Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
165
2
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 218 Кои "ние" ве умопомрачен русофил? Намерил кой да се прави на българин, интернационалния без-род-ник болшевик ха-ха
164
0
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
БЪЛГАРИЯ-ЕС-НАТО-САЩ!Русофилчета драскат безпомощно под новините из сайтовете:):):)
163
0
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 214 Чиба ве, милиционерче-ратайче. Няма да има Октомврийска револция 2.0. Дядо ти и баща ти крадоха, но ти няма да имаш възможност, ще си ум-реш скъсан.
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС са несбъднатата мечта на сатанистите и Хитлер за III-ият райх. Така в момента САЩ, ЕС и техните пудели може да се каже, че са създали IV-ият райх! Русия им е като трън в очите! И ако IV-ият райх в момента наброява около 50 държави, то тези които не са на страната на сатанистите са повече от 150 държави с повече от 2/3 от населението на Земята!
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоманът се изцепи:Нацисткият главатар Володимир Зеленски каза, че ръководителите на НАТО ще трябва сами да воюват, ако не искат да дадат достатъчно оръжия:"Съединените щати ще трябва да изпратят своите синове и дъщери по същия начин, по който изпращаме нашите синове и дъщери във войната и те ще трябва да се бият ... и ще умрат." Честито на русофобите-краваророби-фашисти! След като направихме първите стъпки:Подкрепа-->Воръжаване-->Солидарност-->Помощ ще се иска безусловно изпращане на жива сила да се бие и да умира за IV-ият Райх(САЩ и ЕС).
160
1
 
0
 
! Отговори
Тука пишат от психи- преди 1 година
атрията ! За Бахмут да кажа даваха едни укр войници да обясняват от тяхна гл точка нещата и казват така; онова там дето няма нищо пак е Бахмут, но всичко е унищожено от руснаците със оръдия защото ние сме били там и така отстъпваме като ни сринат изцяло позицията -- явно засега руската артилерия си действа и унищожава всичко ,ако се достави нещо свястно на укр може и да има друг обрат ! Те няма със какво да подавят руската артилерия !
159
2
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
И днес поне още 300 руски солдати отиват при Свети и Петър:):):)Утре пак така и пак така докато продължи войната:):):)Красота:):):)
158
4
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 208 Не съм длъжен да правя компромиси с приципите си, без значение кой е замесен в конфликта. Русия нападна 29 пъти по малката Украйна за да избива мирни жители и да събаря градове. Щом си ОК с това, само защото се извършва от Русия, значи си почти-човек, расъждаваш на живот-инско ниво и не ми дреме за мнението ти. Все едно да споря с кучето си. Свободно!
157
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И атомна, и термоядрена и неутронна бомба да използват руснаците в крайните си европейски южни територи, т.нар. Украйна, пентагонът нищо няма да направи, защото те пет пари не дават нито за Украйна, нито за руснаците населяващи тези земи. Те ще обичат Украйна и украинците само докато тези Tъпaци воюват срещу Русия и ще подкрепят Украйна и народа по тези земи докато има и един Tъп укрофашист, който да воюва с Русия.
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е как някакви русофоби подкрепят неистово един фашистки режим? Изглежда освен русофоби и краваророби са и фашисти, от тия прикритите дето ги е страх да изявяват фашистката идеология открито и чрез русофобията в момента успяват да си утолят жаждата за мъст и реваншизъм срещу руснаците!
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започвам да разбирам тези, които възхваляват фашисткият режим в Украйна. Те са жалки нещастни човечета които са преминали през няколко стадия на развитие през своя живот и в злобата, страха и омразата си към Русия са станали и фашисти. Засега прикриват своята фашистка идентичност, само зад русофобията си и затова с такава надежда и лелеяна мечта очакват фашистка Украйна да победи за да започне победоносният ход на новия фюрер, наркомана със зелените парцалки.
154
6
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Руските трупове в Украйна вече отиват някъде към цифрата 250К:):):)Много черни чували много нещо:):):)НАТО/САЩ гледат сеир без да дават жертви и помпат с оръжия за още много руски трупове:):):)Путин как само от нищото в 21 век разпали война в която до края ше почерни поне 500К руски семейства:):):)Генийй:):):)
153
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен *** Все някъде трябва да ги дава тези жертви, а ония стотици хиляди жертви за фюрера от Киев!
152
2
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 203 Чиба ве, милиционер. Хванал си дедовия. Целия ви живот минава в робство и фантазии.
151
3
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Бахмут е наполовината на Люлин:):):)Великата Руска армия с родилни мъки крета към центъра на града вече няколко месеца с цената на хиляди жертви:):):)
150
2
 
3
 
! Отговори
Лечков преди 1 година
До анонимен ***"България,Полша,Румъния,Чехия,Словакия,Унгария и Албания няма какво да говориме.Всички в НАТО и ЕС:):):)".-------------Точно така, държави без армия, които стават само за бази. И втора и трета ръка хора в ЕС.
149
6
 
1
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Лечков За какво трябва да съм благодарен на рубашките?
148
2
 
8
 
! Отговори
Лечков преди 1 година
До КосмонавтПо-леко, кукундрел. Баш българин да говори за неблагодарност си е оксиморон. А в България има граждани на РФ, собственици на имоти, които не пишат коментари тук.