор, днес сме в НАТО. Националните държави трудно могат да се борят с огромни военни режими. Така ли ще разправяш ако на теб потрябва помощ? Или просто кротичко ще коленичиш?
161
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс Ами другите държави не са длъжни с нищо на Украйна не го ли разбра.Не са длъжни нито да те издържат нито да правят оръжия и да ти ги подаряват.
160
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Китайският мирен план по същество е едно нищо след като не предвижда изтегляне на окупатора от анексираните територии.Отчитане на дейност и демонстрация на активност.Докато може Украйна е длъжна да се бие с нашественика,а останалите цивилизовани държави да и помагат с доставки на оръжие.
159
3
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Х.Ягода - стига бе - предателите на България - путинофилите готови да сервират Родината си на изявения българомразец Путин, който и азбуката ви "подари" на Македония наричате мен "предател"?! Това е изумително! Падали сме и сме стояли под рабство заради такива Киряк Стефчовци като теб.
158
9
 
3
 
! Отговори
Х.Ягода преди 1 година
Ти, дупедавецо си регионален играч,тоест слаба ракия и тквиз като теб са отваряли тайно вратичките на крепостите и затова сме падали и под Византийско и Турско,А по повол Турция ,то ако иска да нападне и да завземе-отхапе Южна България,то трябва да си пълен деблокаж за да не се досетиш,че САЩ(нато) няма да се намесят ,освен да излязат с 1-2 ноти осъждайки Турция,те няма да се карат с Турция заради нас,та кои сме ние за САЩ,та дори и пешка не сме и не сме и на дъската, на голямата игра в момента
157
3
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Хенрик Ягода - виж, путинофиле - не се прави на смахнат! Много добре разбираш, че говоря за това да не се прекрояват със сила държави. Утре, когато Ердоган реши, че може да "отхапе" Южна България, защото неговия ортак Путин е "отхапал" безнаказано част от Украйна - на миротворец ли ще се правиш, или ще мачкаш феса в потна шепичка и ще чакаш Дядо Иван още петстотин години? Правите се, че не разбирате колко е опасен този "прецедент" за малките като нас!
156
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир ще има когато Китай и Украйна се срещнат на фронта на Волга и се споразумеят.
155
5
 
5
 
! Отговори
ХХХХХХХХХ преди 1 година
ТОЯ ПРЕСТЪПНИК СИ МИСЛИ ТОКУ ТАКА ЩЕ НАПРАВИ СПОРАЗУМЕНИЕ И ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ Е ДА АМА НЕ .МИР ЩЕ ИМА СЛЕД КАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ТАЗИ ПАСМИНА ОТИДАТ НА ДВА МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА
154
3
 
4
 
! Отговори
Хенрик Ягода преди 1 година
До товарищ ЛавентриИ кой е управлява този счветовен ред и на кого се подчинява този сетовен,на света ли или на Вашингтон !?
153
2
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 1 година
Ей ти един план от мен - всички войски се изтеглят, влизат сини каски, съобразени еднакво от двете страни и се провеждат демократични избори за автономно управление за следващите десет години / примерно /. След десетина години нещата трябва да са се уталожили и тогава да решават мирно кой какъв е. Не искам заплащане за съвета или авторство. Достатъчно е да спрат да се избиват млади хора и от двете страни.
152
2
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До сина 177 - но пък сериозна "изненада" чака вас, избирателите на Копейкин - просветлените от руската пропаганда! Няма кой да приеме "плана". А какво мисля за вас, вече писах - национални предатели!
151
4
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 174 - виждаш ли, Киряк Стефчо - ето това сте вие путинофилите - национални предатели. "Господар" имаш ти! Затова и мечтаеш да се сгънеш и да целунеш ботуша му! За България - която е малка и невъоръжена страна, зачитането на Световния ред след ВСВ е жизнено важно! Именно това прави Путин - руши установения Световен ред с правото на "по силния". Точно като Хитлер. От това утре може и ние българите да пострадаме. И като му се кланяте, Вие предавате Родината си!
150
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
И сега рен ли е на Молдова и Приднестровието? Руската агресия няма да приключи с Украйна.
149
0
 
9
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Русия е прекалено голяма Империя и може да изяде без проблем всички по- малки около нея. Но това Добро ли е за Човечеството??? Не мисля.