Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Русия произвежда в пъти повече амуниции от всички натовски страни взети заедно. Докато натовските запаси вкл. американските са на изчерпване. Програмите за превъоръжаване ще дадат резултат чак след години евентуално. Защото каква тежка промишленост ще се развива без руски суровини и енергия? Как мислите ще свърши тази война? Защо изобщо трябва да ескалира? Или май лудия, докато не си намери белята, няма да миряса?
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се, руските войници нямат боен дух, защото ясно съзнават, тази война не е тяхна и не искат да воюват. Шайката от кремл зорлем трепе хората!
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският лидер и най-близките му съюзници имат големи суми пари в сметки в Кипър, имат и недвижими имоти в западни страни. Сигурен съм, че след като конфликтът приключи, той ще избяга, преди да успеят да го хванат. Много е възможно той да избяга в Америка, каза Макгрегър в интервю с американския журналист Стивън Гарднър.
204
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши...
203
10
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Каквито и фокуси да правят, 350 000 руски войници са зачеркнати, 3500 танка са зачеркнати, 1/3 от авиацията им е зачеркната, Оттука нататък следва бавна и мъчителна агония за Просията.
202
10
 
7
 
! Отговори
Анонимния преди 1 година
Кръвта на евроатлантичетата, ще попие в руската земя,кучетата ще разнесат костите ви, а лешоядите ще пируват с плътта ви. Скоро тези за, които гласувахте ще ви принесат в жертва, пред олтара на глобализма.
201
6
 
7
 
! Отговори
Вярващ преди 1 година
Братя,не се заблуждавайте - такива групировки и частни "армийки и образования " ще никнат все повече,защото олигарсите,които не си даваха имането на диктатора скоропо стижно им сше случиха разни животоструващи случки :кой падна от високо,кой бе наме рен премазан,кой получи удар,кой в затворническата килия се почувства смъртоносно зле..Това не е ново за Русия - по Сталиново време по подобен начин са изчезнали доста хора.Така н-р от 112 членния състав на ЦК болшевики 84 са имали същата съдба...
200
12
 
8
 
! Отговори
Блажев преди 1 година
Е как коя е ?! Нова фашистка *** от руснаци,рафинирани убийци и агресори - това са те, независимо от наименованията ,които имат ! Ще следя редовно новините за тия маши на диктатора и дано скоро прочетем,че са се ... възнесли при Гспода !!! Слава на Укмрайна !
199
8
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
300 храбреци! Брей, каква сила! Не искате да знаете как ще гие бе украинската Териториална отбрана - и в хвост, и в гриву, дет се вика... хайде, чакаме Путин да обяви и Фолксщурма и Путлерюгенд.
198
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Групировки,паравоенни организации... А бе каква е тази държава, прекалено военизирана и прекалено полицейска,че дори и разни политици и олигарси си правят частни военни съюзи.А главния въпрос е КОЙ финансира всичко това? Защото едва ли някой ще пръска парите си,без да е получил разрешение и финансова благословия от най-високо място!
197
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде пък знаете че му е "любимец"?? Виждали сте ги двамата в леглото ли?
196
11
 
15
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Шанса на малцината заблудени украинци от фронта да оживеят, е да преминат на страната на руснаците.За бандеровците ,азовците и фашистите настъпват последните дни.ЍПо улиците на Киев няма жив мъж под 70 години.Краварския послушник Зельо е обикновена платена марионетка.
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно ли е в случая кой на кого е любимец! Става или не става! Това е дилемата! Тъпотиите не свършват!
194
3
 
13
 
! Отговори
komitataей преди 1 година
а според западните разузнавания каква роля играят английските,американските и полските наемници-те американскат група Моцарт вече избягах а от Украйна
193
6
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 261 Закъса ли? Хайде, проявявам малко величие в победата и се оттеглям за една разходка. Пак ще те разромявам когато ми е кеф. Усети ли разликата? :))
192
10
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 255 Преди да скверниш Царете Ни като ги споменаваш с руската си уста, по добре си оправи кашата в главата. Фашизъм е имало само при Мусолини, Хитлер го модифицира в национал-социализъм, точно както Сталин модифицира комунизма, направи следвоенната индустриализация и изправи Русия на крака. Освен това, спаси България от алчните сърби и гръко-етиопците, изчисти лошия ген в соцлагера, но вие руснаците не спряхте да го мразите, защото не понасяте справедливоста и величието.
191
6
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 255 Кой го отрича това ве умопомрачен, добре ли си? Лошо ли ти е? Да не се престориш сега на българин?
190
6
 
5
 
! Отговори
Забършете пяната! преди 1 година
Украинските оперативно тактически балистични ракети САПСАН, с далекобойност 500 км и радиус на действие до 10 км навлизат през 2023г. на въоръжение в украинската армия. Преди няколко месеца имаше мощни взривове на военна авиобаза в Крим.
189
9
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 253 Па-па-гал, какво ми повтаряш руските приказки от 1001 нощ? Българите нямаме титла "хан", имаме само Цар, Цезар и Кесар. Хайде да не ми обясняваш нищо за историята, а? Името Византия се споменава за пръв път през 17 век, от някакъв умопомрачен имериалист, подобен на откачения който бълнува за славяни (словени-хора на словото, това е истинската дума) или История Слав(я)нобългарска. Пан-славизъм - само да те уведомя, че "пан" се поставя пред идеологиите които водят човек до живот-инско ниво
188
5
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 243 Това, че българите идваме от някъде е гнусна болшевишка дри-ск-оч като теб. Началото на тази цивилизация е поставенно от Тракийската империя, най справедливата, към която народите са се присъединявали доброволно, не като пРосията ти. Не съм чувал руснаците да са написали Библия Бесика? :)) Бългатите сме народът "беси" от тракийската империя а украинците са нашия братски народ "скито-сармати". С вас руснаците нямаме общи гени, прецакахме ви да говорите на нашия език. Винаги ще ви е гадно.